Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Γιόχανσον, Μητσοτάκης, Καιρίδης συνεχίζουν τα ρατσιστικά εγκλήματα

8/1, Υπ. Μετανάστευσης. Φωτό: Λένα Βερδέ

«Μόνο φράχτη δεν ύψωσε ο Καιρίδης για να κλείσει το στόμα στο αντιρατσιστικό κίνημα», καταγγέλει η ΚΕΕΡΦΑ μετά την κινητοποίησή της στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την Δευτέρα 8 Γενάρη. Και πράγματι, τα αστυνομικά μέτρα για την «ασφάλεια» του Μητσοτάκη, του Καιρίδη και της Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ Ίλβας Γιόχανσον που την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν εκδήλωση εντός του Υπουργείου, ξεκινούσαν από χιλιόμετρα μακριά και έφταναν στην είσοδο με κλούβες, ΜΑΤ και δυνάμεις κάθε είδους.

Από την πρώτη στιγμή οι επικεφαλής της αστυνομίας προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών/ριών έξω από το χώρο και έδωσαν εντολή για περικύκλωσή τους. Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση έγινε λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του Υπουργείου με τα συνθήματα και τις ανακοινώσεις από την ντουντούκα που κατήγγειλαν τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης Φρούριο, να ακούγονται δυνατά σε όλη τη γειτονιά. Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», ανάμεσά τους ο Αλί Χασάν που έχασε τον αδερφό του στο ναυάγιο της Πύλου, ενώ με πανό συμμετείχε και η Νέα Αριστερά.

Όπως περιγράφει η ΚΕΕΡΦΑ: «Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ ενημέρωσε ότι θα γίνει αποδεκτή διμελής αντιπροσωπεία για να εισέλθει στο Υπουργείο Μετανάστευσης και να επιδώσει επιστολή των συγκεντρωμένων, κάτι που αποδεχτήκαμε. Όταν μεταβήκαμε με συνοδεία αστυνομικών οργάνων, φτάσαμε στην είσοδο. Εκεί εκπρόσωπός μας άνοιξε την αφίσα που καλεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, Τετάρτη 17/1, πλ.Μερκούρη 6.30μμ Πετράλωνα. Ο ασύρματος των μέτρων φύλαξης δίπλα μας ήχησε...”τα άτομα που ήρθαν για να μπουν στο Υπουργείο δεν μπορούν να κάνουν δραστηριότητες…” . Μετά από 10 λεπτά αναμονής μας ενημέρωσαν ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης θα δεχτεί να παραλάβει την επιστολή μας αύριο και όχι όπως μας είχαν ειδοποιήσει πιο πριν! Ο πανικός τους δεν κρύβεται, ούτε τα εγκλήματα της ρατσιστικής τους πολιτική που κόστισαν ανθρώπινες ζωές στην Πύλο και τη Δαδιά».

«Είμαστε έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης όπου σήμερα βρίσκονται ο πρωθυπουργός, η επίτροπος των Βρυξελλών και ο υπουργός Μετανάστευσης», είπε στον χαιρετισμό του ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Αλλά είναι απαράδεκτο να μην ακούσουν τη φωνή των συγγενών από το ναυάγιο της Πύλου, να μην ακούσουν τα προβλήματα των μεταναστών εργατών στην Ελλάδα. Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και όλοι όσοι είμαστε εδώ ζητάμε να κλείσουν τα κέντρα “φιλοξενίας” όπως τα έχουν ονοματίσει, αλλά εκατοντάδες και χιλιάδες είναι μάρτυρες ότι είναι χειρότερα από φυλακές. Μέσα εκεί πεθαίνουν άνθρωποι που παρακαλάνε για ένα απλό ντεπόν.

Για το ναυάγιο της Πύλου ο υπεύθυνος είναι αυτός που έδωσε την εντολή να γίνει pushback. Κάθε μέρα οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων παρακαλάνε να βρεθεί ο υπεύθυνος. Πέντε μέρες ήταν οι άνθρωποί τους μέσα στη θάλασσα. Να τιμωρηθούν όσοι από το λιμενικό ήταν εκεί κι όσοι έδωσαν την εντολή. Απαιτούμε να σταματήσουν τα pushback και να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, νόμιμοι οι εργάτες για να ζήσουμε όλοι μαζί με σεβασμό ο ένας στον άλλο».

«Σαν δημοσιογράφος θα έπρεπε να είμαι μέσα στο Υπουργείο, αλλά έχω απογοητευτεί από τη σημερινή δημοσιογραφία», συνέχισε η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίγκεμποργκ Μπέγκελ. «Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν ρωτάνε στις σωστές ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις είναι, πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα pushback; Γιατί γίνονται κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, ενώ απαγορεύονται από τον ευρωπαϊκό νόμο. Είναι εδώ η κ. Ίλβα Γιόχανσον και το καθήκον θα ήταν -και είναι- να επιβάλλει τους νόμους της ΕΕ στην Ελλάδα. Ήδη η Ευρωβουλή έχει ψηφίσει να μην υπάρχει η FRONTEX πια στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα υπάρχει.

