Σε βαθιά κρίση βυθίζεται, μέρα τη μέρα, το κράτος και η κυβέρνηση του Ισραήλ. Παρότι οι φονικοί βομβαρδισμοί και κάθε είδους επιχειρήσεις γενοκτονίας συνεχίζονται ανηλεώς στην Γάζα ανεβάζοντας τους νεκρούς σε πάνω από 25.000 (7.000 ακόμη αγνοούνται) και σε περίπου 400 στην Δυτική Όχθη, το Ισραήλ δεν μπορεί να πανηγυρίσει ούτε μια νίκη όσον αφορά τους στόχους του σε αυτόν τον πόλεμο.
Τη Δευτέρα 22/1, 108η μέρα του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες. Αν και ο ακριβής αριθμός είναι ασαφής, τουλάχιστον 24 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένα ακόμη άρμα Μερκάβα καταστράφηκε όταν δέχθηκαν επίθεση ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση μαζικής κατεδάφισης σπιτιών στην κεντρική Γάζα. Ενώ οι σφοδρότερες μάχες διεξάγονται στην Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να ελέγξει την κεντρική Γάζα. Ακόμη χειρότερα για τις IDF είναι τα πράγματα στην Βόρεια Γάζα, από την οποία την περασμένη εβδομάδα απέσυραν μια μεραρχία, ανακοινώνοντας ότι την ελέγχει πλήρως. Σύμφωνα με τα αμερικανικά στρατιωτικών «think tanks» ISW και CTP, η παλαιστινιακή αντίσταση βρίσκεται στα «πρώτα στάδια της ανασυγκρότησης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Στην πραγματικότητα, ο ισραηλινός στρατός, όπως κάθε στρατός κατοχής, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα γιατί απέναντί του δεν έχει «τρομοκράτες» αλλά μαχητές που έχουν τη μαζική υποστήριξη του πληθυσμού. Κι ενώ ο στόχος «καταστροφής» της Χαμάς απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, το ίδιο συμβαίνει με τον στόχο της απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκάλαντ δήλωσε στους εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι ο στρατός πλησιάζει στην απελευθέρωσή τους μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων προσθέτοντας κυνικά: «ο καπνός από βλήματα αρμάτων μάχης, πυροβολικό και αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας θα συνεχίσει να καλύπτει τον ουρανό πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας, την εξάλειψη της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα». Αλλά η απάντησή του δεν ικανοποίησε τους δεκάδες συγγενείς ομήρων που στις 22/1 εισέβαλαν στην συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της Κνεσέτ -ενώ το προηγούμενο Σάββατο είχε προηγηθεί διαδήλωση στο Τελ Αβίβ με αίτημα να επιστρέψουν οι όμηροι και να φύγει ο Νετανιάχου -τον οποίον κατηγορούν για «αδυναμία διαφύλαξης της ασφάλειας της χώρας».
Αντιδράσεις
Με εξαίρεση μια μικρή διαδήλωση που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ με τη συμμετοχή Αράβων και Εβραίων πολιτών με την στήριξη του ΚΚ, στις διαδηλώσεις στο Ισραήλ δεν τίθεται το ζήτημα της γενοκτονίας στην Γάζα ούτε καν το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός και της λύσης της πολιορκίας που απειλεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να οδηγήσει στον θάνατο ακόμη περισσότερους Παλαιστίνιους λόγω της τεράστιας έλλειψης τροφής, νερού, φαρμάκων και στέγης. Αλλά αφενός η αδυναμία του ισραηλινού κράτους να τσακίσει την παλαιστινιακή αντίσταση αφετέρου η αδυναμία του να το κάνει με ένα τρόπο που να διασφαλίσει τους ομήρους, προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις μέσα στο Ισραήλ.
Και από τα ακροδεξιά, από τα ανοιχτά φασιστικά στοιχεία που ενυπάρχουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου και πιέζουν ανοιχτά να πάει μέχρι τέλους η εθνοκάθαρση στην Γάζα, με συμμορίες εποίκων να επιχειρούν καθημερινά φονικές επιθέσεις στην Δυτική Όχθη. Και από τα «μετριοπαθή» κομμάτια, που ζητάνε κάποια συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι -«και μετά συνεχίζουμε τον πόλεμο». «Αν θέλετε να εξαλείψετε τη Χαμάς, πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα με τους ομήρους» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λαπίντ.
Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τις διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανάγκασε την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακοινώσει την Τρίτη ότι συζητάει, όχι ένα, αλλά δύο σχέδια κατάπαυσης πυρός στην Γάζα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ έχει καταθέσει στη Χαμάς πρόταση μέσω Κατάρ και Αιγύπτου, που περιλαμβάνει έως και δύο μήνες παύση στις μάχες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι υπάρχει: «ενιαίο μέτωπο στο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα παρά τις περιρρέουσες φλυαρίες για μια στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης». Σύμφωνα με το CNΝ μια άλλη πρόταση που έχει τεθεί από το Κατάρ αφορά την αποχώρηση και «αυτοεξορία» της ηγεσίας της Χαμάς από την Γάζα στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, το ισραηλινό κράτος εξετάζει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με στόχο την εκτόνωση της εσωτερικής κρίσης με ανταλλαγή ομήρων, αλλά σε καμιά περίπτωση τον τερματισμό του πολέμου. Ακόμη κι αν η Παλαιστινιακή Αντίσταση αποδεχόταν μια τέτοιου τύπου κατάπαυση, τις προηγούμενες μέρες η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε καθαρό ότι το κράτος του Ισραήλ όχι μόνο δεν επιδιώκει να τερματίσει τον πόλεμο αλλά δεν αποδέχεται τη «λύση δύο κρατών». Ο Νετανιάχου έσπευσε να διαψεύσει τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν (που δήλωσε μετά από τηλεφωνική τους συνομιλία ότι «το Ισραήλ συζητάει κάποια πρόταση δύο κρατών») λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ότι «το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα» μετά τον πόλεμο «από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα». Απέρριψε επίσης την πρόταση Μπλίνκεν και πέντε αραβικών κρατών για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, με αντάλλαγμα η Σαουδική Αραβία να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ.
Σε ένα εξωφρενικό περιστατικό, στο συμβούλιο των υπ.Εξ. της ΕΕ -όπου ο Μπορέλ σε συνεννόηση με ΗΠΑ και σαουδάραβες ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει «οδικό χάρτη δέκα σημείων» που θα αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ- ο υπ.Εξ. του Ισραήλ Ι. Κατζ παρουσίασε ένα βίντεο το οποίο απεικόνιζε ένα τεχνητό νησί όπου, όπως είπε, θα μπορούσε να μεταφερθεί ο πληθυσμός της Γάζας! Ο Μπορέλ απάντησε δηλώνοντας ότι «η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στην επιβολή στο Ισραήλ της ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης αν είναι απαραίτητο». Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη για το σχέδιο.
Ο «οδικός χάρτης» ΗΠΑ-ΕΕ-Σ. Αραβίας είναι ένα ιμπεριαλιστικό- αποικιοκρατικό σχέδιο το οποίο από θέση αρχής απορρίπτει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του Παλαιστινιακού λαού να αποφασίζει ο ίδιος για την διακυβέρνησή του, θέτοντας ως όρο και στόχο την «οικοδόμηση μιας «αναζωογονημένης πολιτικής εναλλακτικής λύσης» στη Χαμάς -που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Μιας πρότασης κυβέρνησης μαριονέτας δηλαδή των ιμπεριαλιστών και του κράτους του Ισραήλ, που για τον υπ.Εξ. των ΗΠΑ Μπλίνκεν δεν θα μπορούσε καν να είναι ο Αμπάς, αλλά μια άλλη «ανανεωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή...
Χάρτες
Επιπλέον είναι ανέκδοτο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ να καταθέτουν «οδικούς χάρτες» για «ειρήνευση», ενώ κλιμακώνουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή χτυπώντας στόχους μέσα στο Ιράκ, συνεχίζοντας για δεύτερη εβδομάδα τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη και στέλνοντας στόλο και στρατό στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι η δική τους άμεση εμπλοκή και η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στο κράτος του Ισραήλ που κλιμακώνει την ένταση σε όλη την περιοχή με τελευταίο επεισόδιο, το Ιράν και το Πακιστάν να βομβαρδίζουν το ένα στο έδαφος του άλλου, με καταγγελίες εκατέρωθεν για «υπόθαλψη τρομοκρατών». Κι ενώ αφήνουν ανεξέλεγκτο το Ισραήλ να βομβαρδίζει στην Γάζα και να κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία και στην Χεζμπολά στον Λίβανο –με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χαλεβί να εκτιμά μάλιστα ότι ένας πόλεμος με το Λίβανο είναι πιθανός «εντός των προσεχών μηνών».
Σχολιάζοντας το σχέδιο, ο Ίζατ αλ Ρισίκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς επέκρινε «εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους επίσημους εκπροσώπους του παλαιστινιακού λαού και θέλουν να αποφασίζουν για τον παλαιστινιακό λαό για το είδος της χώρας που του ταιριάζει». Ενώ την Κυριακή η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα 16σελιδο κείμενο στο οποίο αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «η αντίσταση στην κατοχή με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης αντίστασης, αποτελεί νομιμοποιημένο δικαίωμα από όλους τους κανόνες, τις θρησκείες, τους διεθνείς νόμους, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύης και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ». Ότι «απορρίπτει τη δίωξη οποιουδήποτε ανθρώπου για εθνικιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους». Ότι «η σύγκρουσή της είναι με το σιωνιστικό σχέδιο και όχι με τους Εβραίους λόγω της θρησκείας τους» και ότι «δεν διεξάγει αγώνα εναντίον των Εβραίων επειδή είναι Εβραίοι, αλλά εναντίον των Σιωνιστών που κατέχουν την Παλαιστίνη».