Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις 2024: Το κίνημα απλώνεται και θα νικήσει!

Πέμπτη 18 Γενάρη, Αθήνα. Οι φοιτητικές καταλήψεις στον δρόμο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά – Τέρμα πια στις εκτονώσεις – Καταλήψεις, Διαδηλώσεις». Το κλασικό πια σύνθημα των μεγάλων κινημάτων της εκπαίδευσης ακούστηκε ξανά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 18/1 και συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσεις του φοιτητικού κινήματος. 

Για τρίτη εβδομάδα δεκάδες σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Την περασμένη εβδομάδα οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων έστειλαν ουσιαστικό μήνυμα κλιμάκωσης με πολλές από αυτές να αποφασίζουν εβδομαδιαία κατάληψη της σχολής και νέες γενικές συνελεύσεις για συνέχεια. 

Σταθμός ήταν το νέο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που έγινε την Πέμπτη 18/1 στην Αθήνα. Ακόμα μεγαλύτερο από αυτό της περασμένης εβδομάδας, με πολλές χιλιάδες φοιτητές/ριες από τις κατειλημμένες σχολές, αλλά και με μαζική συμμετοχή των μαθητών/ριών με τα πανό των σχολείων τους, των εκπαιδευτικών με τα σωματεία τους, των εργαζόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους συλλόγους τους. Αντίστοιχα μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις πόλεις.

Η πορεία από τα Προπύλαια βάδισε στη Βουλή και κατέληξε στο Πολυτεχνείο όπου πραγματοποιήθηκε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. Ενδεικτικό επίσης της κλιμάκωσης ότι όλες οι δυνάμεις του κινήματος αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου συντονιστικού (την προηγούμενη εβδομάδα είχαν συνεδριάσει δύο συντονιστικά, που είχαν καταλήξει σε παρόμοιες αποφάσεις).  

Η απόφαση του Συντονιστικού της Πέμπτης 18/1 καλεί σε: «Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές. Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 12:00, στα Προπύλαια. Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στον Συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 25 Γενάρη αμέσως μετά την πορεία ώστε να συντονιστούμε από κοινού. Απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού δε μένουμε αμέτοχοι! Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των μαζικών φορέων και της Παλαιστινιακής κοινότητας».

«Ο δεύτερος γύρος των συνελεύσεων απέδειξε ακόμα πιο εμφατικά την αδυναμία της κυβέρνησης πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο» σημείωνε το ΣΕΚ στις Σχολές αμέσως μετά το συλλαλητήριο. «Μπορούμε να τους νικήσουμε και να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού, του σεξισμού και του πολέμου!  Όσο και αν προσπάθησαν με απειλές, καταστολή και με προσπάθεια να συγκροτήσουν μπλοκ αντικατατάληψης, ηττήθηκαν πανηγυρικά. 

Οι φοιτητικές καταλήψεις εξελίσσονται σε πυροδότη για όλους τους χώρους της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους σήμερα δυναμική παρουσία είχαν δεκάδες καταλήψεις σχολείων που εξαπλώνονται καθημερινά σε όλες τις γειτονιές. Οι εργαζόμενοι στα ερευνητικά, οι διοικητικοί, σύλλογοι ΔΕΠ, δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών. Συνεχίζουμε με νέες μαζικές συνελεύσεις, με καταλήψεις διαρκείας, πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, με ζωντανές εκδηλώσεις στις σχολές και εξορμήσεις των καταλήψεων σε εργατικούς χώρους και σχολεία. 

Απλώνουμε το μήνυμα του ξεσηκωμού, διεκδικούμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την άλλη Πέμπτη 25 Γενάρη στο νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο». 

• Στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 25/1 ανακοίνωσαν οι ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ.


