Η Αριστερά
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα: Πανελλαδικό Συμβούλιο - Με δύναμη σε όλα τα μέτωπα

16/12/23, Αθήνα. Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

8/12/23, Αθήνα. Απεργιακή κινητοποίηση στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Την εμπειρία του τοπικού πυρήνα της Νίκαιας μετέφερε στο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ η Πηνελόπη: 

«Στις δημοτικές εκλογές καταφέραμε ώστε η Ανταρσία στην Κοκκινιά να περάσει το αντιδημοκρατικό όριο του 3% και σε μερικές γειτονιές ακόμα και το 4%. Αυτό έγινε γιατί είχαμε συνδεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα με τους εργατικούς χώρους και τις μάχες της γειτονιάς, αλλά και γιατί συνεργαστήκαμε με ένα ολόκληρο κομμάτι που διαφωνούσε με τη δεξιά πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια αποχώρησε από το κόμμα του Κασσελάκη. Αυτό σήμαινε ότι ανοιχτήκαμε σε ακόμα περισσότερες γειτονιές και κόσμο».

«Ήμουν παλιότερα στο ΣΕΚ. Tο 2012 οργανώθηκα στο ΣΥΡΙΖΑ κι έχω επιστρέψει στο ΣΕΚ» ξεκίνησε η Νίκη από το Περιστέρι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώθηκε το κίνημα του 2010-2015. Η εργατική τάξη τον επέλεξε για να την εκπροσωπήσει στην κυβέρνηση αλλά δεν το έκανε. Έτσι φτάσαμε στη μαζική αποχώρηση. Είναι χρέος μας να πείσουμε όλον αυτόν τον κόσμο για την προοπτική μας». Σε ανάλογο μήκος κύματος η Μαρία από τον πυρήνα της Ηλιούπολης: «Ήμουν μέλος στις Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες Φοιτητών πριν πολλά χρόνια. Στη μάχη της Γένοβα και του νέου αντικαπιταλιστικού κινήματος. Μετά από ένα διάλειμμα 15 χρόνων είμαι πάλι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη. Το ΣΕΚ είναι μια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια. Έχει τις απαντήσεις». Aπό τον ίδιο πυρήνα ο Μάνος περιέγραψε το πως έφτασαν στη μαζική εκδήλωση της Ηλιούπολης σχετικά με την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και την παρακαταθήκη που άφησε η επιτυχία της.

Στην «τεράστια επίθεση που δέχεται η Ψυχική Υγεία» αναφέρθηκε ο Νεκτάριος από τον πυρήνα του Νέου Ηρακλείου και γιατρός στο ΨΝΑ Δαφνί. «Ο κόσμος στο Δαφνί έχει τη διάθεση να συγκρουστεί. Υπάρχει μια διαρκής διελκυστίνδα ανάμεσα στις δυο γραμμές που υπάρχουν. Από τη μια αυτή του ΚΚΕ που μιλάει για αναμονή κι από την άλλη της επαναστατικής αριστεράς που προτείνει την απεργιακή σύγκρουση. Χρειάζεται να συγκροτήσουμε καλύτερα τον κόσμο που είναι με την απεργιακή κλιμάκωση».

Η Αργυρή από την Καλλιθέα, γιατρός στον Ευαγγελισμό συμπύκνωσε την εμπειρία από τις προσπάθειες όλου του τελευταίου εξαμήνου για απεργίες στα νοσοκομεία και κατέληξε στη σημασία συγκρότησης επιτροπών αγώνα.

«Ο Χρυσοχοΐδης έφυγε από το Υπουργείο Υγείας γιατί στα νοσοκομεία γίνονταν συνεχώς κινητοποιήσεις. Οι δυνάμεις μας στους χώρους δουλειάς παίζουν σημαντικό ρόλο» επεσήμανε η Κατερίνα από τον πυρήνα της Πετρούπολης και το νοσοκομείο Αγ. Σάββας, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τις μάχες που δίνει το σωματείο με πιο πρόσφατη αυτή για τους ΣΟΧ. «Χρειάζεται πρωτοβουλία του Συντονιστικού Νοσοκομείων για το σύνολο των συμβασιούχων» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία επικρατεί τεράστια οργή για την επιλογή του Άδωνι ως υπουργού Υγείας. Όλοι θυμούνται τις επιθέσεις που είχε επιχειρήσει με το κλείσιμο των νοσοκομείων, το 5ευρο, τις απολύσεις κλπ. Στα σωματεία που έχουν εκλογές, παντού επιδιώκουμε το κατέβασμά μας ακόμα και με έναν υποψήφιο για να εκφράσουμε αυτή την οργή σε απεργιακή κατεύθυνση».  

