Γράμματα και σχόλια
Ξάνθη: Δικαιοσύνη για την Αϊσέ

15/12, Ξάνθη

Μαζικές και οργισμένες ήταν οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη την περασμένη εβδομάδα απαιτώντας «καμιά συγκάλυψη» για την δολοφονία της 19χρονης Αϊσέ που στις 6/12 παρασύρθηκε στον Ζυγό Ξάνθης λίγα μέτρα από το σπίτι της από αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας - ο οποίος στη συνέχεια την εγκατάλειψε αβοήθητη να αιμορραγεί, με αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά τα τέσσερις μέρες αργότερα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης έχει δώσει εντολή ο αστυνομικός να παραμείνει υπό κράτηση, ενώ τού ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

«Πάνω από 1.000 κάτοικοι της πόλης συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε την Παρασκευή 15/12 στην πλατεία της πόλης και στην πορεία που ακολούθησε στην αστυνομική διεύθυνση» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός. 

“Με συνθήματα «Αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, θα γίνουμε της 19χρονης η φωνή», «Δολοφόνοι», «Όχι στη συγκάλυψη», στην κινητοποίηση για την οποία την πρωτοβουλία πήραν τα ΕΑΑΚ, συμμετείχαν μαζικά οι φοιτητές, σύσσωμη η νεολαία και κάτοικοι της πόλης, συγγενείς της Αϊσέ, η ΟΓΕ, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών και άλλες συλλογικότητες. Νωρίτερα το πρωί, οι μαθητές σε διάφορα σχολεία της Ξάνθης αποχαιρέτησαν την Αϊσέ κατεβαίνοντας στα προαύλια, ενώ πάνω από 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία της. Ο κόσμος στην Ξάνθη στηρίζει απόλυτα το αίτημα της οικογένειας να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Αϊσέ”. 

Η αρχική είδηση που αναπαράχθηκε στις 8/12 στην ΕΡΤ, δύο μέρες μετά τη μέρα που ο αστυνομικός παρέσυρε την κοπέλα, ανέφερε ότι «την 19χρονη εντόπισε διερχόμενος οδηγός και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές. Οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ασυνείδητου οδηγού». Η πηγή της, προφανής. 

Χρειάστηκε να ξεψυχήσει η κοπέλα έξι ολόκληρες μέρες μετά την παράσυρση για να γίνει τελικά γνωστό από την αστυνομία ότι ο δράστης ήταν αστυνομικός, που αφού την χτύπησε με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, κάλεσε το ΕΚΑΒ, αλλά στη συνέχεια έφυγε χωρίς να περιμένει την τροχαία λέγοντας ότι ήταν «περαστικός» και είδε την κοπέλα τραυματισμένη. Πήγε στο συνεργείο το αυτοκίνητο με τη δικαιολογία ότι χτύπησε σκυλί. Και δύο μέρες μετά παρουσιάστηκε ο ίδιος στην αστυνομία ως μάρτυρας στο συμβάν όπου τελικά υπέπεσε σε «αντιφάσεις». 

Δηλαδή, τη μέρα που ο αστυνομικός πήγε στο τμήμα εμείς διαβάζαμε στην ΕΡΤ ότι «οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό». Και χρειάστηκαν τέσσερις ακόμη μέρες μέχρι να μάθουμε την ταυτότητα του δράστη. Χρειάστηκε επίσης, λίγες ώρες πριν ξεψυχήσει η Αϊσέ, η οικογένειά της, με δήλωση που κοινοποίησε στα ΜΜΕ ο δικηγόρος της, να καλέσει «όποιον γνωρίζει οτιδήποτε για το τραγικό συμβάν, να συμβάλει, καθώς και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι ικανή να οδηγήσει στην αλήθεια…». Με τη λεπτομέρεια τελικά να βρίσκεται μέσα στην ίδια την αστυνομία.