H παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί ένα ακόμη τεράστιο δείγμα της δύναμης της διεθνούς κατακραυγής απέναντι στο κράτος του Ισραήλ. Το γεγονός ότι την προσφυγή την κάνει η Νότιος Αφρική έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος σε αυτές τις διαπιστώσεις και να αναδείξει την ανάγκη διάλυσης του ρατσιστικού κράτους-απαρτχάιντ του Ισραήλ 30 χρόνια ακριβώς μετά το τέλος του κράτους-απαρχάιντ στη Νότιο Αφρική.
Mιλώντας σε εκδήλωση στην Χάιφα το περασμένο Σάββατο 13/1 ο Εβραίος αντισιωνιστής ιστορικός Ιλάν Παπέ αναφέρθηκε σε «πέντε δείκτες για την αρχή τους τέλους του σιωνιστικού πρότζεκτ». «Ο δεύτερος δείκτης» σύμφωνα με τον Παπέ, «είναι η πρωτοφανής υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης στον κόσμο και η προθυμία των περισσότερων από όσους συμμετέχουν στο κίνημα αλληλεγγύης να υιοθετήσουν το μοντέλο κατά του απαρτχάιντ που βοήθησε στην πτώση αυτού του καθεστώτος στη Νότια Αφρική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εκτός από την παρουσίαση του Ισραήλ ως κράτους απαρτχάιντ από σεβαστές ΜΚΟ όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βλέπω ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο με μετατόπιση της πίεσης από την κοινωνία προς τις κυβερνήσεις».
Ο τεράστιος ρόλος του παγκόσμιου κινήματος έδειξε την ίδια μέρα τη δύναμή του στους δρόμους όλου του πλανήτη επιβεβαιώνοντας αυτήν την εκτίμηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις των διεθνών θεσμών πρόκειται να σταματήσουν το κράτος του Ισραήλ από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει στην Παλαιστίνη πόσο μάλλον να αποδεχτεί την αυτοδιάλυση του κράτους- απαρτχάιντ.
«Κανείς δεν θα μας σταματήσει, ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού και κανένας άλλος. Είναι δυνατό και απαραίτητο να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη και θα το κάνουμε» δήλωσε ο Νετανιάχου. Βέβαια, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γκάλαντ επιχείρησε να δείξει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ συμμερίζεται τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για πέρασμα σε «νέα πιο ήπια φάση των επιχειρήσεων» δηλώνοντας ότι «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας η εντατική φάση θα τελειώσει σύντομα» και ότι «η Γάζα θα κυβερνηθεί από Παλαιστίνιους».
Αλλά οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι στη Γάζα και οι ισραηλινές επιχειρήσεις κλιμακώνονται και στην Δυτική Όχθη. Με τη μεταφορά μάλιστα επίλεκτων τμημάτων από την Γάζα γιατί «η κατάσταση στη Δυτική Όχθη βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης». Ο υπουργός Πολέμου Γκ. Σάαρ δήλωσε αντίθετα από τον Γκάλαντ, ότι «είμαστε πολύ μακριά από το να τελειώσουμε την Χαμάς».
Είναι προφανές ότι μέσα στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο ισραηλινό κοινοβούλιο οι διαφωνίες μεγαλώνουν καθώς ένα κομμάτι θεωρεί ότι θα μπορούσε «να κάνουμε μια τρίμηνη παύση» προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα για απελευθέρωση των ομήρων και μετά «ξαναμπαίνουμε» όπως δήλωσε κυνικά ένας αξιωματούχος. Αλλά οποιαδήποτε απόσυρση από την Γάζα θα αποτελέσει σημάδι ήττας του Ισραήλ, αποτυχία του στόχου «για καταστροφή της Χαμάς» και σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Τα πλακώματα έχουν να κάνουν με την αδυναμία του ισραηλινού κράτους να πετύχει τους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους του. Οι IDF απέσυραν μια από τις τέσσερις μεραρχίες που έχουν στην Γάζα «για ξεκούραση και εκπαίδευση», αφήνοντας μόνο μια στην Βόρεια Γάζα την οποία, υποτίθεται, έχουν «καθαρίσει». Αλλά η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ αναφέρουν ότι ελέγχουν πλέον το 50% των περιοχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι άλλες δύο μεραρχίες επιχειρούν στην πόλη της Γάζας και την Χαν Γιούνις όπου διεξάγονται οι πιο σκληρές μάχες με τις ενωμένες δυνάμεις των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων –συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που πρόσκειται στην Φατάχ. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει πάνω από 1000 οχήματα συμπεριλαμβανομένων και αρμάτων μέσα στις 100 μέρες του πολέμου.
Στο μεταξύ, ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αμπάς, πρότεινε να γίνουν «ριζικές αλλαγές» στην Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στα αμερικάνικα σχέδια για «λύση δύο κρατών» με μια ελεγχόμενη από τις ίδιες και το Ισραήλ «κυβέρνηση» μαριονέτα στην Παλαιστίνη. Ακόμη και ο Αμπάς τους πέφτει «πολύς». Εξυπηρετώντας αυτήν την ατζέντα ο Γεραπετρίτης, που συνεχίζει την περιοδεία του στις αραβικές χώρες δήλωσε στο Αμμάν ότι «είναι καιρός να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με την επόμενη ημέρα και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής μας από την παλαιστινιακή πλευρά».
Οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους στήνουν την «επόμενη μέρα» στις πλάτες του Παλαιστινιακού λαού χωρίς καν να τον ρωτήσουν. Αλλά απέχουμε πολύ από την όποια «επόμενη μέρα». Κάτι που κάνει ακόμη πιο κρίσιμη την κλιμάκωση του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, διεθνώς και στην Ελλάδα με επόμενο βήμα το μεγάλο συλλαλητήριο στις 27 Γενάρη στην Αθήνα.