Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
11 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν: Αθήνα, αντιφασιστική πόλη

17 Γενάρη, Πετράλωνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Με μια μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στη γειτονιά των Πετραλώνων τιμήθηκε την Τετάρτη 17 Γενάρη η μνήμη του Πακιστανού μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Στην πλατεία Μερκούρη συγκεντρώθηκε πλήθος αντιφασίστες/ριες, μέλη τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, οργανώσεων της Αριστεράς, μεταναστευτικών κοινοτήτων, φοιτητικών καταλήψεων και σωματείων.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που στρώνει το δρόμο στους φασίστες, αποδίδοντάς της την ευθύνη για τις μαζικές δολοφονίες προσφύγων στην Πύλο και τη Δαδιά, αλλά και τις φασιστικές δολοφονίες του Μιχάλη Κατσουρή και Σιράζ Σαφτάρ. Μεγάλο μέρος τόσο στα συνθήματα όσο και στις ομιλίες είχε να κάνει με την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Το παρών με τα πανό τους έδωσαν η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας “Η Ενότητα” που καλούσαν τη διαδήλωση, οι φοιτητικές καταλήψεις Φιλοσοφικής, ΣΔΟΚΕ, ΣΕΤ, ΣΜΗΧ, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ και Τουρκικών Σπουδών, η Ένωση Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, εργαζόμενοι/ες του Βυζαντινού Μουσείου, το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, η Ανοιχτή Πόλη, το ΣΕΚ, η Νέα Αριστερά και η Αριστερή Συσπείρωση.

Στο βήμα της συγκέντρωσης βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια τα μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας, όσο έπαιρναν το λόγο εκπρόσωποι από τους συγκεντρωμένους. Χαιρετισμό απηύθηναν ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος της οικογένειας Λουκμάν που διάβασε μήνυμά τους, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, ο Κώστας Παπαδάκης, από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία, η Εύα Ντόκου από την κατάληψη ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος, η Ράνια Καλαντζή από την ΕΛΜΕ Σιβιτανίδειου, ο Γιάννης Μπουγιούκας από την Ένωση Γονέων 3ης κοινότητας, η Νατάσα Μπραέσα από τον Σύλλογο Γονέων 9ου ΓΕΛ, η Βίκυ Βρακά και η Νικολέτα Γ. από το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, η Δέσποινα Αλεβυζάκη, δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ κι ο Δημήτρης Φωτίου, από την ομάδα γλυπτών που φιλοτέχνησαν το ανάγλυφο που η Ανατρεπτική Συμμαχία διεκδικεί από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να τοποθετηθεί ως μνημείο του Λουκμάν στη γειτονιά.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μετέφερε στη συγκέντρωση την οργή της οικογένειας του Μιχάλη Κατσουρή για τη συγκάλυψη της δολοφονίας. Κάλεσε σε μαχητικούς αγώνες, απεργίες και καταλήψεις στα πανεπιστήμια ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής, των δολοφονιών προσφύγων, στο πλευρό της Παλαιστινιακής αντίστασης, για ανοιχτά σύνορα, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών κόντρα στην υποκρισία Καιρίδη, για να μην περάσει το ρατσιστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες σε όλη την Ευρώπη. Κάλεσε σε κλιμάκωση των αγώνων του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος με την οργάνωση της διεθνούς μέρας δράσης στις 16 Μάρτη και κεντρικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια, στις 3μμ.

Η πορεία έφτασε στον τόπο της δολοφονίας στην Τριών Ιεραρχών 60, όπου οι διαδηλωτές/ριες με υψωμένες γροθιές κράτησαν ενός λεπτού σιγή και κατέθεσαν λουλούδια στον χώρο.