Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις 2024: Δράσεις και εκδηλώσεις

19/1, Εκδήλωση της κατάληψης Φιλοσοφικής Αθήνας. Φωτό: Σ. Μιχαηλίδης

Η προσπάθεια για κατειλημμένες σχολές «ζωντανές», με πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων εντός κι εκτός της σχολής, γίνεται επίμονα και συστηματικά από τους φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στα συντονιστικά των καταλήψεων. Στα -πολλά πλέον- σημεία που αυτό γίνεται πράξη τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Πολλές εκδηλώσεις έχουν θέμα το νικηφόρο κίνημα του 2006-2007 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τον νόμο πλαίσιο της Γιαννάκου. Την Παρασκευή 19/1 το αίθριο της κατειλημμένης Φιλοσοφικής Αθήνας γέμισε από δεκάδες φοιτητές/ριες. Αγωνιστές του κινήματος τότε, ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος, ο Κώστας Τριχιάς κι ο Γιώργος Γκίμτσας, συνομίλησαν με τους φοιτητές/ριες της Φιλοσοφικής για τις εμπειρίες που μπορούν να χρησιμεύσουν σε μια νέα νίκη του φοιτητικού κινήματος. Για περισσότερο από δύο ώρες γίνονταν ερωτήσεις με τεράστιο ενδιαφέρον για το πως οργανώθηκε το κίνημα τότε και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά που το οδήγησαν στη νίκη. Το ίδιο θέμα είχαν οι εκδηλώσεις που έγιναν στην κατειλημμένη Νομική Αθήνας, την Κυριακή 21/1 και την επόμενη μέρα στην κατάληψη ΣΕΤ του ΠΑΔΑ. Λίγες μέρες πριν στη ΣΕΤ του ΠΑΔΑ είχε γίνει παρουσίαση της έκθεσης αφισών και φωτογραφιών από το κίνημα του Μάη ’68, με καλεσμένο ομιλητή τον Κώστα Πίττα από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

Το ακόνισμα των επιχειρημάτων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γίνεται σε εκδηλώσεις σαν αυτές που πραγματοποιήθηκαν τo Σάββατο 20/1 στα Χανιά (οργανωμένο από την κατάληψη του Πολυτεχνείου Χανίων αλλά και το σύνολο των τοπικών σωματείων της εκπαίδευσης) και τη Δευτέρα 22/1 στο Φυσικό Αθήνας.

Μεγάλη εκδήλωση για την μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας, έγινε τη Δευτέρα 22/1 από την Κατάληψη της ΣΔΟΚΕ-ΠΑΔΑ, συνδέοντάς την με τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (βλ. σελίδα 9). 

Αξιοσημείωτες είναι η πρωτοβουλίες που πήραν την περασμένη εβδομάδα οι φοιτητές/ριες από τις καταλήψεις της Φιλοσοφικής και του ΠΑΔΑ και πραγματοποίησαν εξορμήσεις οι μεν στα νοσοκομεία Παίδων, οι δε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, καθώς και στα σχολεία της περιοχής.  

«Φοιτητές/ριες από τη ΣΔΟΚΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του συντονιστικού της κατάληψης κάναμε παρεμβάσεις σε γειτονικούς εργατικούς χώρους» μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αλέκος Κοροβέσης, φοιτητής στο ΠΑΔΑ. «Μια ομάδα πήγε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για να ξεσηκώσουμε τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα με απεργίες και καταλήψεις. Με αυτό τον τρόπο Υγεία και Παιδεία μπορούμε να νικήσουμε την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε και ο ίδιος ο κλάδος των υγειονομικών είναι εδώ και μήνες σε αναβρασμό και ετοιμάζουν νέες απεργίες την 1η και 22 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία παλεύουν κι αυτοί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Από τη μεριά μας ανοίγαμε τη συζήτηση ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιτίθεται τόσο στις σχολές όσο και στα νοσοκομεία και η συμπόρευση είναι μονόδρομος». 


Εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές

ΣΕΤΠ (ΠΑΔΑ 1)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/1  1μμ
Ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση 
Ομιλήτρια: Λίλιαν Μπουρίτη, ψυχολόγος, Κίνηση Απεργιακή 8 Μάρτη
 
ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 29/1  4μμ
Η μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
Ομιλητές: Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός, Παντελής Παναγιωτακόπουλος, καταλήψεις 2006-07