Η δικαιοσύνη ούτε καν έχει αρχίσει τις έρευνες για την Πύλο. Δημοσιογραφικές πλατφόρμες έχουν αποδείξει ότι φταίει το ελληνικό Λιμενικό. Αλλά αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή και τόσους νεκρούς είναι ακόμα ελεύθεροι. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα δεν περιγράφεται πια. Οι συνθήκες στο καμπ στη Σάμο είναι ακόμα χειρότερες από την παλιά ζούγκλα. Είναι κλεισμένοι μέσα, αυτοκτονούν, δεν έχουν μέλλον και ελπίδα, 4.000 άνθρωποι».

«Βρεθήκαμε σήμερα στο λεγόμενο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά τελικά αποδεικνύεται -και με τη σημερινή του στάση, με τις εντολές που ο κ. Καιρίδης έδωσε στην αστυνομία- ότι είναι Υπουργείο επαναπροώθησης και καταστολής», είπε ο Μανώλης Σαρρής, εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς. «Επαναπροώθησης του κατατρεγμένου κόσμου που προσπαθεί να βρει μια καλύτερη τύχη και καταστολής όποιας φωνής ακούγεται ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Είναι εδώ σήμερα η κ. Γιόχανσον. Θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί στην κ. Γιόχανσον, στις ευρωπαϊκές ελίτ και στις Βρυξέλλες ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει η δολοφονική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο. Η Ευρώπη έχει γίνει υγρός τάφος. Στο Αιγαίο γίνονται καθημερινά pushbacks και πνίγονται άνθρωποι. Στον Έβρο δολοφονούνται άνθρωποι. Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την ακροδεξιά ρατσιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης Φρούριο. Ζητάμε σύνορα ανοιχτά για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και όλα τα θύματα πολέμων, ακραίας φτώχειας, κλιματικής κρίσης. Ο κ. Καιρίδης θα μας βρίσκει μπροστά του και στο δρόμο και στη Βουλή. Δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί στα εγκλήματα που συντελούνται».

Μήνυμα

«Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ στέλνουμε μήνυμα σε αυτούς που κλείνονται μέσα στα υπουργεία και κινητοποιούν την αστυνομία για τη δική τους “ασφάλεια”, αλλά άφησαν πέρσι το καλοκαίρι 200 Κροάτες νεοναζί να διασχίσουν ολόκληρη τη χώρα, να φτάσουν στη Ν.Φιλαδέλφεια και να δολοφονήσουν τον Μιχάλη Κατσουρή, ότι δεν θα περάσει η πολιτική τους», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Είναι μια πολιτική δολοφονιών, όπως στην Πύλο που το ελληνικό λιμενικό αρνήθηκε να κάνει διάσωση αλλά έκανε επιχείρηση αποστροπής οδηγώντας 600 ανθρώπους στον πάτο της Μεσογείου. Επέλεξαν έτσι να πουν ότι η Ευρώπη είναι αδιαπέραστη και τα σύνορα κλειστά με τους πιο απάνθρωπους τρόπους. Σαν αυτά που είπε ο Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές στη Δαδιά.

Ο ρατσισμός τους είναι αχαλίνωτος. Σηκώνει φέρετρα πνιγμένων για να τα κουνήσει σε όλους τους κατατρεγμένους των πολέμων, των δικτατοριών, της πείνας και της κλιματικής κρίσης για να τους πει ότι δεν μπαίνετε στην Ευρώπη. Με εξαίρεση αν σας δεχτούν για 20.000 ευρώ το κεφάλι. Έτσι κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή, έτσι εργαλειοποιούν τους πρόσφυγες. Πάνε χέρι χέρι με τους διακινητές. Αυτά κάνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Το περιβόητο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα ρατσιστικό έκτρωμα. Είναι η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο, που κατοχυρώθηκε στο μεσοπόλεμο όταν οι κατατρεγμένοι Εβραίοι φεύγαν για να γλυτώσουν τα πογκρόμ των ναζί. Και σήμερα, όταν οι κατατρεγμένοι Παλαιστίνιοι, Άραβες, Ασιάτες φεύγουν για να γλυτώσουν από τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, τι αντιμετωπίζουν; Φράχτες και FRONTEX.

Αντί για πολιτική υποδοχής, έχουμε πολιτική εγκλημάτων. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που μιλάνε στο όνομα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και κάνουν συνεργασίες με την άκρα δεξιά. Όπως ο Μακρόν με τη Λεπέν, όπως ο Σούνακ με τη Μελόνι. Θα μας βρουν απέναντί τους. 

Απευθύνουμε έκκληση για πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 16 Μάρτη ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο, για ανοιχτά σύνορα, χαρτιά στους μετανάστες, στοπ στον φασισμό, βαθιά στη φυλακή οι ναζί. 

Άμεσα καλούμε στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη το Σάββατο 13 Γενάρη, 2μμ, στο πάρκο Ελευθερίας με πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία. Και στη μεγάλη αντιφασιστική κινητοποίηση στα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν την Τετάρτη 17 Γενάρη στα Πετράλωνα, 6.30μμ, πλατεία Μερκούρη».