Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δεν ξεχνάμε τον Σαχζάτ Λουκμάν

Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν καλούν την Τετάρτη 17 Γενάρη στα Πετράλωνα η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα». Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 6.30μμ στην πλατεία Μερκούρη και θα ακολουθήσει πορεία στο σημείο της δολοφονίας (Τριών Ιεραρχών 60 και Φυλασίων).

Για την οργάνωση της διαδήλωσης η τοπική ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου-Νέου Κόσμου-Κολωνού οργάνωσε σύσκεψη την Κυριακή 7/1. «Πριν έντεκα χρόνια, δυο χρυσαυγίτες δολοφόνησαν στη γειτονιά μας τον μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν με επτά μαχαιριές, ενώ πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του», θύμισε η Μαρία Φωτεινού, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ, ανοίγοντας τη σύσκεψη. «Από τότε κάθε χρόνο οργανώνεται αντιφασιστική διαδήλωση. Ούτε τότε, ούτε τώρα είναι μια διαδήλωση μνήμης με συμβολικό χαρακτήρα. Μαζί με όλες τις κινητοποιήσεις του αντιφασιστικού κινήματος έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε όσα έχουν συμβεί από τότε.

Η αντιφασιστική οργή που εμφανίστηκε με τη δολοφονία του Λουκμάν και κορυφώθηκε λίγους μήνους αργότερα με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αυτή που ανάγκασε τότε την κυβέρνηση Σαμαρά να συλλάβει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Ήταν αυτή που κέρδισε την καταδίκη των δολοφόνων του Λουκμάν και μάλιστα για πρώτη φορά με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου των δραστών. Και βέβαια ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για να φτάσουμε στη μεγαλειώδη νίκη της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση τον Οκτώβριο του 2020.

Το ότι μπήκε η Χρυσή Αυγή στη φυλακή όμως δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τη φασιστική απειλή. Δεν ξεχνάμε τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Ν. Φιλαδέλφεια τον περασμένο Αύγουστο από τάγμα εφόδου Κροατών ναζί. Δεν ξεχνάμε λίγες μέρες αργότερα τη δολοφονία του Σιράζ Σαφτάρ με παρόμοιο με τον Λουκμάν τρόπο πάλι από τάγμα εφόδου στη Ριζούπουλη. Δεν ξεχνάμε την επίθεση ταγμάτων εφόδου στο Μοναστηράκι σε αντιφασίστες με διάθεση δολοφονική, πετώντας βενζίνη να κάψουν κόσμο μέσα στο συρμό του ηλεκτρικού. Και βέβαια δεν ξεχνάμε την προσπάθεια όλα αυτά να νομιμοποιηθούν με την επανεκλογή του Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Η φασιστική απειλή είναι εδώ, δεν την υποτιμούμε και παλεύουμε στο αντιφασιστικό μέτωπο.

Σύγκρουση

Όλα αυτά όμως συμβαίνουν με τις πλάτες μιας ανοιχτά ρατσιστικής κυβέρνησης, που νομιμοποιεί με δείπνα και αγκαλιές τη Μελόνι και τον Νετανάχιου. Μιας κυβέρνησης που έχει βαμμένα τα χέρια της με αίμα και συγκεκριμένα των νεκρών προσφύγων στην Πύλο, των νεκρών μεταναστών στη Δαδιά, των ανήλικων Ρομά, των νεκρών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα και σήμερα των χιλιάδων νεκρών Παλαιστινίων. Ξεκινώντας με αυτή τη διαδήλωση στη γειτονιά μας, συγκρουόμαστε ανοιχτά με τις ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων, του εγκλεισμού στα καμπς και βέβαια την ισλαμοφοβία, κάνοντας τη σύνδεση με το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Για να απαιτήσουμε ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, καταδίκη των ενόχων για το ναυάγιο της Πύλου, στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής, τέλος στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη.

Ξεσηκώνουμε λοιπόν τη γειτονιά μας όπως κάθε χρόνο για τις 17 Γενάρη, μαζί με τα συνδικάτα, τις συλλογικότητες, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους γονείς, τους μετανάστες, όλες τις οργανώσεις και τον κόσμο της Αριστεράς».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αγωνιστές/ριες από μια σειρά χώρους που ενίσχυσαν τα παραπάνω για την πολιτική σημασία της διαδήλωσης ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες και πρότειναν δράσεις για την οργάνωσή της.

Την απόφαση συμμετοχής στη διαδήλωση από την Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, μετέφερε η Παναγιώτα Αμανατίδου, εκπαιδευτικός και κοινοτική σύμβουλος στο 3ο διαμέρισμα με την Ανοιχτή Πόλη. Η ίδια ενημέρωσε για την αδυναμία Κασιδιάρη να επανεκλέξει κοινοτικό σύμβουλο σε αυτό το διαμέρισμα, γεγονός πολύ σημαντικό για τη γειτονιά. Πρόταση για απεύθυνση στο Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, στο γενική συνέλευση των φοιτητών του Παντείου την Τετάρτη 10/1, καθώς και στα αλληλέγγυα σχολεία μεταναστών της περιοχής, έκανε η Βίκη Βρακά, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πάντειο. Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών αποφάσισε την επόμενη μέρα τη συμμετοχή του.

Κατάθεση του ψηφίσματος θα γίνει στο ΣΕΗ όπως ενημέρωσε ο Αλέξης Μαρτζούκος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, αλλά και σε Συλλόγους του ΥΠ.ΠΟ, σε τοπικούς Συλλόγους Γονέων, στην ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου, όπως είπε η Νίκη Αργύρη, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ. Επίσης έγινε πρόταση για παρέμβαση στη συναυλία που οργανώνεται για την Ψυχική Υγεία το μεσημέρι της Κυριακής 14/1 στο Θησείο. Αποφασίστηκε ένα καθημερινό πρόγραμμα δράσης με ενημερώσεις σε σχολεία, εξορμήσεις σε πλατείες και καταστήματα, επίσκεψη στο τοπικό τζαμί, αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό.