Θεσσαλονίκη
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης στην απόφαση του Δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη να αφήσει χωρίς στέγη το 2ο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας-Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο για Παιδιά με Αυτισμό. Τα σχολεία στεγάζονται σε άκρως ακατάλληλο χώρο ο οποίος στην ουσία αποτελεί βιομηχανική εγκατάσταση.
Μετά από απανωτές μηνύσεις των γονέων εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια ο δήμαρχος Ι. Καϊτεζίδης, έχοντας ολιγωρήσει επί μακρόν, έρχεται να “δώσει λύση” στο πρόβλημα βάζοντας λουκέτο από 19/2. Δίπλα σε αυτόν, ο εκλεκτός της Κεραμέως Αλ. Κόπτσης, ο οποίος σήμερα εκτελεί χρέη Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει ότι το κτηριακό είναι ζήτημα των δήμων και ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να βρει λύση, ενώ βάζει μπροστά το μοίρασμα των μαθητών/τριών σε διάφορα σχολεία ακόμα και 15 χιλιόμετρα μακριά “για να μη χαθεί ούτε μια ώρα μάθημα”. Πολλά από τα σχολεία που θα υποδεχτούν παιδιά αναμένεται να βρεθούν με διπλάσιο μαθητικό πληθυσμό από αυτόν που έχουν σήμερα, στεγάζονται σε εγκαταστάσεις εξίσου επικίνδυνες και ακατάλληλες, οι οποίες μόλις που χωρούν τους υπάρχοντες μαθητές τους.
Για το Υπουργείο Παιδείας η αξιολόγηση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι το παν, αλλά οι ανάγκες των μαθητών/τριών είναι ένας μπελάς δεύτερης προτεραιότητας. Το ίδιο ισχύει και για τον Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, αλλά και για τον Υφυπουργό Εσωτερικών Αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σ. Κωνσταντινίδη, που δεν έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία.
Σε αγωνιστική τροχιά
Όλοι αυτοί όμως λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Εδώ και μία εβδομάδα από την πρώτη σχεδόν μέρα της επιστροφής από τις διακοπές των Χριστουγέννων οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αγωνιστική τροχιά. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο στάσεις εργασίας με κάλυψη από την ΕΔΟΘ και τον ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τα υπό κατάργηση σχολεία, όσο και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις 11/1 με μαζικότατη συμμετοχή.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του Κόπτση, την Παρασκευή 12/1, ο οποίος εμφανώς αγχωμένος εμφανίστηκε με προτάσεις για στέγαση σε 2 υποψήφιους χώρους. Παρόλα αυτά, εξακολουθούσε να δηλώνει αναρμόδιος, ενώ απέφυγε να δώσει εγγυήσεις ότι θα βρεθεί λύση.
Για τον λόγο αυτό, οι σύλλογοι των ΕΛΜΕ, ΣΕΕΠΕΑ και ΣΕΠΕ προσανατολίζονται σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και κλιμάκωση, την ώρα που ο Κόπτσης θα συναντά τους Δημάρχους της περιοχής σε αναζήτηση λύσης. Βάζουμε μπροστά το αίτημα για ανέγερση νέων παιδαγωγικά κατάλληλων και σύγχρονων κτηρίων και κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη. Θα μας βρουν μπροστά τους!
Νίκος Κοκκίνης
Χανιά
Μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το ζήτημα της σχολικής στέγης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/1 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς μαζί με την ΕΛΜΕ, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων (ΔΙΔΕ) Χανίων και μαθητές/ριες. Οι διαδηλωτές διεκδικούν από τον νέο διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων να μην προτείνει κανένα υφιστάμενο Λύκειο για κλείσιμο ώστε να μετατραπεί σε πειραματικό. Ο αναπληρωτής διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπηρεσιακοί παράγοντες που μίλησαν με τους διαδηλωτές δήλωσαν αναρμόδιοι για το ζήτημα. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν μεταξύ άλλων να δοθούν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της σχολικής στέγης.