Εκπαίδευση και νεολαία
ΣΕΚ στις Σχολές: "Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά"

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να αιφνιδιάσει το φοιτητικό κίνημα προωθώντας νομοσχέδιο που παρακάμπτει το Αρθρο16 του Συντάγματος και να φέρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» από  τη μία φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, από την άλλη πιέζει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η πίεση αυτή θα φέρει συρρίκνωση στη δημόσια εκπαίδευση με κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολών που είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για το 2024. 

Δεν τα έχουν καταφέρει. Είμαστε πια στην τρίτη εβδομάδα συνελεύσεων και οι καταλήψεις συνεχίζουν και κλιμακώνουν. Η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πανεκπαιδευτικό ποτάμι, με κάθε διαδήλωση να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Προχωράμε σε νέο συλλαλητήριο στις 25 Γενάρη στις 12μ στα Προπύλαια και σε κάθε πόλη. Παντού ξεσηκωμός! Στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών που κλείνουν τις σχολές με καταλήψεις, είναι οι μαθητές/ριες που εξαπλώνουν τις δικές τους καταλήψεις, είναι οι ερευνητές και οι διοικητικοί που προχωράνε σε απεργίες για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι οι σύλλογοι ΔΕΠ που πιέζουν την ΠΟΣΔΕΠ να προχωρήσει σε απεργίες. Μαζί και οι εκπαιδευτικοί, σύλλογοι ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ που διαδηλώνουν μαζί. Η νεολαία και η εργατική τάξη μπροστά στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την διάλυση της δημόσιας Παιδείας.

Παιδεία για τις ανάγκες μας-
όχι στο πανεπιστήμιο επιχείρηση 
   

Πανεπιστήμιο επιχείρηση είναι το όραμα της Ν.Δ,  θα είναι το μοντέλο της δημόσιας εκπαίδευσης και όσα πανεπιστήμια δεν το ακολουθούν θα κλείνουν. Το μοντέλο περιλαμβάνει  τσάμπα έρευνα για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, μεταπτυχιακά με πληρωμή,  εργολάβους που βγάζουν εκατομμύρια, την  ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ της σίτισης και στέγασης. Αυτό εννοεί ο Μητσοτάκης ότι θα στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο δίνοντας χρηματοδότηση μόνο για αυτές τις διαδικασίες.

Από την πρώτη στιγμή το φοιτητικό κίνημα μπήκε με μεγάλη ορμή σε αυτή την μάχη με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις που έχουν φέρει την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο. Η προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους φοιτητές  με τους μπάτσους στο ΕΜΠ και τις απειλές για πειθαρχικά στους «καταληψίες» όχι μόνο έπεσαν στο κενό αλλά μαζικοποίησαν τις συνελεύσεις και τα συλλαλητήρια αφού την περασμένη Πέμπτη πλημμύρισαν οι δρόμοι της Αθήνας και όλων των πόλεων από διαδηλωτές, φοιτητές, μαθητές, όλα τα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση χάνει. Ξέρει πολύ καλά την δύναμη των καταλήψεων, ξυπνούν οι εφιάλτες του ΄06 και του ΄07 και αυτό είναι που φοβούνται. Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε με καταλήψεις διαρκείας για να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο. Μπαίνουμε μπροστά για το άνοιγμα των καταλήψεων, θέλουμε μαζικές, ζωντανές και λειτουργικές καταλήψεις που να γίνονται κέντρο αγώνα. Με πολιτικές εκδηλώσεις που να πιάνουν όλα τα ζητήματα και να πολιτικοποιούν, από την μάχη για ελεύθερη Παλαιστίνη, μέχρι τα ζητήματα του ρατσισμού, του σεξισμού και της καταπίεσης. Καταλήψεις που να απευθύνονται στην εργατική τάξη και να συνδέουν τους αγώνες, να υιοθετήσουμε εργατικούς χώρους και σχολεία και να τους ξεσηκώσουμε με τις εξορμήσεις μας. Αυτό δεν είναι απλά συμπαράσταση αλλά κοινός αγώνας ενάντια σε μια κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί τα πάντα, από την Παιδεία και την Υγεία, μέχρι την ενέργεια και τα τρένα. Παντού οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων είναι καταστροφικές. Είναι κοινή μάχη για αυξήσεις, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, για να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους. Για αυτό καλούμε τα συνδικάτα να προχωρήσουν σε απεργία και εμείς να συνεχίσουμε τις καταλήψεις!

Ταυτόχρονα ανοίγουμε όλες τις πολιτικές μάχες. Οι καταλήψεις δεν θα κερδίσουν αν είναι απομονωμένες, χρειάζεται να συνδεθούν με τις κεντρικές μάχες που ανοίγουν. Το Σάββατο 27 Γενάρη διαδηλώνουμε στις 12μ από το πάρκο Ελευθερίας στην πρεσβεία του Ισραήλ για λευτεριά στην Παλαιστίνη, ενάντια στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη που είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ, του κράτους τρομοκράτη. Και σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση είναι ζορισμένη γιατί υπάρχει δυνατό αντιπολεμικό κίνημα, το είδαμε και τις προηγούμενες μέρες που ενώ ήθελε να στείλει τη φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα, 17 μέλη του πληρώματος παραιτήθηκαν. Αντίστοιχα ξεσηκωνόμαστε στις 8 Μάρτη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση για δυνατή απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση των γυναικοκτονιών και των ιδιωτικοποιήσεων. Στις 16 Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Γιατί η ΝΔ την ώρα που κόβει λεφτά από την Παιδεία τα δίνει σε συνοριοφύλακες και μπάτσους για να πνίγουν από την Πύλο μέχρι τα σύνορα και ανοίγει τον δρόμο στους φασίστες. 

Έχουμε την δύναμη, με απεργίες και καταλήψεις μπορούμε να νικήσουμε. Ελάτε να παλέψουμε μαζί!

ΣΕΚ στις Σχολές