 

Οι γενικές συνελεύσεις που άρχισαν να γίνονται αυτή τη βδομάδα αποκαλύπτουν την ολοένα μεγαλύτερη ορμή του κινήματος. Τα μηνύματα που έρχονταν τη Δευτέρα 22/1 είναι ενδεικτικά: 

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά: «πάνω από 750 φοιτητές και φοιτήτριες στην γενική συνέλευση του συλλόγου. Τεράστια συμμετοχή και απόφαση για πενθήμερη κατάληψη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο! Απέναντι στο κοινό πλαίσιο όλης της αριστεράς, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ προσπάθησαν να κινητοποιήσουν μπλοκ αντικαταληψης! Δεν τα κατάφεραν! Η συντριπτική πλειοψηφία είναι με τις καταλήψεις και τη συνέχεια του αγώνα!». 

Στη ΣΜΗΧ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ): «Παρόλη την προσπάθεια που έκανε η ΔΑΠ για να σπάσει την κατάληψη, η μαζική συνέλευση αποφάσισε τη συνέχεια! Πενθήμερες καταλήψεις και συμμετοχή στο συλλαλητήριο! Η κυβέρνηση ηττάται πανηγυρικά σε κάθε σχολή. Όσο και αν προσπαθούν να εξαφανίσουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το κίνημα μας δεν τα καταφέρουν. Οι καταλήψεις συσπειρώνουν και νικάνε! Επίσης ο σύλλογος πήρε απόφαση για την απεργιακή 8 Μάρτη. Τρεις σύλλογοι από το ΠΑΔΑ ήδη καλούν στην απεργία 8 Μαρτη ενάντια στο σεξισμο και την καταπίεση».

Στη ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ: «Σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο αποφασίστηκε πενθήμερη κατάληψη της σχολής με νέα γενική συνέλευση την επόμενη Τρίτη. Το Ενιαίο αγωνιστικό πλαίσιο πήρε 123 ψήφους, με μόλις 11 κατά και 11 λευκά. Αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 12μ Προπύλαια, συμμετοχή στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη το Σάββατο στις 12μμ στο πάρκο Ελευθερίας και την Παρασκευή εκδήλωση της κατάληψης ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση».

Στο Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: «Μαζική συνέλευση. Η αποφασιστικότητα των καταλήψεων διαρκείας, μπαίνοντας στην τρίτη βδομάδα του φοιτητικού ξεσηκωμού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, δείχνει τη δύναμή της! Η ΔΑΠ αποχώρησε από τη συνέλευση ήδη από την αρχή, έχοντας απέναντί της ένα γεμάτο αμφιθέατρο αποφασισμένο να συνεχίσει την κατάληψη».


Είναι ένα κίνημα καταλήψεων σε ανοδική πορεία. Συνεχίζουμε πολύ πιο δυναμικά τις επόμενες ημέρες. Έχουν ξεκινήσει και γίνονται εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές στις οποίες γίνεται πολλή συζήτηση και βοηθάνε τον κόσμο να συσπειρώνεται στην κατάληψη. 

Έτσι φτάνουμε στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 18/1 να κατεβαίνει τόσος κόσμος και να φωνάζει ότι δεν θα περάσει το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει τη συγκεκριμένη επίθεση στην περίοδο της εξεταστικής ελπίζοντας να γλιτώσει τις αντιδράσεις. Αλλά βλέπουμε ότι δεν τα καταφέρνει. Το κίνημα αυτό δεν σταματάει. Οι φοιτητές/ριες εκφράζονται μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους. Αυτή είναι η δύναμή μας. Στη σχολή μου ξεκινήσαμε αρχικά με μια μικρή συνέλευση αλλά εν τέλει η φωτιά ξέσπασε. Μάζεψε πολύ περισσότερο κόσμο, πήραμε απόφαση για κατάληψη και θα γίνουμε ακόμα πιο πολλοί. Η απόφασή μας μιλάει για 6ήμερη κατάληψη με νέα γενική συνέλευση την τελευταία ημέρα για κλιμάκωση. Είναι μάλιστα η πρώτη ημέρα της εξεταστικής, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε. 

Χρειάζεται να συνεχίσουμε με συνελεύσεις, καταλήψεις και συλλαλητήρια. Και να ανοιχτούμε σε όλες τις μάχες. Στηρίζοντας τους αγώνες των εργατικών σωματείων, των μεταναστών/ριών, τις μάχες ενάντια στο σεξισμό. Μόνο έτσι θα καταλάβουν οι από πάνω τη δύναμή μας. Σαν φοιτητικός σύλλογος κάναμε ένα τέτοιο βήμα συμμετέχοντας στην αντιφασιστική διαδήλωση της Τετάρτης 17/1 στα Πετράλωνα για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Βαδίσαμε από κοινού ντόπιοι, μετανάστες, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας ψηλά τη σημαία του αντιφασισμού κόντρα στα νεοναζιστικά φίδια. 

Μπάμπης,
φοιτητής Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ 

 

Σε πολλές σχολές οι καταλήψεις πλέον αποφασίζονται με κοινά ενωτικά πλαίσια αγώνα. Θέλουμε οι καταλήψεις να ανοιχτούν στον κόσμο με περισσότερες εκδηλώσεις. 

Να μπουν όλα τα ζητήματα. Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, οι γυναικοκτονίες και η μάχη ενάντια στο σεξισμό, η αντίσταση στο ρατσισμό και τους φασίστες. Γι’ αυτό συμμετείχαμε οργανωμένα σαν κατάληψη και στη διαδήλωση για τη δολοφονία του Λουκμάν την Τετάρτη 17/1 στα Πετράλωνα. Είμαστε πλέον δύο εβδομάδες σε κατάληψη και θα συνεχίσουμε. Να μην διανοηθεί καν η κυβέρνηση να κατεβάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι περισσότερες συνελεύσεις αποφασίζουν κλιμάκωση του αγώνα. Τα συλλαλητήρια έχουν τεράστια συμμετοχή. Στη συνέλευση της Φιλοσοφικής έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος –σίγουρα πολύ περισσότερος από μια προηγούμενη περίοδο. Η κατάληψη οργανώνει δράσεις, όπως τις εξορμήσεις που κάναμε στο νοσοκομείο Παίδων και στα σχολεία της περιοχής, την εκδήλωση για τις καταλήψεις του 2006-07. Την Τρίτη έχουμε ξανά συνέλευση και η πρότασή μας είναι η συνέχιση της κατάληψης, νέο συλλαλητήριο και περισσότερες δράσεις μέσα κι έξω από την κατάληψη.

Μαριάννα,
φοιτήτρια Φιλοσοφική Αθήνας

 

Είμαστε στο δρόμο γιατί τα παραδείγματα του παρελθόντος, οι μεγάλες μάχες που δόθηκαν όπως αυτή για την υπεράσπιση του άρθρου 16, δείχνουν το πως πρέπει να παλεύουμε και να κερδίζουμε. 

Αυτοί που βρίσκονται στην κεντρική πολιτική σκηνή μπορεί να κάνουν κριτικές στις επιθέσεις της κυβέρνησης αλλά ξεχνούν τη δυναμική που δείχνει ο κόσμος του αγώνα. Είναι η μόνη απάντηση. Τη χρειαζόμαστε, με τους φοιτητές/ριες και τη νέα γενιά μπροστά, για να έχουμε νίκες. Είχαμε άλλωστε και πιο πρόσφατα τη νίκη με τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία. Το συλλαλητήριο με τη μαζικότητά του δείχνει ότι υπάρχει αυτή η δυναμική. Στο Πολυτεχνείο και οι εννέα σχολές αποφάσισαν κατάληψη με μεγάλη πλειοψηφία κόντρα στο πλαίσιο για ανοιχτή σχολή. Είναι ενδεικτικό. Το πράγμα έχει σοβαρέψει γιατί είναι κοινός τόπος πλέον ότι το τοπίο στην εκπαίδευση θα αλλάξει τελείως αν δεν ηττηθεί αυτή η κυβερνητική στρατηγική και πολιτική. Δεν θα θυμίζει τίποτα από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι πανεπιστημιακοί πρέπει να πάρουν μέρος και να στηρίξουν με νύχια και με δόντια την αντίσταση.  