Ο Γιάννης από τον πυρήνα Χαριλάου Θεσσαλονίκης και γιατρός στο Ιπποκράτειο, μετέφερε τον ξεσηκωμό που έχει σημάνει η μετακίνηση εργαζόμενων από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε αυτά της Δράμας και άλλων περιοχών προκειμένου να μπαλώσει τρύπες η κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της επαναστατικής αριστεράς στις τελευταίες εκλογές της ΕΝΙΘ «μας βοήθησε να παίξουμε πιο καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των απεργιών με καλύτερο παράδειγμα την 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ».

Ο Δημήτρης από τον πυρήνα της Καλλιθέας αναφέρθηκε στη βοήθεια των τοπικών πυρήνων στις μάχες των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, σε συνεργασία με συντρόφισσες που δουλεύουν εκεί, ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος από τον πυρήνα του Γκύζη έφερε το παράδειγμα από την παρέμβαση του τοπικού πυρήνα στο νοσοκομείο Έλενα και τον στόχο «να κερδίσουμε περισσότερο κόσμο με κέντρο τα υλικά μας και να τον συνδέσουμε με τους πυρήνες». Η Μυρτώ από τον πυρήνα της Αγίας Παρασκευής έδωσε μια γλαφυρή περιγραφή της μάχης στο Σωτηρία ενάντια στην απόλυση των ΣΟΧ λίγο πριν το τέλος της χρονιάς κι επεσήμανε ότι «η επιτυχία της κινητοποίησης ήρθε με τον αέρα της 48ωρης απεργίας 29-30 Νοέμβρη».

Ο Κωνσταντίνος από τον πυρήνα των Πατησίων και ηθοποιός, μίλησε για το μεγάλο κίνημα των καλλιτεχνών που συμμετείχε και πως οδηγήθηκε να οργανωθεί στο ΣΕΚ. «Το Κίνημα της Τέχνης είναι φυτίλι που παραμένει αναμμένο. Να δυναμώσουμε το ιστορικό σωματείο των ηθοποιών με περισσότερους επαναστάτες. Όπως βλέπουμε τα νοσοκομεία να κάνουν κάθε εβδομάδα απεργίες, μπορούμε να φτάσουμε ότι και στα θέατρα θα γίνονται κάθε εβδομάδα απεργίες. Έχει τεράστια σημασία η αλληλεγγύη στους αγώνες της Παιδείας και της Υγείας γιατί επηρεάζουν συνολικά τους εργατικούς χώρους».  

Χρονιά-τομή

Ο Δημήτρης από τον Βόλο αποτίμησε το 2023 ως «χρονιά – τομή για τον τοπικό πυρήνα» που «δεν αφήσαμε καμία μάχη να μας ξεφύγει. Είτε για τα ομοφοβικά του Μπέου, είτε για το LNG. Καμία από τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του πυρήνα δεν περιορίζεται στο μεταξύ μας. Προπαγανδίζονται με αφίσα και καταλήγουν σε ανοιχτές συζητήσεις απ’ όπου ξεκαθαρίζονται οι ιδέες και τα επιχειρήματα κι οργανώνεται η δράση για τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε. Έτσι γίνεσαι κέντρο για όλους που θέλουν να παλέψουν». Ο Τάσος από τον ίδιο πυρήνα επικεντρώθηκε στην παρέμβαση του πυρήνα Βόλου στη νεολαία και τα πανεπιστήμια με σταθμούς την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, τις μάχες ενάντια στην καταπίεση γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ και το Πολυτεχνείο. Κατέληξε στην προσπάθεια για την οργάνωση κινήματος καταλήψεων στις σχολές.

Για την καλύτερη οργάνωση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη μίλησε ο Πάνος από τον πυρήνα του Αιγάλεω, σημειώνοντας ότι χρειάζεται καλή συνεργασία με τους πυρήνες του ΣΕΚ και αξιοποίηση όλου του δυναμικού που στηρίζει τη Συμμαχία. Συνέχισε αναφερόμενος στη μάχη των σχολών για την υπεράσπιση του άρθρου 16. «Πάμε με πρόταση για τριήμερες καταλήψεις και κλιμάκωση με πενθήμερες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε να βγει ένα μεγάλο κίνημα καταλήψεων και να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση, όπως σταματήσαμε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία».

«Η μάχη για το άρθρο 16 μπορεί να φέρει την ανατροπή της κυβέρνησης» σημείωσε η Μαρία, φοιτήτρια από το Περιστέρι. «Έχουμε τη δύναμη να φέρνουμε στα αμφιθέατρα τις μάχες που γίνονται έξω από αυτά. Η καμπάνια για την Παλαιστίνη π.χ επηρεάζει και ριζοσπαστικοποιεί μαζικά τους φοιτητές/ριες. Στις γενικές συνελεύσεις να φέρουμε απεργούς νοσοκομειακούς να εμπνεύσουν». 

