Καταπίεση και απελευθέρωση
Νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια: Αγώνας! Είναι η απάντηση στις μανούβρες Μητσοτάκη

10/6/23, Athens Pride. Φωτό: Λένα Βερδέ

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ να φέρει νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με υποσχέσεις για επέκταση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας, είναι μια κίνηση πολιτικής υποκρισίας. Αυτή η αλήθεια δεν κρύβεται, όσο κι αν προσπαθεί τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με την τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες που ανοίγει για το θέμα- να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών και των παιδιών τους.

Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι γιατί η κυβέρνησή του είναι ξεκάθαρα υπεύθυνη για την κλιμάκωση του σεξισμού. Η θητεία της από το 2019 μέχρι σήμερα έχει συνοδευτεί από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο ισχύει για τα παιδιά που ισχυρίζεται ότι θέλει να προστατέψει. Οι Μίχοι, οι Λιγνάδηδες, οι Κιβωτοί, οι μπάτσοι δολοφόνοι και βιαστές είναι δικά της δημιουργήματα. Η ανισότητα και οι σεξιστικές διακρίσεις έχουν διογκωθεί λόγω της πολιτικής της, ανοίγοντας το δρόμο στη βία, τις γυναικοκτονίες, τις παρενοχλήσεις.

Τα τραγικά αποτελέσματα τα είδαμε για άλλη μια φορά με το καλημέρα της νέας χρονιάς με τη γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη. Ο βασικός δράστης είχε απανωτές καταγγελίες -και καταδίκες- για ενδοοικογενειακή βία, ξυλοδαρμούς, σεξουαλικά εγκλήματα, ενώ ταυτόχρονα δεν έχανε ευκαιρία να εκφράζει τις ρατσιστικές, ακροδεξιές και ομοφοβικές απόψεις του. Όμως κυκλοφορούσε ελεύθερος. Τρομακτικά είναι και τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η αστυνομία για τα 10.730 περιστατικά ή καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας που της γνωστοποιήθηκαν μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2023.

Εκεί οδηγεί το δόγμα του Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια που υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση. Και το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης αποφάσισε να το αναδείξει και συμβολικά στην συνέντευξή του, έχοντας φόντο την εικόνα της Παναγιάς και τις φωτογραφίες της συζύγου και των τέκνων του πρώτο πλάνο, υπογραμμίζει την υποκρισία της ακόμα περισσότερο.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί όχι μόνο το πότε θα φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά κυρίως το πώς θα καταλήξει ως προς το περιεχόμενό του είναι παιζόμενα από τις πιέσεις του Σαμαρά, του Βορίδη, του Πλεύρη και όλης της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Αυτό το παζάρι γίνεται πίσω από τις διαδοχικές συναντήσεις που ξεκίνησαν Σκέρτσος, Συρεγγέλα και Γεωργιάδης με τους βουλευτές του κόμματος και το ίδιο ισχύει και για τα προσωπικά ραντεβού που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης όπως πχ με τον Βορίδη. Δεν ήταν τυχαίο ότι στη συνέντευξη απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης, όπως και το ότι έδωσε ένα πολύ γενικό περίγραμμα των προθέσεών του.

Αντίθετα ανακοίνωσε την απόφαση να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία, προτείνοντας ανοιχτά στους διαφωνούντες βουλευτές -όποιους δεν καταφέρει να ικανοποιήσει μέχρι τότε- να απέχουν από την ψηφοφορία. Όταν πρόκειται για μνημόνια, φορολογικές επιδρομές, ξεπουλήματα και κάθε είδους επιθέσεις, η πειθαρχία επιβάλλεται διά πυρός και σιδήρου. Για αυτό το νόμο, όμως, δεν τίθεται καν. 

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που από τη μια κλιμακώνει τις σεξιστικές επιθέσεις και από την άλλη «παζαρεύει» δικαιώματα που αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή όλων μας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι αυτή που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κασσελάκης. Τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σαν υποστηρικτής των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και ισχυρίζεται ότι έχει ένα «ολοκληρωμένο» σχέδιο νόμου για τη νομική κατοχύρωση του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών με άρση όλων των σχετικών διακρίσεων λόγω φύλου. Όμως στην πραγματικότητα η όλη τακτική του οδηγεί στο να διευκολύνει την κυβέρνηση της ΝΔ να ξεπεράσει τον σκόπελο των εσωτερικών της συγκρούσεων, σε βάρος τελικά των δικαιωμάτων. Αυτό σηματοδοτούν οι δηλώσεις που αφήνουν εκ των προτέρων ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπερψήφισης του νόμου, έστω κι αν είναι «ατελής», με τη δικαιολογία ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ισορροπίες

Δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε που θα καταλήξουν όλες αυτές οι διαδικασίες, είτε πρόκειται για τις ισορροπίες εντός της ΝΔ και της κυβέρνησης είτε πρόκειται για τους χειρισμούς εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Και οι μεν και οι δε δεν οδηγούν πουθενά αλλού εκτός από το πετσόκομμα των διεκδικήσεων του ΛΟΑΚΤΙ+ κινήματος, που έχει παλέψει πολύ σκληρά την τελευταία τουλάχιστον 20ετία για τα δικαιώματά του. Αυτοί οι αγώνες έχουν φέρει όλες τις νομοθετικές αλλαγές στην Ευρώπη και παγκόσμια και αυτοί οι αγώνες τινάζουν στον αέρα την εικόνα της «συμπαγούς», «σταθερής» και «ακλόνητης» κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα.

Ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση της μάχης ενάντια στον σεξισμό σε όλα τα μέτωπα. Για να καταδικαστούν ο Μίχος και ολόκληρο το κύκλωμα μαστροπείας και παιδοβιασμού της 12χρονης στον Κολωνό χωρίς καμιά συγκάλυψη των ισχυρών δεσμών που είχαν με την κυβέρνηση, την εκκλησία, την αστυνομία. Για να μην πέσουν στα μαλακά οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου (που δικάζονται ξανά σε δεύτερο βαθμό), όπως είχε γίνει πρωτόδικα με τους αστυνομικούς που είχαν ολοκληρώσει το έγκλημα και αθωώθηκαν. Για να παραμείνουν βαθιά στη φυλακή οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής που γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ είχαν βρεθεί στο στόχαστρό τους. Για να είναι η φετινή απεργιακή 8 Μάρτη σεισμός, δυναμική συνέχεια όλων των προηγούμενων χρόνων. Μόνο έτσι θα κερδηθούν όλες οι κατακτήσεις, κόντρα στα «μαγειρέματα» και τα «λειψά» δικαιώματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.