Μάκης Σπαθής,
ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, πρώην αντιπρύτανης

 

Χρειάζεται να πάμε σε συνελεύσεις με πρόταση για απεργία διαρκείας. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16. 

Εγώ και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι/ες δώσαμε τη μάχη και ως φοιτητές το 2006-07. Η άρχουσα τάξη και η κυβέρνησή της προσπαθεί ξανά να ανοίξει ένα ζήτημα στο οποίο ηττήθηκε κατά κράτος. Η απεργιακή κλιμάκωση από τη μεριά μας είναι καθήκον για να παλέψουμε ενωμένοι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά τις αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις. Η εμπειρία λέει ότι είτε συγκρούεσαι μετωπικά είτε μεμψιμοιρείς. Ο κόσμος είναι εδώ, στο δρόμο, δείχνει τη δυναμική, πάμε μπροστά με απεργίες. 

Στέλιος Γιαννούλης,
εκπαιδευτικός, μέλος ΣΕΠΕ Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης  

 

Είμαστε στο δρόμο στο πλευρό των φοιτητών, όχι μόνο των σημερινών αλλά και κάθε παιδιού που κινδυνεύει στο μέλλον να αντιμετωπίσει μια ανώτατη εκπαίδευση ιδιωτικοποιημένη. 

Από παλιά γίνεται η προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 16. Οι επιπτώσεις θα είναι πάρα πολλές. Από τα δίδακτρα μέχρι την αμφίβολη ποιότητα σπουδών που θα παρέχεται. Το μεγάλο ζήτημα είναι ο ταξικός φραγμός που μπαίνει. Ένα παιδί από μια φτωχή οικογένεια θα αποκλείεται από την ανώτατη εκπαίδευση, θα είναι αναγκαστικά ανειδίκευτος εργαζόμενος. Το μέλλον φαίνεται ζοφερό αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αλλάξουμε. Για να το καταφέρουμε η ιστορία δείχνει ότι άλλος τρόπος από την κλιμάκωση δεν υπάρχει. Οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ πρέπει να κηρύξουν απεργίες. Στη διαδήλωση κατεβήκαμε με ολιγόωρες στάσεις εργασίας. Θέλουμε απεργία εβδομαδιαία. Η μάχη μαίνεται και καλούμαστε να τη δώσουμε. 

Αργύρης,

δάσκαλος


Συλλαλητήρια Πέμπτη 25/1

 
Αθήνα 12μ Προπύλαια
Θεσσαλονίκη 12μ Καμάρα
Βόλος 12μ Θόλος
Πάτρα 12.30μμ πλ. Γεωργίου
Ηράκλειο 12μ πλ. Ελευθερίας
Χανιά 11πμ δημοτική αγορά
Γιάννενα 12μ Περιφέρεια
Ξάνθη 12μ κεντρική πλατεία

Και το ΔΕΠ στη μάχη

Στη μάχη για την υπεράσπιση του άρθρου 16 μπαίνει και το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό των πανεπιστημίων.

Στη Θεσσαλονίκη ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ αποφάσισε μεταξύ άλλων εξάωρες στάσεις εργασίας τις μέρες των συλλαλητηρίων και προκήρυξη 48ωρης απεργίας με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ταυτόχρονα καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να αναλάβει ανάλογες αγωνιστικές δράσεις. Ταυτόχρονα σε μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης με το φοιτητικό κίνημα ξεκαθαρίζει ότι «η εξεταστική περίοδος (σε περίπτωση παράτασης των κινητοποιήσεων) δεν χάνεται, αλλά μετατίθεται» και αυτό θα το διεκδικήσει από τις πρυτανικές αρχές.