Αρκετές ακόμα τοποθετήσεις από συντρόφισσες/ους των σχολών αφορούσαν την παρέμβαση στα Πανεπιστήμια και την αντίσταση στην νέα επίθεση της κυβέρνησης, με κοινό σημείο το ξεκίνημα της προσπάθειας για καταλήψεις. Η Τζένη από τον πυρήνα Χαριλάου μίλησε για «ελπιδοφόρα δείγματα παρέμβασης στο ΑΠΘ», ενώ η Αθανασία από τον πυρήνα του Παγκρατίου και φοιτήτρια στη Φιλοσοφική, τόνισε ότι το φοιτητικό κίνημα έρχεται με εμπειρίες αγώνων από την πανδημία και μετά, καθώς κι ότι χρειάζεται να κοντραριστεί η γραφειοκρατική αντιμετώπιση της ΠΚΣ.

Πυρήνες

Πολλές παρεμβάσεις στάθηκαν στη λειτουργία των πυρήνων, τον ρόλο της Εργατικής Αλληλεγγύης και του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, τα καθήκοντα των γραμματειών και των περιφερειακών επιτροπών. «Με όπλο την Εργατική Αλληλεγγύη βάζουμε στόχο να αυξήσουμε τα μέλη μας. Το τι δυνάμεις έχουμε είναι πολύ κρίσιμος παράγοντας για να δώσουμε τις μάχες με επιτυχία» τόνισε ο Στέφανος από τον πυρήνα Ελληνικού - Αργυρούπολης. «Είναι σημαντικό να μην υποτιμάμε τη συζήτηση στους πυρήνες για να βγαίνουμε προς τα έξω με όλα τα επιχειρήματα» υπογράμμισε ο Κώστας από το Περιστέρι, ο οποίος πρόσθεσε ότι εν όψει ευρωεκλογών χρειάζεται να προβάλουμε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα με μεγαλύτερη ένταση.

Το Νοέλ από τα Πατήσια παρατήρησε την όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση που συναντάει ο τοπικός πυρήνας στις εξορμήσεις του για να επισημάνει ότι «όλα τα ανοίγματά μας μετράνε είτε είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε ενάντια στους φασίστες, είτε είναι για την Παλαιστίνη, είτε είναι για τις δημοτικές εκλογές. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι η Αριστερά έχει πεθάνει και όλα δείχνουν το αντίθετο». 

«Πάνω από 10 νέα μέλη οργανώθηκαν στον πυρήνα μας το τελευταίο διάστημα» συμπλήρωσε η Άννα από την ίδια γειτονιά κι έφερε εικόνες από την παρέμβαση στην Παμμακάριστο, τη σχέση του τοπικού πυρήνα με τις κοινότητες μεταναστών και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί με τους Παλαιστίνιους της γειτονιάς μέσα από την καμπάνια αλληλεγγύης. «Χρειάζεται συλλογική δράση του πυρήνα και εμπλοκή όλων των μελών για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις» πρόσθεσε.

«Ανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για την επαναστατική αριστερά που απλώνονται παντού» σημείωσε ο Θράσος από την Κομοτηνή, φέρνοντας παραδείγματα από τις μάχες στη Θράκη, ενάντια στην εθνικιστική προπαγάνδα και το ρατσισμό, μαζί με κόσμο της μειονότητας που η υπόλοιπη αριστερά τον αφήνει ξεκρέμαστο.

Ο Γιώργος από το Νέο Ηράκλειο θύμισε ότι «πέρυσι τέτοια εποχή μπαίναμε στο 2023 με την αιρετική άποψη ότι θα είναι μια χρονιά κρίσης κι εκρήξεων. Η κυρίαρχη άποψη έλεγε ότι θα είναι μια ομαλή εκλογική χρονιά. Η πραγματικότητα ξεπέρασε ακόμα και τις δικές μας προβλέψεις. Το 2024 θα είναι ακόμα πιο εκρηκτικό κι αυτό γεννάει μια νέα ριζοσπαστικοποίηση που διαρκώς μεγαλώνει. Καρπός αυτής της ριζοσπαστικοποίησης είναι και η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα καθήκοντα για το ΣΕΚ είναι μεγαλύτερα μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Χρειάζονται αλλαγές στο πως λειτουργούμε. Πρέπει οι πυρήνες να έχουν πιο “επαγγελματική” αντιμετώπιση σε κάθε γειτονιά».