Εργατικό κίνημα
Να σώσουμε την Ψυχική Υγεία

14/1, Θησείο. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Πλημμύρισε από κόσμο το μεσημέρι της Κυριακής 14/1 ο πεζόδρομος της Ερμού στο Θησείο στη μεγάλη συγκέντρωση/συναυλία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.

Την πρωτοβουλία πήραν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το ΕΣΥΝ και ο Σύλλογος «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», ενώ δεκάδες ήταν οι ομοσπονδίες, τα εργατικά σωματεία των υγειονομικών και άλλων κλάδων που τη στήριξαν. Στη συναυλία συμμετείχαν οι Ν. Μποφίλιου, Γ. Νέγκα, Στ. Δρογώσης, Μ. Ανδρουλιδάκης, Απ. Ρίζος, Χρ. Ζαραλίκος, Frank Panx & Σαλταδόροι, Κοινοί Θνητοί, Kollektiva, Υπεραστικοί και «Quilombo».

Όλοι οι καλλιτέχνες έκαναν αναφορά στην ανάγκη για την υπεράσπιση της Ψυχικής Υγείας και για αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο και την κυβέρνηση. Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη ήταν επίσης “παρούσα” με παλαιστινιακές σημαίες επί σκηνής και με συνθήματα.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, όπως έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής, έχει δύο βασικά προβλήματα», υπογράμμισε η Μαρία Μεταξά, ψυχολόγος στο ΨΝΑ Δαφνί. «Το ένα είναι η κατάργηση βασικών αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής. Τα πιο “απαιτητικά” περιστατικά θα κατευθύνονται στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο, με αποτέλεσμα να επαναφέρουν το “άσυλο”, όπως πριν πολλά χρόνια ήταν η Λέρος. Το δεύτερο είναι η μετακύλιση μιας σειράς υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας, κερδοσκοπικός και μη, να ανακοινώνει χρηματοδοτούμενα προγράμματα με πολύ ωραίους τίτλους και διαφημιστικά φυλλάδια, αλλά με βασικό πρόβλημα ότι θα είναι προσωρινά και πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού.

Κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας, αλλά και ο τρόπος που έχουμε μάθει να δουλεύουμε. Δεν μπορείς να κάνεις ψυχοθεραπεία όταν σε μετακινούν εδώ κι εκεί, γιατί χρειάζεται μια συνέχεια στην φροντίδα. Ζούμε σε μια κοινωνία που αρρωσταίνει καθημερινά τους ανθρώπους και γι' αυτό χρειάζεται ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας, όχι καταστολή. Στο ΨΝΑ Δαφνί υπάρχει το τελευταίο διάστημα συσπείρωση του προσωπικού για να πολεμήσουμε αυτό που έρχεται. Θα πρέπει να συνεχιστούν δυναμικά οι κινητοποιήσεις. Να γίνουν απεργίες που θα κλείσουν τις εφημερίες, για να φρακάρει το σύστημα εισαγωγών και να φανεί το πρόβλημα».

«Είμαστε μια ομάδα δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης του 18ΑΝΩ. Συναντιόμαστε κάθε βδομάδα και πραγματοποιούμε δράσεις για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Το 18ΑΝΩ είναι ένα πρόγραμμα που δίνει στο θεραπευόμενο το δικαίωμα να είναι ο εαυτός του μέσα από την τέχνη και τη συλλογικότητα», είπε η Όλγα, ενώ ο Χρήστος τόνισε ότι: «Στην επαρχία που είμαι εγώ, δεν ενημερωνόμαστε για τα “στεγνά” προγράμματα. Ήμουν πέντε χρόνια στον ΟΚΑΝΑ και θεωρώ ότι τα υποκατάστατα σε κρατάνε μόνιμα σε εξάρτηση με αυτά. “Σπρώχνουν” τα υποκατάστατα για να ενισχύουν τη φαρμακοβιομηχανία και όχι τις δομές με προσωπικό».

«Ως Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα για να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι πρόκειται αυτό να σημάνει με σκοπό να το σταματήσουμε πριν φτάσει στη Βουλή», επισήμανε ο Παντελής Ξυπολητάς, γραμματέας της Ομοσπονδίας. «Έχει ξεσηκωθεί πολύ κόσμος, γιατί όποιος γνωρίζει τι έχει προσφέρει το ΚΕΘΕΑ, που βρίσκεται σε κάθε γωνιά της χώρας, δεν δέχεται να μην υπάρχει την επόμενη μέρα. Θέλουμε να ενισχυθούν όλες οι δομές της απεξάρτησης με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και θεραπευτών, καθώς και να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας τους».

Το πρωί της ίδιας ημέρας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόσυρση του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου στα Γιάννενα. Την κινητοποίηση κάλεσαν 45 εργατικά σωματεία και φορείς του νομού, ανάμεσα τους, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) και σωματεία υγειονομικών, το Εργατικό Κέντρο και φοιτητικοί σύλλογοι.