Τη Δευτέρα 22/1 έγινε γενική συνέλευση του σωματείου ερευνητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΡΕΤΕ) στην Ιατρική Σχολή όπου αποφασίστηκαν 24ωρες απεργίες την Πέμπτη 25/1 και την Πέμπτη 1/2. 

Η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Επιτροπής «ζητά εμφατικά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας». Παραμένει ωστόσο ζητούμενο η απεργιακή συμπόρευση της ομοσπονδίας των διδασκόντων στα ΑΕΙ, στο πλευρό των φοιτητικών καταλήψεων, ένα μείγμα που είχε λειτουργήσει καταλυτικά στο ξέσπασμα του προηγούμενου μεγάλου κινήματος το 2006.

Σε αποφάσεις απόρριψης των κυβερνητικών σχεδίων έχουν προχωρήσει πολλά πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα μελών ΔΕΠ. 

Την Τετάρτη 24/1 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των μελών ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Αθήνας. 


Θεσσαλονίκη

Η βδομάδα που πέρασε ήταν εκρηκτική στις σχολές του ΑΠΘ. Φαίνεται ότι από τη μια το φοιτητικό κίνημα όλο και δυναμώνει και από την άλλη η κυβέρνηση και η νεολαία της γίνονται μέρα με τη μέρα πιο ευάλωτοι. 

Αποφασίζοντας κατάληψη όλο και περισσότερες σχολές, από την Φιλοσοφική μέχρι τους Χημικούς Μηχανικούς, η πανεκπαιδευτική διαδήλωση της Πέμπτης 18/1 ήταν ακόμα πιο μαζική. Ξεκινώντας από την Καμαρά και φτάνοντας στο ΑΠΘ οι φοιτητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές έδωσαν το μήνυμα ότι δεν θα περάσει το νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης. 

Αμέσως μετά συγκροτήθηκε συντονισμός καταλήψεων και φοιτητικών συλλόγων που κλιμακώνει με νέες γενικές συνελεύσεις, διαδήλωση την Πέμπτη 25/2, στις 12μ στην Κάμαρα, στήριξη της διαδήλωσης για την Παλαιστίνη την ίδια μέρα στις 7 στο άγαλμα Βενιζέλου. Εχει ξεκινήσει ήδη νέος γύρος γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων. 

Από τη Δευτέρα 22/1 στις σχολές της Δημοσιογραφίας, της Πληροφορικής, του Γεωλογικού κλπ, οι συνελεύσεις αποφασίζουν να συνεχίσουν την κατάληψη κόντρα στη ΔΑΠ που έχει το θράσος να εμφανίζεται -όπου μπορεί φανερά, αλλού όχι- προσπαθώντας να μπαχαλεύει τις συνελεύσεις. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συντονιστικά κατάληψης ώστε να ζωντανέψουν οι καταλήψεις με δράσεις, εκδηλώσεις, να πολιτικοποιηθεί ο αγώνας, να συνδεθεί με τα υπόλοιπα κινήματα, την Παλαιστίνη, τις γυναίκες, το αντιρατσιστικό και τις απεργίες των εργατών. Έτσι θα μπορέσουμε όχι μόνο να μπλοκάρουμε την ιδιωτικοποίηση, αλλά να τους ανατρέψουμε και να ανοίξουμε τη κουβέντα για το τι κοινωνία θέλουμε. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε από τώρα και την απεργιακή 8 Μάρτη μέσα σε σχολές και εργατικούς χώρους, τις απεργίες των νοσοκομείων αλλά και την σύσκεψη της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο μέσα στις κατειλημμένες σχολές στις 31/1. 

Τζένη Δεμιρτζίδου