Η Άποψή μας
Η κρίση της «τρίγωνης» κυβέρνησης

10/6/23, Διαδήλωση Pride στην Αθήνα. Φωτό: Λένα Βερδέ

«Ο Μητσοτάκης μελετά την τριγωνοποίηση από τότε που ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ τη δεκαετία του ’90. Ο συνδυασμός αριστερών και δεξιών στοιχείων σε κάθε ακολουθούμενη πολιτική ήταν η απάντηση που έδωσαν ο Κλίντον και ο Μπλερ για να ανακτήσουν την εξουσία μετά την κυριαρχία της Θάτσερ και του Ρέιγκαν. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Στην πράξη τα νομοσχέδια να είναι όσο γίνεται περισσότερο «τριγωνοποιημένα», να συνδυάζουν δηλαδή στοιχεία από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερή παράδοση. Ο στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και η αποδυνάμωση κάθε ενδεχόμενης εναλλακτικής πρότασης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τη νέα τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει περισσότερα άρθρα νομοσχεδίων από όσα την πρώτη τετραετία (πάνω από 50% των άρθρων). Δεν πρόκειται για παραδοξολογία αν πούμε ότι ο Μητσοτάκης ηγείται μιας μονοκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Η συνεργασία οργανώνεται με πολιτικές και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς που ενσωματώνονται στην κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή στην κυβέρνηση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς».

Παύλος Παπαδόπουλος «Πόσο ανθεκτική είναι η κυριαρχία της Ν.Δ.;» Καθημερινή 2/1/2024. 

Οι αυλοκόλακες του Μητσοτάκη δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να εξυμνήσουν την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά οι εξελίξεις έρχονται να αναδείξουν πόσο επιφανειακός είναι αυτός ο έλεγχος. Οι πρώτες βδομάδες της νέας χρονιάς είναι γεμάτες από ειδήσεις για τη σύγκρουση Μητσοτάκη-Σαμαρά και τον αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών που χρειάζονται «φροντιστήριο» για να μην βρεθούν να καταψηφίζουν στη Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μανδύας

Η ιδέα για ένα τέτοιο νομοσχέδιο προέρχεται σίγουρα από τη συλλογιστική της «τριγωνοποίησης». Το κόμμα του «Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», η κυβέρνηση με το χειρότερο ρεκόρ γυναικοκτονιών και συνολικά σεξιστικών επιθέσεων, προσπαθεί να ρίξει στην πλάτη του ένα μανδύα «προστάτη» των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. 

Αλλά αυτό το «έξυπνο τρίγωνο» γίνεται μπούμερανγκ, με τον Σαμαρά να προβάλλει την «τριγωνοποίηση» με την ακροδεξιά. Η πρωτοβουλία του Σαμαρά δεν περιορίζεται στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αντίθετα απλώνεται και στα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα»: τι θα γίνει αν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ή μια συμφωνία μέσα από τον διάλογο Μητσοτάκη-Ερντογάν; Αντί να είναι το «κέντρο του τριγώνου» η Νέα Δημοκρατία πολώνεται εσωτερικά.

Προφανώς, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τις δυνατότητες για ανατροπή της κυβέρνησης. Αλλά οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο ανοιχτά δεξιές ώστε βολεύονται στις τριγωνικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Η μόνη δύναμη που μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες για ανατροπή είναι το μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Και δίνει τις μάχες του με όλο πιο μεγάλη ένταση. 

Το βλέπουμε στην αλληλεγγύη που δίνει στην Παλαιστίνη την ώρα που η κυβέρνηση σέρνεται όλο και πιο βαθιά στα εγκλήματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. 

Το βλέπουμε στο κίνημα των καταλήψεων που ξεδιπλώνεται στις σχολές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

Το βλέπουμε στις απεργίες στα Νοσοκομεία ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ και της Ψυχικής Υγείας, αλλά και στην αγανάκτηση για την ακρίβεια που τσακίζει μισθούς και συντάξεις.

Το βλέπουμε στην οργή των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ, των τρανς για τις σεξιστικές επιθέσεις, οργή που ετοιμάζει μια νέα συγκλονιστική Πανεργατική 8 Μάρτη.

Ωριμάζουν οι συνθήκες για να μετατρέψουμε την κρίση της ΝΔ σε κυβερνητική κατάρρευση. Τώρα είναι η ώρα για να δυναμώσουμε την Αριστερά της ανατροπής, την επαναστατική αριστερά.