Η Αριστερά
Δήμος Αθήνας: “Ορκίστηκε” η Αθήνα των αγώνων

28/12/2023 Ορκωμοσία Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Φωτό Στέλιος Μιχαηλίδης

O Κώστας Παπαδάκης μιλάει στη διάρκεια της ορκωμοσίας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Με μια μαζική συγκέντρωση του αντιφασιστικού κινήματος και των τοπικών κινημάτων από τις γειτονιές που δίνουν μάχη ενάντια στις καταστροφικές “αναπλάσεις” του Μπακογιάννη, ξεκίνησε η νέα θητεία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης όπου έγινε η ορκωμοσία των δημοτικών συμβούλων. Το αντιφασιστικό κίνημα ματαίωσε την απόπειρα του φυλακισμένου ναζί Κασιδιάρη να παραστεί στην ορκωμοσία, με το νέο δήμαρχο Αθήνας να ανακοινώνει ότι ο Κασιδιάρης θα ορκιστεί «σε άλλο τόπο, σε άλλη στιγμή». 

«Άδοξο τέλος είχε η επιδίωξη Κασιδιάρη να μετατρέψει την ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης σε φιέστα νομιμοποίησης της παρουσίας των ναζί στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και στη γειτονιά της Κυψέλης, όπου έδρασαν τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. «Η κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ και του δημοκρατικού κόσμου, όλες τις προηγούμενες μέρες, έφερε την ακύρωση της άδειας για την συγκεκριμένη μέρα από τις φυλακές του ναζί Κασιδιάρη, όπου εκτίει την πολυετή κάθειρξη του για συμμετοχή στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν». 

«Σήμερα ως Ανατρεπτική Συμμαχία στην Αθήνα και ως Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, επικυρώνουμε ότι ο Μπακογιάννης και η παράταξη της ΝΔ είναι οριστικά παρελθόν για το δήμο της Αθήνας. Και είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε συμβάλλει ειδικά στον δεύτερο γύρο στο να γίνει πράξη αυτό» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος από την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος. «Το δεύτερο είναι ότι οι διεκδικήσεις μας παραμένουν αυτούσιες και απέναντι στη νέα δημοτική αρχή. Παράδειγμα, ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε, ζητάμε να ξαναγίνει πραγματικά μια δομή για τους πολίτες της Αθήνας και όχι ένα παζάρι εμπορικών εταιριών. Παραμένουν ακέραιες όλες οι διεκδικήσεις για το περιβάλλον της Αθήνας, για μια Αθήνα, πόλη αντιφασιστική. Είναι μεγάλη επιτυχία ότι σήμερα, μετά από δική μας παρέμβαση, έγινε δυνατόν να μην είναι ο Κασιδιάρης εδώ και για ένα ακόμη λόγο: γιατί εδώ από την Κυψέλη και από την Φωκίωνος Νέγρη το 1992-96 ξεκίνησε η δολοφονική δράση της Χ.Α. Αυτά είναι που έχουμε να κρατήσουμε από τη σημερινή συγκέντρωση. Όποτε και να ορκιστεί ο Κασιδιάρης δεν πρέπει ποτέ να πατήσει το πόδι του στο δήμο της Αθήνας ως σύμβουλος, γιατί είναι καταδικασμένος για την εγκληματική δολοφονική οργάνωση της Χ.Α.»

Το παρών στη συκέντρωση έδωσαν εκατοντάδες αγωνιστές/τριες. Με τα πανό τους συμμετείχαν η Ανατρεπτική Συμμαχία στην Αθήνα, η ΚΕΕΡΦΑ καθώς και αγωνιστές/τριες απο τα κινήματα για την υπεράσπιση της Πλ. Εξαρχείων, του λόφου Στρέφη, του λόφου Φιλοπάππου, του Πάρκου Δρακοπούλου, της Πλ. Πρωτομαγιάς κ.α. και φυσικά δεν έλλειψαν οι παλαιστινιακές σημαίες σε αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. 

«Είμαστε εδώ από το Πεδίο του Άρεως και από τη συνέλευση για την σωτηρία της Πλατείας Πρωτομαγιάς. Ήρθαμε στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου για να δηλώσουμε τα δίκαια αιτηματά μας για απελευθέρωση όλων των ελεύθερων χώρων της Αθήνας που είναι ελάχιστοι. Οι ιδιωτικές εταιρίες και τα κρατικά σχέδια για κατάληψη και εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων πρέπει να σταματήσουν με αγώνες στους δρόμους και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Θοδωρής Κοκκινάκης.

