Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Στη φυλακή για πάντα οι Νεοναζί

18/9/23, Αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στην εξέταση της επίθεσης τάγματος εφόδου στη Λαϊκή του Μεσολογγίου τον Σεπτέμβρη του 2012, μπήκε το Εφετείο της Χρυσής Αυγής την Τρίτη 9 Γενάρη (68η δικάσιμος), μετά τις αναβολές λόγω της αποχής των δικηγόρων το προηγούμενο διάστημα και τη διακοπή των Χριστουγέννων. Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκαν η Βασιλική Μπαουστάνη, υπάλληλος εκείνη την περίοδο της δημοτικής αστυνομίας και η Μάχη Παπαζήση, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Και οι δύο ήταν αυτόπτριες μάρτυρες στην επίθεση με επικεφαλής τον τότε βουλευτή της ΧΑ, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Η Β. Μπαουστάνη, που είχε βάρδια στη Λαϊκή μαζί με έναν συνάδελφό της και έναν αστυνομικό της ΕΛΑΣ, ήρθε σε επαφή με το τάγμα εφόδου πριν την επίθεση. Όπως είπε, ο Μπαρμπαρούσης μαζί με τον προσωπικό του φρουρό από τη Βουλή, αστυνομικός κι αυτός, απαίτησαν να συνοδέψουν την ίδια και τους συναδέλφους της στους ελέγχους των μικροπωλητών. «Φορούσαν μαύρες μπλούζες με διακριτικά της Χρυσής Αυγής… όλοι άντρες... μας περικύλωσαν κάπως... μας έλεγαν δεν κάνετε τη δουλειά σας... υπήρχε επιθετικότητα... απειλητική διάθεση... μια τρομοκρατία θα έλεγα», περιέγραψε σε διαφορετικά σημεία.

Μέχρι τότε τους έβλεπε σαν «μπουλούκι», αλλά όταν τους αρνήθηκαν τους κοινούς ελέγχους και το τάγμα προχώρησε μόνο του και μπήκε στη Λαϊκή ήταν, όπως είπε, «πιο συντεταγμένοι». Παρότι δεν είδε την ίδια την επίθεση, είδε τα αποτελέσματά της -τους αναποδογυρισμένους πάγκους και τα πεσμένα πράγματα των μικροπωλητών, των «έγχρωμων», «αυτών που δεν έχουν άδειες», όπως είπε, κάνοντας σαφές ποιος ήταν ο στόχος τους. Η επίθεση έγινε άλλωστε στην άλλη πλευρά της Λαϊκής, στοχευμένα, εκεί που συνήθως έστηναν το εμπόρευμά τους οι μετανάστες.

Αντίθετα η Μ. Παπαζήση, που ψώνιζε στη Λαϊκή, είδε την έφοδο να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της: Το τάγμα εφόδου με «βαρύ βηματισμό... με ρυθμό... ακαριαία και με θόρυβο» να κάνει την εμφάνισή του. Τον Μπαρμπαρούση και τον φρουρό του μπροστάρηδες να φωνάζουν «κι αυτός παράνομος; κι εκείνος παράνομος;», δίνοντας στην ουσία το σήμα για όσους βρίσκονταν πίσω να βγαίνουν από την παράταξη -σε «δυάδες» την περιέγραψε- και να κλωτσάνε τους πάγκους και ύστερα να ξαναμπαίνουν στη σειρά. Τους μετανάστες μικροπωλητές να μαζεύουν ό,τι μπορούν από τα προϊόντα τους και να το σκάνε τρέχοντας ήδη πριν φτάσει το τάγμα, από το θόρυβο και το νέο και μόνο ότι έρχονταν.

Η ίδια μάλιστα, παρότι βρισκόταν σε ταραχή από τον «αιφνιδιασμό», αντέδρασε ρωτώντας τους χρυσαυγίτες με ποια δικαιοδοσία κάνουν ό,τι κάνουν και λέγοντάς τους ότι «αυτό σημαίνει παρακράτος, και στην Ελλάδα ξέρουμε τι έχει κάνει το παρακράτος, δολοφόνησε το Λαμπράκη». Στη συνέχεια πήγε στην αστυνομία και παρότι στην ουσία την έδιωξαν, εκείνη δεν έκανε πίσω και προχώρησε στην καταγγελλία -κοινοποιώντας την μέχρι την εισαγγελεία του Αρείου Πάγου. Χωρίς τη δική της επιμονή είναι άγνωστο αν θα έφτασε ποτέ η υπόθεση στο δικαστήριο. «Γνώμονάς μου ήταν η κοινωνική συνείδηση που πρέπει να έχει ένας πολίτης», είπε.

Ήταν δυο καταθέσεις που συνέβαλαν στο να αναδειχτεί τόσο ο τρόπος δράσης των ταγμάτων εφόδου όσο και ο ρόλος της ηγεσίας. Γι’ αυτό εκνεύρισαν ιδιαίτερα τους συνηγόρους υπεράσπισης, που δεν σταμάτησαν να προκαλούν σχολιάζοντας φωναχτά -κατά την προσφιλή τους τακτική- με ειρωνικό τρόπο τις απαντήσεις των μαρτύρων, προκαλώντας μάλιστα και διακοπή της διαδικασίας. Ενώ από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να προκαταλάβουν το δικαστήριο, «ενημερώνοντας» ότι στη δίκη που έγινε για την υπόθεση στο Μεσολόγγι, όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Παρέλειψαν βέβαια να αναφέρουν ότι το οπτικοακουστικό υλικό, που κατέγραφε ξεκάθαρα τους χρυσαυγίτες να κλωτσάνε πάγκους και να πετάνε εμπορεύματα, δεν προβλήθηκε ποτέ στη δικαστική αίθουσα. Κι επίσης, όπως είπε η Μ. Παπαζήση, ότι κανένας από όσους δέχτηκαν την επίθεση, δηλαδή οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, δεν έφτασε ποτέ να καταθέσει.

Για την ιστορία, ένας από τους επιτιθέμενους είχε καταδικαστεί σε οκτώ μήνες φυλάκισης με αναστολή για επίθεση εναντίον Ρομά στο Αιτωλικό, ενώ ένας ακόμα (όπως αναφέρθηκε και στο δικαστήριο) είχε καταδικαστεί με την ίδια ποινή για αντιποίηση αρχής σε παρόμοιο περιστατικό σε λαϊκή αγορά της πόλης, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση με τον Μπαρμπαρούση.

Επόμενες δικάσιμοι 

Γενάρης:17, 24, 25, 30/1