Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις: Μαζικά στις συνελεύσεις και στα συλλαλητήρια

25/1, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ημέρα σταθμός στη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση αναμένεται να είναι η Πέμπτη 1η Φλεβάρη, καθώς θα συναντηθούν στο δρόμο δύο μεγάλοι της πονοκέφαλοι: Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων δίνουν συνέχεια στο απεργιακό μπαράζ των τελευταίων μηνών, με την απεργία που έχει κηρύξει η ομοσπονδία τους ενάντια στην απόλυση των συμβασιούχων. Την ίδια μέρα θα βγει ξανά το μεγάλο ορμητικό ποτάμι των φοιτητικών καταλήψεων, που κάθε Πέμπτη πλημμυρίζει τους δρόμους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να κατεβάσει νόμο που καταστρατηγεί το άρθρο 16 και ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Την περασμένη Πέμπτη 25/1, δόθηκε μια ακόμα γεύση της δύναμης και της μαζικότητας του μεγάλου φοιτητικού κινήματος που έχει σφραγίζει τη νέα χρονιά. Με τις φοιτητικές καταλήψεις στην πρώτη γραμμή, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το κέντρο της Αθήνας γέμισε διαδηλωτές/ριες στο μεγαλύτερο ως τώρα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αυτού του κινήματος. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες φοιτητές/ριες με τα πανό των κατειλημμένων σχολών τους, εκπαιδευτικοί με τα σωματεία τους, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και μαθητές/ριες βάδισαν από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή. Η πορεία συνέχισε μέχρι το Πολυτεχνείο όπου συνεδρίασε το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, καταλήγοντας σε συνέχεια με νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, πρόταση για κλιμάκωση με νέες πολυήμερες καταλήψεις και συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/2. Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο προσανατολίζονται την Πέμπτη 8/1.

Στη Θεσσαλονίκη «φοιτητές, ερευνητές, μαθητές, καθηγητές και εξωκοινοβουλευτική αριστερά βρέθηκαν στο δρόμο για τρίτη φορά δίνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας δεν θα περάσει. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα με χιλιάδες κόσμο, έφτασε μέχρι το υπουργείο και έπειτα επέστρεψε στο ΑΠΘ. Αμέσως μετά ακολούθησε συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων στο ΠΑΜΑΚ» μεταφέρει η ανταπόκριση των συντρόφων/ισσών. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη. 

Οι διαθέσεις είχαν φανεί από τις γενικές συνελεύσεις στην αρχή της περασμένης εβδομάδας. Τα αμφιθέατρα γέμισαν στις πιο μαζικές συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων εδώ και χρόνια. Σχεδόν όλες τους αποφάσισαν κλιμάκωση με νέες πενθήμερες καταλήψεις. Η ΔΑΠ μπήκε σε πολλές από τις συνελεύσεις θεωρώντας ότι θα μπορέσει να τις κερδίσει και να σταματήσει το κίνημα. Το στραπάτσο της ήταν παροιμιώδες. Ακόμα και σε σχολές που -θεωρητικά τουλάχιστον- θεωρούνταν κάστρα της, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η ψηφοφορία ήταν συντριπτική υπέρ του αγωνιστικού πλαισίου, φτάνοντας στο σημείο ο αρχιδαπίτης του πανεπστημίου να σφραγίζει την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου για κατάληψη του ΠΑΜΑΚ περικυκλωμένος από εκατοντάδες φοιτητές/ριες που τραγουδούσαν «και α και ου – κατάληψη παντού».

Νέες αποφάσεις

Στον νέο γύρο γενικών συνελεύσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα 29/1 η εικόνα είναι ανάλογη, όπως δείχνουν τα μηνύματα που άρχισαν να έρχονται στην Εργατική Αλληλεγγύη. 

«Στη γενική συνέλευση του Πανεπιστημίου Πειραιά από του 580 φοιτητές/ριες που συμμετείχαν οι 430 ψήφισαν τη συνέχιση της κατάληψης».

«Πάνω από 100 άτομα στη συνέλευση της ΣΕΤ ΠΑΔΑ υπερψήφισαν το αγωνιστικό πλαίσιο. Αποφασίστηκε πενθήμερη κατάληψη της σχολής, συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Πέμπτη 1/2 και την επόμενη Πέμπτη 8/2 πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, συντονισμό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων μετά την πορεία και συμμετοχή στην απεργιακή 8 Μάρτη».

Την ίδια μέρα στο Παιδαγωγικό Ιωαννίνων «το πλαίσιο του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που πρότεινε την κατάληψη της σχολής επικράτησε με 127 ψήφους, έναντι 108 του πλαισίου της ΠΑΣΠ που ήρθε να παίξει το ρόλο της ΔΑΠ στη συνέλευση. Αλλά έχασαν μπροστά στο κοινό μέτωπο των δυνάμεων της αριστεράς. Γενικές συνελεύσεις που αποφάσισαν καταλήψεις έγιναν και σε πολλές άλλες σχολές των Ιωαννίνων».