«Υπάρχουν συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιών που έχουν καλέσει συγκέντρωση με αφορμή την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, διαμαρτυρόμενες φυσικά και για την απόπειρα του Κασιδιάρη και των φασιστών να παραστούν αλλά δίνοντας και ένα μήνυμα στο νέο δήμαρχο, όπως κάναμε και με τον προηγούμενο, για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων» μας είπε η Χρυσούλα Παπαγεωργίου κρατώντας το πανό «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. 

Με περισσότερη ορμή

Με συνθήματα -όπως «Μίζες μίζες και τρομοκρατία τις αναπλάσεις κάνει η αστυνομία», «Ο νόμος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει τσιφλίκι κανενός ποτέ του δεν θα γίνει», «Λόφος, πλατεία, Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο», «Ποτέ ξανά φασισμός», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» κ.α.- οι συγκεντρωμένοι έστειλαν το μήνυμα στη νέα δημοτική αρχή του Δούκα ότι ο αγώνας συνεχίζεται με περισσότερη ορμή καταγγέλλοντας την απόπειρα της αστυνομίας να περιορίσει τη συγκέντρωση παρατάσσοντας τα ΜΑΤ και αποδοκιμάζοντας τον πρώην δήμαρχο Μπακογιάννη την ώρα που έφτανε στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς. 

«Η μεγάλη εκδήλωση σήμερα του αντιφασιστικού κινήματος έχει σαν στόχο να αποκλείσει σε κάθε περίπτωση την ορκωμοσία του εγκληματία Κασιδιάρη. Με τους αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχει αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Βρισκόμαστε εδώ και για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την Αθήνα. Όπως ακούσατε και από τα συνθήματα το αντιφασιστικό κίνημα και το κίνημα για ελεύθερους χώρους στην Αθήνα έχει βάλει την σφραγίδα του στην ήττα της πολιτικής Μπακογιάννη και βεβαίως θα συνεχίσει να πιέζει και να αγωνίζεται και τη νέα δημοτική περίοδο» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάκης Κατσαρός. 

«Είμαστε εδώ από την Ανατρεπτική Συμμαχία στην Αθήνα για να απαιτήσουμε το ξήλωμα όλων των πολιτικών του Μπακογιάννη που έδωσε την πόλη στις εταιρίες, για να απαιτήσουμε ότι δεν θα δώσει σπιθαμή εδάφους στους φασίστες. Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν και θα επιβάλουμε επίσης ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας θα μονιμοποιηθούν, διότι οι ανάγκες μας είναι πάνω από τα κέρδη τους» μας λέει η Ντίνα Γκαρανέ. 

«Η Δημοτική Αγορά είναι εκμεταλλεύσιμη, παρεχόμενη από τον Δήμο στα ιδιωτικά συμφέροντα, κοιτάζοντας προς την “ανάπτυξη” τύπου “τζεντριφικέισον” της πόλης, με εκδηλώσεις που δεν έχουν καμιά ουσία για την τοπική κοινωνία, για εμάς τους Κυψελιώτες. Αυτό που θα θέλαμε θα ήταν μια Αγορά ελεύθερη για τον κόσμο που ζει εδώ, για τις συνελεύσεις του, μια Αγορά ελεύθερη όσον αφορά στον τρόπο που λειτουργεί, γιατί έτσι όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να παρέχει αυτές τις δυνατότητες στον κόσμο της περιοχής» δήλωσε ο Θανάσης Χάτζιος. 

«Διαβεβαιώνω ότι ως εκπρόσωπος της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με ανιδιοτέλεια τα δικαιώματα των κατοίκων του Δήμου Αθήνας ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρήσκευμα, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό» τόνισε ανάμεσα σε άλλη στην δήλωσή του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας ο Κώστας Παπαδάκης. «Για μια Αθήνα πόλη αντιφασιστική. Για μια δημοτική αρχή διεκδικητική και μαχητική απέναντι στην κεντρική εξουσία, για την ανάπτυξη κινήματος ανατροπής των ταξικών πολιτικών όλων των φορέων κεφαλαίου και εξουσίας, κυβέρνησης και Ε.Ε. Για μια Αθήνα πόλη αντιρατσιστική. Για έναν Δήμο που υπηρετεί τους κατοίκους και τους εργαζομένους της Αθήνας και αγωνίζεται απέναντι στη στεγαστική κρίση. Για μια Αθήνα πόλη βιώσιμη, που σέβεται αντί να καταστρέφει το περιβάλλον. Για την Αθήνα πόλη της ειρήνης και της φιλίας των λαών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το ΝΑΤΟ, αλληλέγγυα σε κάθε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, όπως ο αγώνας των Παλαιστινίων. Για μια Αθήνα για τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους κάλεσε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην επέτειο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν και κάλεσε τη το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για τη δημιουργία μνημείου στον τόπο δολοφονίας του, στα Πετράλωνα.