Με έκθεση βιβλίου για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου ξεκίνησε το βδομαδιάτικο γιορτινό παζάρι στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Στην εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 17/12 με αφορμή την παρουσίαση των βιβλίων «Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε» και «Εδώ Πολυτεχνείο – ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός» μίλησαν ο συγγραφέας κι εκφωνητής του ραδιοσταθμού της κατάληψης Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Λέανδρος Μπόλαρης.
«Η Δεξιά πάντα ήθελε να εξαφανίσει το Πολυτεχνείο», ξεκίνησε ομιλία του ο Λέανδρος Μπόλαρης. «Γιατί πάντα της θυμίζει μαζικό κίνημα, εξέγερση και Αριστερά. Κόμπαζε ότι τέλειωσε με την Αριστερά, ξεμπέρδεψε και με το Πολυτεχνείο. Αλλά το σχέδιο δεν της βγήκε. Το γενικό κλίμα και η τεράστια φετινή πορεία ανάγκασε ακόμα και την Καθημερινή να κάνει αφιερώματα για το Πολυτεχνείο.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει ν’ απαντηθούν –και που τα αναδεικνύει και το βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου και η πρόσφατη έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για την εξέγερση του Νοέμβρη.
Καταρχήν, η διάσταση του τι ήταν το Πολυτεχνείο. Όχι απλά κάποιοι ηρωικοί φοιτητές. Ήταν μια λαϊκή εξέγερση που κράτησε και μετά την πτώση της πύλης του Πολυτεχνείου με χιλιάδες εργάτες, μαθητές να διαδηλώνουν. Το βιβλίο του Δημήτρη δίνει έντονα και βιωματικά αυτή την αίσθηση.
Και βέβαια, είναι η διάσταση της Αριστεράς στο Πολυτεχνείο. Για να γίνει και να κρατηθεί η κατάληψη χρειάστηκε η μάχη μέσα στην ίδια την Αριστερά. Η επαναστατική αριστερά έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο για να γίνει ‘ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός’».
Προεργασία από τα κάτω
«Δεν φτάσαμε τυχαία στην εξέγερση» συνέχισε ο Δημήτρης Παπαχρήστος. «Υπήρχε κρίση στην Αριστερά, αλλά υπήρχε και μια προεργασία από τα κάτω που την ξεπερνούσε. Η παγκόσμια έκρηξη που γινότανε, ερχόταν και εδώ, συχνά χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι. Κι έτσι ξεφυτρώσανε σε όλες τις σχολές ομάδες φοιτητών που επηρεάζονταν από αυτό το παγκόσμιο κλίμα και στρέφονταν αριστερά. Όπως τώρα με την Παλαιστίνη, έτσι και τότε με το Βιετνάμ. Μας κέντριζαν αντιπολεμικές ταινίες όπως το Γούντστοκ και το Φράουλες και Αίμα.
Κι αυτό εκφράστηκε πριν από το Πολυτεχνείο με τη μάχη ενάντια στις φοιτητικές ψευτοεκλογές της Χούντας, τις διαμαρτυρίες όταν πάνω από 120 φοιτητές μας βουτήξανε και μας στείλανε στο στρατό, την κατάληψη της Νομικής. Άρχισαν οι σχολές ‘να μην μας χωράνε’, θέλαμε να βγούμε έξω να παλέψουμε για την ελευθερία. Και το όνειρό μας γινότανε ‘ν’ αλλάξουμε τον κόσμο’. Έτσι φτάσαμε στην εξέγερση του Νοέμβρη. Που την προκαλέσαμε οι φοιτητές της επαναστατικής αριστεράς. Στην αρχή τα μέλη της ΚΝΕ και του Ρήγα χάσανε τη μπάλα. Άρχισαν οι συζητήσεις στην Συντονιστική. Να πούμε να πέσει η Χούντα ή να περιμένουμε τη ‘φιλελευθεροποίηση’ του Παπαδόπουλου; Και ποιος στηρίζει τη Χούντα; Μπήκε ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός, το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η οικονομική κρίση, όλα τα ζητήματα.
Κρατήσαμε την κατάληψη με αυτό-οργάνωση και ο κόσμος απέξω την επέβαλε σε όλη την Αριστερά. Το Πολυτεχνείο δεν έγινε άπαξ, έγινε δια παντός. Είναι ιστορικό γεγονός που τους από πάνω τους πόναγε, τους πονάει και θα τους πονάει. Γιατί είναι εξέγερση. Είναι ένας σταθμός ανεφοδιασμού για να ξεκινήσουμε αγώνες από εκεί που εμείς τότε δεν μπορέσαμε να φτάσουμε».Το γιορτινό παζάρι με εκπτώσεις ως και 50% στη Φειδίου 14 συνεχίζεται όλη τη βδομάδα μέχρι τα χριστούγεννα. Σημειώστε δυο μέρες:
Την Πέμπτη 21/12 θα υπάρχει έκθεση βιβλίου για την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή και στις 6.30μμ παρουσίαση του βιβλίου «Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Ισραήλ, ιμπεριαλισμός και Παλαιστινιακή αντίσταση» από τον Μοχάμεντ αλ Σαγιέντ από την Παλαιστινιακή Παροικία, τον Γιώργο Τσιάρα, δημοσιογράφο της ΕφΣυν και τον Γιώργο Ράγκο, έναν από τους συγγραφείς του βιβλίου.
Την Παρασκευή 22/12, ολοήμερη έκθεση βιβλίων για όλες τις Επαναστάσεις του 20ου και του 21ου αιώνα και στις 6.00μμ ο Κώστας Πίττας από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα παρουσιάσει εκδόσεις για τη Ρώσικη Επανάσταση. Ελάτε να διαλέξουμε μαζί βιβλία για το γιορτινό σας διάβασμα και τα δώρα σας από εκατοντάδες τίτλους με όλο τον πλούτο της μαρξιστικής σκέψης.