Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Η αστυνομία «δεν θυμάται», οι μάρτυρες αποκαλύπτουν

Αντιφασιστική κινητοποίηση στο Εφετείο. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με την εξέταση της χρυσαυγίτικης επίθεσης στη λαϊκή του Μεσολογγίου τον Σεπτέμβρη του 2012, αλλά και της συνολικότερης «δράσης» των ταγμάτων εφόδου στην Αιτωλοακαρνανία το ’12-‘13, συνεχίστηκε το Εφετείο της Χρυσής Αυγής στις 17 Γενάρη (69η δικάσιμος). Η κλιμάκωση της βίας της ναζιστικής συμμορίας και σε αυτήν την περιοχή μετά την είσοδό της στη Βουλή, ήταν το πρώτο που ανέδειξε η συγκεκριμένη υπόθεση. Ο καθοδηγητικός ρόλος της ηγεσίας, μέσα από τη μόνιμη παρουσία του τότε βουλευτή στο νομό Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, ήταν το δεύτερο.

Η εξέταση της επίθεσης στη λαϊκή είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δικάσιμο, με τις καταθέσεις της δημοτικής αστυνομικού Β. Μπαουστάνη και της συνταξιούχου εκπαιδευτικού Μ. Παπαζήση (βλέπε Εργατική Αλληλεγγύη Νο 1604). Σε αντίθεση όμως, με τις δικές τους μαρτυρίες που είχαν βοηθήσει το δικαστήριο να σχηματίσει μια καθαρή εικόνα για το τάγμα εφόδου και πώς έδρασε εκείνη τη μέρα, σε αυτή τη συνεδρίαση ο αστυνομικός της ΕΛΑΣ Νικόλαος Μουρκογιάννης ήταν αποφασισμένος να καλύψει τους χρυσαυγίτες -και μαζί, τόσο τη δική του αδράνεια αφήνοντας το τάγμα εφόδου να εισέλθει ανενόχλητο στη λαϊκή, όσο και της υπηρεσίας του που κινητοποιήθηκε μόνο εκ των υστέρων κι αφού είχε γίνει καταγγελία από πολίτη για να μην εκτεθεί.

Σε όλη τη διάρκεια ο μάρτυρας προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από το ότι η επίθεση, που είχε στόχο τους πάγκους των μεταναστών μικροπωλητών, δεν έγινε μπροστά στους αστυνομικούς. Οι πιο συχνές απαντήσεις του ήταν «δεν θυμάμαι», «δεν είδα», «δεν ξέρω», «τι να σας πω...». Παρόλα αυτά, κάποια βασικά στοιχεία, όπως ο αριθμός και η ενδυμασία των χρυσαυγιτών, ο αρχηγικός ρόλος του Μπαρμπαρούση αλλά και του αστυνομικού που είχε χρέη φρουρού του από τη Βουλή, η απαίτησή τους πριν προχωρήσουν στη λαϊκή να συμμετέχουν στους ελέγχους που θα έκαναν οι αστυνομικοί στους μικροπωλητές, προέκυψαν σαν γεγονότα και από τη δική του κατάθεση.

Η συνέχεια της συνεδρίασης ήταν τελείως διαφορετική. Ο επόμενος μάρτυρας, ο Παναγιώτης Τσακανίκας, δημοσιογράφος από το Αγρίνιο, ήταν καταπέλτης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής σε ολόκληρο το νομό. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ευβοίας και εργαζόμενος τα τελευταία τριάντα χρόνια σε τοπικά σάιτ, έντυπα, ραδιοφωνικούς αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό, ο μάρτυρας έφερε στο δικαστήριο σειρά γεγονότων, για τα οποία λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας είτε ήταν ο ίδιος μπροστά (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) είτε λάμβανε γνώση από συναδέλφους του, την αστυνομία και άλλες πηγές. Για τα ρεπορτάζ, τις αποκαλύψεις αλλά και τον τρόπο γραφής του, με αντιφασιστικό πρόσημο, είχε μάλιστα στοχοποιηθεί από τη ναζιστική συμμορία.

Απειλές

Συγκεκριμένα, μίλησε για την επίθεση που είχε δει σε ροκ μπαρ του Αγρινίου στο οποίο σύχναζαν αντιεξουσιαστές, με τον Μπαρμπαρούση να πρωτοστατεί. Μετά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον ίδιο τον χρυσαυγίτη βουλευτή με απειλές του τύπου «θα σε γαμήσω και εσένα και την οικογένειά σου». Ακολούθησαν άλλες δυο επιθέσεις στο συγκεκριμένο μπαρ. Αναφέρθηκε στην επίθεση στη λαϊκή στο Μεσολόγγι, για την οποία ενημερώθηκε από συναδέλφους του. Όπως είπε, «η Χρυσή Αυγή τους είχε ειδοποιήσει να πάνε με κάμερες, κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Γαβαλού [άλλη λαϊκή όπου έγινε αντίστοιχη επίθεση με επικεφαλής τον Μπαρμπαρούση λίγες μέρες αργότερα]». Στάθηκε στα επεισόδια εναντίον Ρομά στο Αιτωλικό, όπου κι εκεί κάλυπτε τα γεγονότα. Ο Μπαρμπαρούσης με τον Μακρή (τον φρουρό του) ήταν ξανά παρόντες. «Έγινε και εμπρησμός παράγκας», είπε.

Μίλησε για τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο, στα οποία συμμετείχαν χρυσαυγίτες από όλη τη χώρα. Τους είδε παραταγμένους «σαν διμοιρίες», «έδιναν παραγγέλματα» και «ανταποκρίνονταν όλοι ταυτόχρονα όπως κάναμε στο στρατό, με ιαχές». Ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος χώρος, στον οποίο μετά τη δολοφονία Φύσσα βρέθηκαν κράνη, ρόπαλα κλπ, ανήκε στον Μακρή. 

Απειλές ότι θα υποστεί νομικές συνέπειες αν δεν σταματήσει να γράφει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση είχε δεχτεί ο μάρτυρας και από άλλο τοπικό στέλεχος της οργάνωσης. Ενώ το 2014, λίγες μέρες μετά την κατάθεσή του στις ανακρίτριες στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης της Χρυσής Αυγής, του έκαψαν το αυτοκίνητο. «Δεν ξέρω ποιος», είπε. Μια ακόμα «δράση» των χρυσαυγιτών πρόσθεσε στη διάρκεια των ερωτήσεων της Πολιτικής Αγωγής: την συμπλοκή τους με την αστυνομία στον Άγιο Κωνσταντίνο, «μια προσφυγική περιοχή» όπως περιέγραψε, όταν δεν τους επετράπη να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση για τους Πόντιους.

Η ακρίβεια των γεγονότων που περιέγραψε ο μάρτυρας ήταν αδύνατο να αποκρουστεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Το μόνο που έμενε ήταν η απόπειρα εκφοβισμού του, κάτι που ανέλαβε αυτοπροσώπως ο Λαγός. Αλλά βρήκε απέναντί του έναν μάρτυρα που του είπε κατάμουτρα «είσαι φασίστας, δολοφόνος, κάθαρμα».


Επόμενες δικάσιμοι

Γενάρης: 30/1
Φλεβάρης: 5, 7, 12, 14, 19, 21, 27/2