Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολυήμερη απεργία στην HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στις 19, 20, 21 και 28 Δεκέμβρη ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση με την πώληση μετοχών, μετά από την οποία το Δημόσιο χάνει ακόμα και το δικαίωμα της μειοψηφίας.
Τις απεργίες αρχικά κάλεσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) και αφού βγήκαν παράνομες, τη σκυτάλη πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) που γενίκευσε με απεργία τις ίδιες μέρες τη μάχη σε όλα τα διυλιστήρια. Πρωτόδικα (19/12) οι απεργίες της ΠΟΕ κηρύχθηκαν νόμιμες, αλλά λίγες μέρες αργότερα το Εφετείο έκανε δεκτή την έφεση της εταιρίας κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μετά από αυτό, το ΠΣΕΕΠ ανέβαλε την προγραμματισμένη πενθήμερη απεργία 2-6 Γενάρη. Αναμένεται νέα συνεδρίαση του ΔΣ για τις περαιτέρω δράσεις.
Η απεργία μπορούσε και έπρεπε να συνεχίσει. Μπορούσε, γιατί νομικά υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης από τα Εργατικά Κέντρα, όπως γίνεται κάθε φορά μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, με τον οποίο όλες ουσιαστικά οι απεργίες βγαίνουν από τα δικαστήρια παράνομες. Έπρεπε, γιατί η δύναμη της απεργίας που σταματάει την παροχή καυσίμων από τον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της χώρας είναι τεράστια. Γιατί τεράστια είναι η οικονομική πίεση που ασκεί στην εταιρία, αλλά και η πολιτική διάσταση που μπορούσε να πάρει αν γενικευόταν σε όλες τις παραγωγικές μονάδες που καλύπτει η Ομοσπονδία σε όλη την χώρα. Οι εταιρίες ενέργειας καταγράφουν αδιανόητα κέρδη δισεκατομμυρίων και την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι παίρνουν αυξήσεις ψίχουλα δουλεύοντας σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, ενώ η πλειοψηφία του κόσμου δουλεύει για να ξεπληρώνει το πανάκριβο ρεύμα.
Από την HelleniQ Energy και τη ΔΕΣΦΑ μέχρι τη Motor Oil, τα Πετρέλαια Καβάλας και τη ΔΕΗ, μια απεργία διαρκείας με αίτημα την κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση για τους μετόχους θα μπορούσε με τη νίκη της να ικανοποιήσει καίριες ανάγκες της κοινωνίας. Για τους εργαζόμενους Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ασφαλείας στην εργασία τους και αξιοπρεπείς συνθήκες. Για τον κόσμο φτηνό ρεύμα, αγαθό και όχι εμπόρευμα, χωρίς τον κίνδυνο τον φόβο να κοπεί για λίγα ευρώ απλήρωτα. Για το περιβάλλον θα σημάνει πραγματική πράσινη ανάπτυξη, χωρίς την προϋπόθεση κέρδους και χωρίς να τσιμεντώνονται βουνά.