Καταπίεση και απελευθέρωση
Για να δικαιωθεί ο Ζακ και όλοι οι Ζακ αυτού του κόσμου

21/9/23, Διαδήλωση στην επέτειο της δολοφονίας του Ζακ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh”

Έκκληση για παρουσία του κινήματος στις 26/1, την επόμενη δικάσιμο του Εφετείου των δολοφόνων του Ζακ απευθύνει ο αδελφός του, Νίκος Κωστόπουλος.

Το δικαστήριο ξεκίνησε την εξέταση των μαρτύρων στις 18/1. Πρώτοι κατέθεσαν ο Νίκος Κωστόπουλος και η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του δολοφονημένου ακτιβιστή. Ήταν χυδαίες οι προσπάθειες της υπεράσπισης να εκτρέψει την προσοχή του δικαστηρίου από τη δολοφονία σε δήθεν ζητήματα υγείας, αλκοολισμού και χρήσης ναρκωτικών (που αργότερα θα ισχυριστεί ότι αυτά οδήγησαν τον Ζακ στον θάνατο). Παρά και τη γενικότερη συναισθηματική πίεση που ασκεί η υπεράσπιση στην οικογένεια, οι άνθρωποι του Ζακ μίλησαν για το πόσο δραστήριος και αλληλέγγυος άνθρωπος ήταν, ξεκαθάρισαν ότι δεν είχε προβλήματα υγείας, ενώ τόνισαν και την αμετανόητη στάση των δολοφόνων.

Κατέθεσαν επίσης η Σ.Κ., γνωστή του Ζακ, η οποία μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο λίγα λεπτά πριν τον άγριο ξυλοδαρμό του, και ένας από τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. 

Στη διάρκεια της δίκης συνελήφθη ο σκιτσογράφος Π. Μητσομπόνος, επειδή έβγαλε φωτογραφίες τα στιγμιότυπα που ήθελε να σχεδιάσει. Η καταγραφή της δίκης δεν απαγορεύεται, αντίθετα το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του παρακωλύοντας ουσιαστικά το δημοσιογραφικό έργο. Ο σκιτσογράφος έχει πάρει δικάσιμο στις 17/5.

Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει το κίνημα, που έχει ξεκάθαρο ότι η μάχη για τη δικαίωση του Ζακ συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, να στηρίξει την οικογένεια του Ζακ στην ακροαματική διαδικασία και να δώσει δυνατό παρών. Να δώσει ξανά δημοσιότητα στη δίκη και να παλέψει ενάντια στη συγκάλυψη και τη διαστρέβλωση της αλήθειας όπως έχει άλλωστε κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η θέση των δολοφόνων είναι στη φυλακή. Παλεύουμε για να καταλήξουν εκεί, με τις ίδιες ποινές που δέχτηκαν πρωτόδικα.

Είναι μια μάχη για όλους, όλες και όλα, μέσα σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση χτυπάει τόσο σκληρά την εργατική τάξη και κυρίως το ΛΟΑΤΚΙ κομμάτι της. Την ίδια ώρα που δίνουμε μάχη για τον γάμο και την παιδοθεσία για όλα τα ζευγάρια, η ανοχή που απολαμβάνουν από τις αρχές οι δολοφόνοι ενός γνωστού ΛΟΑΤΚΙ και οροθετικού ακτιβιστή δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του συστήματος. Η καταπίεση και η περιθωριοποίηση είναι το εργαλείο τους για να σπάσουν τις αντιστάσεις, επειδή ξέρουν ότι δεν έχουν καμία παντοδυναμία -κάθε άλλο. 

Γι’ αυτό παλεύουμε για να δικαιωθεί ο Ζακ και όλοι οι Ζακ αυτού του κόσμου.

Όλες και όλοι στο κτίριο του Εφετείου, 26/1, 9πμ!