Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μπλίνκεν στο σπίτι του πρώτου στα Χανιά έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την απόλυτη στήριξη του ελληνικού κράτους στους αμερικάνικους στόχους και σχεδιασμούς.
Η συζήτηση μεταξύ τους κράτησε περίπου μιάμισι ώρα ενώ ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη, της υφυπουργού Εξωτερικών Παπαδοπούλου και του αμερικάνου πρέσβη Τσούνις. Οι δηλώσεις τους πριν και μετά τη συνάντηση είναι ενδεικτικές για το πόσο βαθιά είναι η εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ:
«Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης.
Μπλίνκεν: Δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Στεκόμαστε ενωμένοι είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους…Ένας ακόμη τρόπος που εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα… Η Ελλάδα παίζει ένα ζωτικό ρόλο σε αυτή, έχει θέσει μια φρεγάτα σε αυτή... Είναι μια από τις κορυφαίες χώρες της ναυτιλίας στον κόσμο, επομένως έχει πραγματικό κίνητρο… Ένας άλλος είναι η αξιοσημείωτη δουλειά που έχει γίνει εδώ στον κόλπο της Σούδας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ισχυρή πλατφόρμα... Επίσης ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών εξετάζει τα μέτρα που μπορούν να λάβουν (οι σύμμαχοι) χρησιμοποιώντας την επιρροή και τους δεσμούς τους για να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση (Γάζα) δεν θα εξαπλωθεί...»
Πρωτοφανής κλιμάκωση
Η κλιμάκωση της ελληνικής συμμετοχής σε όλους τους νατοϊκούς σχεδιασμούς είναι πράγματι πρωτοφανής. Πέρα από την φρεγάτα που στέλνει ο Μητσοτάκης στην Ερυθρά Θάλασσα για να ενισχύσει την ελληνική συστοιχία Πάτριοτ που σταθμεύει ήδη στην Σαουδική Αραβία, άλλες δύο φρεγάτες βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, η μια ενταγμένη σε νατοϊκή δύναμη και η άλλη ενταγμένη σε δύναμη της ΕΕ. Η νατοϊκή βάση της Σούδας παίζει τον πλέον κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του στόλου και των μαχητικών αεροπλάνων του ΝΑΤΟ. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ο βασικός στρατιωτικός κόμβος για την ανάπτυξη των χερσαίων δυνάμεων στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ελληνικό κράτος συμμετέχει με τα μπούνια σε όλες αυτές τις πολεμικές εκστρατείες περιμένοντας να πάρει σαν αντάλλαγμα με το αζημίωτο για τις ΗΠΑ, τι άλλο, νέα, πανάκριβα εξοπλιστικά πακέτα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», δηλαδή τα μαχητικά νέας γενιάς F35.
Kαι ταυτόχρονα βάζει μπρος την ελληνική διπλωματία αφού «γραμμώθηκε» από τον Μπλίνκεν στα Χανιά, να ξεκινήσει περιοδεία στις αραβικές χώρες με σκοπό να εξασφαλίσει συναίνεση και υποταγή στο αμερικάνικο σχέδιο που προβλέπει το κράτος του Ισραήλ να συνεχίσει ανενόχλητο το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει στην Γάζα. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Γεραπετρίτης ξεκινάει τις αμέσως επόμενες μέρες ταξίδια σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Παλαιστινιακή Αρχή και βέβαια στο βασικό του σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο, το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.
Μέσα από αυτή τη βρώμικη, δολοφονική συνεργασία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο του ελληνικού καπιταλισμού στην περιοχή, σε βάρος των λαών που ζουν σε αυτή. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, το εργατικό κίνημα, η νεολαία, η Αριστερά πρέπει να υψώσουν φράγμα σε αυτά τα σχέδια απαιτώντας καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να γυρίσουν πίσω όλες οι φρεγάτες, να κλείσουν οι νατοϊκές βάσεις, να σταματήσει κάθε υποστήριξη και συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.