13/1, Λονδίνο. Φωτό: Guy Smallman
Kοντά στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στις 13 Γενάρη στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, ενώ αμέτρητα πλήθη διαδήλωσαν σε εκατοντάδες πόλεις σε 45 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, για να απαιτήσουν τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα και των βομβαρδισμών στην Υεμένη. Ήταν η μεγαλύτερη Διεθνής Μέρα Δράσης από τις 15 Φλεβάρη του 2003, όταν μαζικές διαδηλώσεις είχαν γίνει σε όλο τον πλανήτη ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ένα εκατομμύριο ήταν οι διαδηλωτές που βγήκαν ξανά στους δρόμους στην ίδια την βομβαρδιζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, Υεμένη.
Στο Λονδίνο περίπου 500.000 άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας μετά το κάλεσμα που απηύθυαν το Stop the War Coalition, το Palestine Solidarity Campaign και άλλες οργανώσεις πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη πανεθνική πορεία από την 11η Νοεμβρίου 2023 -ενώ μαζικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας και της Σκωτίας.
Πολλοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι το δικαστήριο για τη γενοκτονία του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα τους έκανε ακόμη πιο αποφασισμένους να δραστηριοποιηθούν για την Παλαιστίνη. Ένας άλλος παράγοντας που εξόργισε τον κόσμο ήταν η συμμετοχή της Βρετανίας στους βομβαρδισμούς στην Υεμένη και εκφράστηκε με συνθήματα όπως «Υεμένη, κάνε μας περήφανους, αναποδογύρισε άλλο ένα πλοίο». Δύο ξαδέρφια από την Υεμένη ο Joe Al Shujaa και ο AK Al Shujaa από το Μπέρμιγχαμ, δήλωσαν: «Στο στόχαστρο μπαίνει ολόκληρος ο πληθυσμός, όχι οι Χούθι όπως ισχυρίζονται. Στους Σούνακ και Στάρμερ λέμε να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς, να σταματήσουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ. Διαμαρτυρόμαστε όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους, αλλά για όλους, είτε πρόκειται για το Σουδάν, την Υεμένη, τη Συρία ή οπουδήποτε αλλού».
Συνδικάτα
Μαζική ήταν η συμμετοχή στα μπλοκ δεκάδων συνδικάτων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που διαδήλωσαν με τα πανό τους, ενώ μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά ήταν και η συμμετοχή των ακτιβιστών για το κλίμα. Η Τζες εργαζόμενη στις νέες τεχνολογίες δήλωσε στο Socialist Worker: «Oι βόμβες δεν θα κατασκευάζονταν χωρίς εργάτες. Είναι στο χέρι μας να απεργήσουμε και να αποσύρουμε αυτή την εργασία που χρησιμοποιείται για να σκοτώνει αμάχους. Είμαι μέλος του σωματείου United Tech and Allied Workers και πρέπει να απαιτήσουμε από το μητρικό μας συνδικάτο, το CWU να κάνει παραπάνω πράγματα».
Επόμενο πανεθνικό συλλαλητήριο στην Βρετανία έχει οριστεί για το Σάββατο 3 Φλεβάρη ενώ η 7η Φλεβάρη έχει οριστεί σαν πανεθνική μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.
Εκατοντάδες χιλιάδες, τετρακόσιες σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στην Ουάσιγκτον στην Freedom Plaza μετά από το κάλεσμα πάνω από 100 οργανώσεων καταγγέλλοντας την διακυβέρνηση Μπάιντεν αποκαλώντας τον «Genocide Joe». Για ακόμη μια φορά έκανε εντύπωση η μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων και μεγάλου μέρους της εβραϊκής κοινότητας με το σύνθημα «Όχι στο όνομά μας».
