Γράμματα και σχόλια
Έγκλημα στα Τέμπη: Ο αγώνας δεν έχει σταματήσει

12/12, Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το έγκλημα των Τεμπών. Φωτό: Γιάννης Κέμμος

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή έκαναν την Τρίτη 12 Δεκέμβρη οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη. Την συγκέντρωση κάλεσε ο «Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος-Τέμπη 2023» με τη στήριξη σωματείων και συλλόγων. Το βασικό αίτημα ήταν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και να προχωρήσει η απόδοση ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους, ανάμεσά τους και τα πολιτικά πρόσωπα που εφάρμοσαν την πολιτική η οποία οδήγησε να αδικοχαθούν 57 άνθρωποι. 

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου είπε στη ομιλία της «28 Φεβρουαρίου σκότωσαν το παιδί μου. 9 Μαρτίου κήδευσα ό,τι απέμεινε από εκείνη. Λίγα καμένα οστά… Ήταν ούτε 20 χρονώ… Κανείς γονιός ποτέ, καμία μάνα να μη ζήσει το κακό αυτό. Το άσβεστο. Εννιά μήνες μετά, η Hellenic Train δεν έχει καν κληθεί σε απολογία».

Όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 17/12: «Είναι δυνατόν οι ευθύνες να περιορίζονται μόνο στον σταθμάρχη Λάρισας εκείνης της νύχτας, στους συναδέλφους του και τους προϊσταμένους τους; Γίνεται ένα τέτοιο έγκλημα, σκοτώνονται τόσοι άνθρωποι, πόσοι άλλοι τραυματίζονται σοβαρά, ενδέχεται ακόμα και να καταλήξουν έπειτα από καιρό ή να μείνουν με μόνιμες αναπηρίες, και δεν πηγαίνει Αυτόφωρο ο εκπρόσωπος της εταιρείας που κινούσε τα τρένα, έκοβε τα εισιτήρια και έπαιρνε τα λεφτά; Το έχετε δει πουθενά αυτό; Όχι μόνο δεν πήγαν Αυτόφωρο, αλλά εννιά μήνες μετά δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις.

Αυτή τη συγκάλυψη εμείς δεν τη δεχόμαστε και κάποια στιγμή θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι που υποτίθεται ότι διερευνούν αυτή την υπόθεση να δώσουν εξηγήσεις. Εμείς δεν ξεχνάμε τίποτα». 

Ο σύλλογος των πληγέντων έχει απόλυτα δίκιο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να «ξεχαστεί» το έγκλημα και να δώσει μια εικόνα επιστροφής στην «κανονικότητα». Ποιος ξεχνάει τις προκλητικές δηλώσεις του Βορίδη και του Γεωργιάδη, των ακροδεξιών εξαπτέρυγων του Μητσοτάκη, στις αρχές Νοέμβρη; 

Στη συνέχεια ήρθε το μπλοκάρισμα της συγκρότησης προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής από τη ΝΔ στα τέλη Νοέμβρη. Ετσι η κυβέρνηση έκοψε το δρόμο για διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή εισαγγελία άσκησε δίωξη για μη υλοποίηση της σύμβασης 717 του ΟΣΕ για την αναβάθμιση του συστήματος τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης. Η «ανάδοχος κοινοπραξία» τσέπωνε τα λεφτά από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις. Αυτή η έρευνα είχε ξεκινήσει πριν από το έγκλημα των Τεμπών αλλά η Οικονομική Εισαγγελία την είχε βάλει στο αρχείο…Και τα ίδια «κόλπα» τα συνεχίζει η ΝΔ τώρα που ξεκινάει τις συνεδριάσεις της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις μεγαλοστομίες του Σταϊκούρα για «επανεκκίνηση του ΟΣΕ» στρώνει το δρόμο για το επόμενο έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων και στους σιδηροδρόμους. Η Hellenic Train ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των δρομολογίων Αθήνα-Θεσσαλονίκη και στα «ψιλά» της είδησης πέρασε ότι θα είναι με μειωμένη ταχύτητα, ενώ η «πλήρης αποκατάσταση» της κίνησης (διπλή γραμμή, τηλεδιοίκηση κλπ) πάει για το 2025. 

Κέρδη

Το Υπουργείο Μεταφορών υπόσχεται «μεγαλόπνοα» σχέδια για «τη σύνδεση λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους νέους ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς διαδρόμους», δηλαδή για να βγάζει κέρδη η Cosco και οι εφοπλιστές, αλλά την ίδια στιγμή οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2024 για τον σιδηρόδρομο μένουν στο ίδιο επίπεδο με πέρσι, στην πραγματικότητα κόβονται. Η Hellenic Train έχει το θράσος να συνεχίζει να ζητάει από τους σιδηροδρομικούς και τα σωματεία τους να αποδεχτούν περικοπές στους μισθούς και στις θέσεις εργασίας γιατί η εταιρεία έχει βρεθεί σε «δύσκολη» οικονομική κατάσταση. 

Οι Βορίδηδες και οι Γεωργιάδηδες είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι η κάλπικη νίκη της ΝΔ στις διπλές εκλογές έχει «σβήσει» από πάνω τους το στίγμα των δολοφόνων των Τεμπών. Τα εκατομμύρια που απέργησαν και κατέβηκαν σε διαδηλώσεις τον Μάρτη είναι εδώ. Με τα σωματεία των σιδηροδρομικών που μπήκαν μπροστά με απεργίες, το κίνημα του Μάρτη έβαζε στόχο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που δολοφονεί από τους σιδηροδρόμους μέχρι την υγεία. 

Η δύναμη που θα επιβάλλει το σπάσιμο της επιχείρησης συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών βρίσκεται έξω από την αίθουσα της βουλής και των επιτροπών της. Η δύναμη βρίσκεται στην κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων που συγκρούονται με τις επιθέσεις της ΝΔ που τα δίνει όλα για τους καπιταλιστές και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Το αίτημα να επιστρέψουν οι σιδηρόδρομοι στο κράτος και να φύγουν τ’ αρπακτικά της αγοράς που τους λυμαίνονται χρειάζεται να ξαναμπεί στην ημερήσια διάταξη. Ένα κοινό μέτωπο των εργαζομένων στις συγκοινωνίες με αιχμή μια καμπάνια για την επανακρατικοποίηση του σιδηρόδρομου, χωρίς αποζημίωση για τους ιδιώτες και με εργατικό έλεγχο, μπορεί να εμπνεύσει και να γίνει το κέντρο συνολικά για όλη την εργατική τάξη που είδε τα παιδιά της να καίγονται στα Τέμπη.