Διεθνή
Κύπρος: Με την Παλαιστίνη κόντρα στις Βάσεις

14/1, Διαδήλωση στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Φωτό: Εργατική Δημοκρατία

Δεκάδες οργανώσεις και εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί Παλαιστίνιοι που ζουν στην Κύπρο, συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή 14/1 σε μια μαζική και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου ενάντια στη χρησιμοποίηση της βάσης στην επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων.

Η αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι όπως αποκάλυψαν βρετανικές εφημερίδες, χρησιμοποιείται για πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων και την περισυλλογή πληροφοριών που παραχωρούνται στο Ισραήλ για να τις χρησιμοποιεί στις επιθέσεις του εναντίων των Παλαιστίνιων. Χρησιμοποιείται τόσο από τη βρετανική όσο και την αμερικανική αεροπορία, αλλά και οι δυο αυτές χώρες αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τη δράση τους. Το Ακρωτήρι είναι επίσης ο χώρος απ' όπου πέταξαν τα αεροπλάνα που βομβάρδισαν την Υεμένη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε απλώς ότι οι βρετανικές αρχές δεν τον ενημέρωσαν ούτε ζήτησαν την άδειά του. Ωστόσο, αρνήθηκε να καταδικάσει αυτές τις πτήσεις ούτε βέβαια έκανε καμμιά αναφορά στα θύματα αυτής της θηριωδίας.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό απερίγραπτης βαρβαρότητας, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παριστάνει τάχα μου την ουδέτερη, αλλά είναι σαφές ότι έχει διαλέξει πλευρά. Ο Χριστοδουλίδης αγκαλιάζεται με τον Νετανιάχου και ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις. Τήρησε αποχή σε ψήφισμα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενώ συνεργάζεται με το Ισραήλ στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα. Και φυσικά η σιωπηλή και αδιαμαρτύρητη αποδοχή της εμπλοκής της Κύπρου στη σφαγή μέσα από τις Βρετανικές Βάσεις. 

Γι’ αυτό και  ένα από τα βασικά συνθήματα της διαδήλωσης ήταν και πάλι το: Niko-Niko, you can’t hide – you ‘re supporting genocide, όπως φυσικά και το ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

Την διαδήλωση κάλεσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και ήταν από τις δυναμικότερες των τελευταίων χρόνων. Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση ενός νεαρού  Παλαιστίνιου, του Shadi, που ζει τώρα στην Κύπρο. Με τρεμάμενη φωνή και βουρκωμένα μάτια περιέγραψε πως πληροφορήθηκε το χαμό της οικογένειάς του. Τον πήρε τηλέφωνο ο αδελφός του στις 19 Δεκεμβρίου, και του είπε πως το σπίτι τους βομβαρδίστηκε και σκοτώθηκαν όλοι όσοι ήταν μέσα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Τικ Τοκ) εντόπισε μια φωτογραφία με 15 νεκρούς και εκεί διάβασε τα ονόματα των γονιών του και των άλλων συγγενών του. Μόνο δύο από τα αδέρφια του επέζησαν. Είπε ότι προσπαθεί απελπισμένα να τους στείλει χρήματα, αλλά τα λεφτά μπλοκάρονται από τις τράπεζες και επιστρέφουν πίσω.

Η πορεία στη Βάση στο Ακρωτήρι ήταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση και θα πρέπει να έχει και ανάλογη συνέχεια.

Σημαντική ήταν επίσης και μια άλλη εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα 8/1 έξω από τα γραφεία της ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα Στήριξη Αντιρατσισμό) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση βόμβας έξω από τα γραφεία της κίνησης. Δεκάδες αντιφασίστες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΙΣΑ και συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία που έγινε η επίθεση για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας προς την ΚΙΣΑ αλλά και να στείλουμε το μήνυμα ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα μένουν αναπάντητες. 

Σημαντική επίσης ήταν και μια τρίτη εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο 13/1 στη νεκρή ζώνη, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον τουρκοκύπριο αρνητή στράτευσης Mustafa Hurben. Στην εκδήλωση που έγινε στο χώρο ανάμεσα στο ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό σημείο ελέγχου, συμμετείχαν δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Ο Mustafa διώκεται με κίνδυνο να φυλακιστεί επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό και ζήτησε να αναγνωριστεί σαν αντιρρησίας συνείδησης. Είναι άλλο ένα άτομο που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των ατόμων που διώκονται γι αυτό το λόγο, όπως ήταν ο Γιάννης Πάρπας, ο Murat Kanatli, o Salix Fikret και άλλοι. Η δίκη του Mustafa θα γίνει την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου και έχει καλεστεί συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστήριο στο βορρά. Θα είμαστε εκεί.

Ντίνος Αγιομαμίτης,
Εργατική Δημοκρατία