«Ο Τραμπ ήθελε να μας απελάσει και ο Μπάιντεν μας σκοτώνει» δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα η Άγια Ζιγιαντέ που συμμετείχε στο συλλαλητήριο. «Αλλά ο παράγοντας “φόβος” από την πλευρά των αρχών και των ΜΜΕ δεν δουλεύει πάνω μας πια». Στο Όκλαντ διαδηλωτές κατέλαβαν το λιμάνι ενώ συλλαλητήρια έγιναν επίσης στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Κάνσας Σίτι και άλλες δέκα πόλεις στις ΗΠΑ. Διαδηλωτές κρέμασαν μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία μέσα στο κτήριο της Γερουσίας των ΗΠΑ. Tην επόμενη εβδομάδα, εργαζόμενοι στην ομοσποδνιακή κυβέρνηση καλούν σε απεργία και συγκέντρωση για τις 100 μέρες από την εκκίνηση των βομβαρδισμών στην Γάζα.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις πόλεις στη Νότιο Αφρική, στο Γιοχάνεσμπουργκ έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, που μαζικοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο από την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισράηλ. Στη Ρώμη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κοντά στο Κολοσσαίο με τους διαδηλωτές, εν μέσω ηχητικών εφέ που μιμούνταν βόμβες που έσκαγαν, να ξαπλώνουν στον δρόμο. Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν στην Φλωρεντία και στο Μιλάνο. Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ρεπουμπλίκ και ακολούθησε πορεία με τους διαδηλωτές να ανεμίζουν παλαιστινιακες σημαίες και πανό που έγραφαν «Από τη Γάζα στο Παρίσι, Αντίσταση». 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πρώτη πανεθνική διαδήλωση που έγινε στην Βασιλεία στην Ελβετία.
Στη Γερμανία συγκεντρώσεις έγιναν στο Βερολίνο στο σιδηροδρομικό σταθμό και σε ακόμη 12 πόλεις, ενώ στην Αυστρία διαδηλώσεις έγιναν στη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ και το Γκρατζ. Στο Άμστερνταμ, σε μια από τις 5 διαδηλώσεις που έγιναν στην Ολλανδία, οι διαδηλωτές τοποθέτησαν χιλιάδες παιδικά παπούτσια στην Νταμ Σκουέρ, ενώ στις 12/1 έγινε συγκέντρωση έξω από το Διεθνές Δικαστήριο που εκδικάζει την προσφυγή της Ν.Αφρικής κατά του Ισραήλ. Στη Λισαβώνα στην Πορτογαλία χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν από την αμερικανική στην ισραηλινή πρεσβεία. Συλλαλητήρια έγιναν σε πέντε πόλεις στο Ισπανικό κράτος, στο Δουβλίνο στην Ιρλανδία, στη Νορβηγία στο Όσλο έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία.
«Ζήτω η Ιντιφάντα»
Χιλάδες διαδήλωσαν στο συλλαλητήριο που έγινε στο Σίντνεϊ στην Αυστραλία όπου το Palestine Action Group διοργάνωσε τη 14η διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, τραγουδώντας υπό ήχους τυμπάνων το σύνθημα «Ζήτω η Ιντιφάντα», ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στην Καμπέρα και οκτώ ακόμη πόλεις. Στη Νέα Ζηλανδία η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε έξω από το αμερικάνικο προξενείο στο Γουέλινγκτον αλλά και σε άλλα είκοσι σημεία.
Στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από κάλεσμα δεκάδων οργανώσεων κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Στοπ στη γενοκτονία, το να βομβαρδίζεις παιδιά δεν είναι αυτοάμυνα». Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Μαλαισίας δήλωσε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον σε ισραηλινής ιδιοκτησίας πλοία να ελλιμενίζονται. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε 17 πόλεις στην Ινδονησία και στην Τζακάρτα έξω από την αμερικανική πρεσβεία, με πανώ που έγραφαν «Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ-Κατάπαυση του πυρός τώρα». Στο Μαρόκο διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στο Ραμπάτ και σε άλλα 56 σημεία σε όλη τη χώρα, στην Τουρκία στην Ινσταμπούλ, στην Κόνια και σε άλλες πόλεις ενώ στην Κύπρο μαζική συγκέντρωση έγινε την Κυριακή 14/1 στο Ακρωτήρι στη βρετανική βάση από την οποία απογειώθηκαν τα μαχητικά που βομβάρδισαν την Υεμένη.
Ανάμεσα στις πόλεις που έγιναν μαζικά συλλαλητήρια ήταν τo Mόντρεαλ στον Καναδά, το Σάο Πάολο στην Βραζιλία, το Μέξικο Σίτι, η Κοπεγχάγη, το Λουξεμβούργο, η Στοκχόλμη και άλλες 4 πόλεις στην Σουηδία, το Αμμάν της Ιορδανίας, το Μπαχρέιν, το Κολόμπο στη Σρι Λάνκα, η Χαϊντεραμπάντ στην Ινδία, το Καράτσι και η Λαχόρη στο Πακιστάν, η Μπανγκόκ στην Ταϋλάνδη, η Σεούλ στη Ν. Κορέα, το Τόκυο και άλλες πόλεις στην Ιαπωνία.