Διεθνή
Μελόνι: Ξεπλυμένα «απεταξάμην» με απορρυπαντικό Νετανιάχου

Μουσολίνι - Μελόνι

Τα πάντα έχει κάνει η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μελόνι, για να κουκουλώσει τους δεσμούς της με τον Μουσολίνι, αλλά οι εκατοντάδες φασιστικοί χαιρετισμοί που έγιναν σε εκδήλωση την περασμένη βδομάδα ξεσκέπασαν για ακόμη μια φορά την αλήθεια. Κάθε χρόνο οι φασίστες εκμεταλλεύονται την επέτειο από τα γεγονότα της «Άκα Λαρέντσια» (7 Γενάρη του 1978), όταν ένοπλοι σκότωσαν τρία μέλη του φασιστικού κόμματος MSI έξω από τα γραφεία του. Η Μελόνι μέχρι πριν από λίγα χρόνια “τιμούσε” και αυτή τη μνήμη των νεκρών φασιστών, αλλά πλέον το αποφεύγει. Το κόμμα της, οι «Αδελφοί της Ιταλίας» ήθελε να ισχυριστεί ότι οι εκδηλώσεις για το 1978 εκφράζουν τη «μνήμη» ενάντια στα «χρόνια της βίας», αλλά οι φασίστες που χαιρέτισαν αλά Μουσολίνι δήλωσαν καθαρά ότι νοσταλγούν τη δεκαετία του ‘20 και του ‘30.

Η Μελόνι μπήκε στην πολιτική ως μέλος του νεοφασιστικού MSI. Έχει δηλώσει ότι θεωρεί τον εαυτό της πολιτικό παιδί του Τζόρτζιο Αλμιράντε, ιδεολόγου του φασισμού επί Μουσολίνι και υπουργού στην κυβέρνηση του Σαλό που έστησαν οι Γερμανοί ναζί στο Βορρά της Ιταλίας το 1943. Το MSI στήθηκε τη δεκαετία του ‘40 από τον Αλμιράντε και άλλα στελέχη του φασιστικού καθεστώτος. Η ίδια μπορεί να ισχυρίζεται πως είναι πολύ νέα για να σχετίζεται με το φασισμό, όμως στη θέση του προέδρου της Γερουσίας επέλεξε να έχει τον Ινιάτσιο λα Ρούσα, ο οποίος είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στους υπουργούς του Μουσολίνι και τον νεοφασισμό της δεκαετίας του ‘70. 

Ντούτσε

Κατά σύμπτωση, το όνομά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι Dux (αναφορά στον Ντούτσε, τον Μουσολίνι). Ο Λα Ρούσα τότε ήταν επικεφαλής συμμοριών που οργάνωναν βίαιες ή και ένοπλες επιθέσεις στην Αριστερά. Σήμερα εκτός από πρόεδρος της Γερουσίας είναι και “συλλέκτης” αναμνηστικών αντικειμένων του φασιστικού καθεστώτος με τα οποία “στολίζει” το γραφείο του, ανάμεσά τους και ένα μπούστο του Μουσολίνι.

Τα γεγονότα της 7 Γενάρη δεν ήταν τα πρώτα φέτος που ξανάφεραν στο προσκήνιο το φασιστικό πυρήνα του κόμματος της Μελόνι. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένας βουλευτής της Μελόνι, όντας μεθυσμένος, τραυμάτισε με όπλο έναν άνθρωπο στη διάρκεια ενός ρεβεγιόν. Ο βουλευτής Εμανουέλε Ποτσόλο δεν είναι μόνο γνωστός υπερασπιστής της οπλοκατοχής, αλλά έχει δηλώσει επίσης πως «όταν με λένε μη ανεκτκό, αντιδραστικό, ακόμη και φασίστα, δεν με προσβάλλουν».

Για τους φασιστικούς χαιρετισμούς της 7 Γενάρη, οι Αδελφοί της Ιταλίας ισχυρίζονται πως τα μέλη της δικής τους νεολαίας δεν συμμετείχαν στην ίδια εκδήλωση με τους φασίστες αλλά σε μια παράλληλη. Ωστόσο και σε εκείνη την εκδήλωση, όταν ακούστηκαν τα ονόματα των νεκρών φασιστών, τα μέλη της νεολαίας της Μελόνι φώναξαν «Παρόντες», παρόλο που κρατήθηκαν και δεν χαιρέτισαν φασιστικά. Τώρα που είναι στην κυβέρνηση, πρέπει να προσέχουν. 

Ο Νετανιάχου ήταν ο πρώτος που είχε τρέξει να ξεπλύνει τη Μελόνι, λέγοντας ότι ο φασισμός είναι ξεχασμένη ιστορία στην Ιταλία. Το σημαντικό είναι ότι η Μελόνι στηρίζει το Ισραήλ, όπως και ότι στηρίζει φανατικά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Το ίδιο είχε κάνει και ο Μητσοτάκης που την κάλεσε και την υποδέχθηκε στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη. Το αντιφασιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει την μεταμφίεση των απογόνων του Μουσολίνι σε δημοκράτες.