Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις: Κέντρα αγώνα και πολιτικής

Φοιτήτριες από την κατάληψη της Φιλοσοφικής στη συνέλευση των καθαριστριών του Άγ. Σάββα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Εκδηλώσεις, συζητήσεις και εξώστρεφες δράσεις σύνδεσης με το εργατικό κίνημα περιλαμβάνει η ζωή των κατειλημμένων σχολών.

«Σε συνέχεια της εκδήλωσης που έκανε η κατάληψη για την Ψυχική Υγεία, την Παρασκευή 26/1 κάναμε παρέμβαση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί» μας λέει η Μαριλένα από την κατειλημμένη ΣΔΟΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. «Οι εργαζόμενοι μας υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό κι έδειξαν να κατανοούν τα κοινά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε». Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε εκδήλωση των καταλήψεων ΣΔΟΚΕ και ΣΕΤΠ ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση με ομιλήτριες τη Λίλιαν Μπουρίτη από την Κίνηση για απεργιακή 8 Μάρτη και τη Βικτωρία Κούτση από το ΔΣ της ΟΓΕ (βλ. σελ. 7). Στην ίδια σχολή το απόγευμα της Δευτέρας 29/1 ανέβηκε η θεατρική παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη «Στη Γάζα δεν μένουν πια παιδιά» αφιερωμένη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. 

Το πρωί της Δευτέρας 29/1 οι καταλήψεις της Φιλοσοφικής, της Ιατρικής Αθήνας και το σωματείο των ερευνητών (ΣΕΡΕΤΕ), βρέθηκαν στη συνέλευση των συμβασιούχων καθαριστριών του νοσοκομείου Αγ. Σάββας που βρίσκονται σε απεργία.

«Είμαστε εδώ σαν συντονιστική επιτροπή της κατάληψης Φιλοσοφικής» ξεκίνησε το χαιρετισμό της η Μαρία Καστελιώτη από τη Φιλοσοφική. «Αυτή τη στιγμή βγαίνει και παλεύει ένα φοιτητικό κίνημα για τα ίδια ζητήματα που αντιμετωπίζετε και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας στην οποία θα πρέπει να αντισταθούμε όπως το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Άρα την Πέμπτη 1/2 είναι τεράστια δύναμη το να είμαστε μαζί. Καταλήψεις και απεργοί από τα νοσοκομεία. Οι αγώνες μας προκαλούν κρίση στην κυβέρνηση. Είναι αδύναμη. Μπορούμε να κλιμακώσουμε από κοινού».

Ο Χάρης, από τον Φοιτητικό Σύλλογο της Ιατρικής πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κηρύξει πόλεμο με κάθε κλάδο. Έχει μεγάλη σημασία να συσπειρωθούμε όλοι μαζί σε κοινό αγώνα για καλύτερη ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια. Από τη μεριά μας δίνουμε αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θέλει να φέρει ο Πιερρακάκης. Είναι πολύ σημαντικό ότι δίνετε κι εσείς μάχη. Θεωρούμε ότι κάθε εργασιακή βαθμίδα ενός νοσοκομείου, από την καθαριότητα μέχρι τους νοσηλευτές και τους γιατρούς χρειάζεται να δώσουν μαζί τη μάχη γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μονάδα Υγείας χωρίς κάποιο από αυτά τα κομμάτια».

Η αλληλεγγύη ανταποδώθηκε την ίδια μέρα καθώς έγινε εκδήλωση το μεσημέρι στην κατάληψη της Ιατρικής με ομιλήτρια την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββας, Κατερίνα Πατρικίου και τον Γιώργο Γαλανόπουλο από την Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ. 

Την Παρασκευή 26/1 το συντονιστικό της κατάληψης στο τμήμα της Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ οργάνωσε εκδήλωση σχετικά με την επίθεση της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις στον κλάδο της δημοσιογραφίας. Ήταν αξιοσημείωτη η συμμετοχή και οι παρεμβάσεις αγωνιστών/ριών από το κίνημα των καταλήψεων του 2006-2007 αλλά και την κατάληψη της ΕΡΤ 2013-2015. 

Εργατικός έλεγχος

«Θυμίσαμε τη σημασία που είχε για το ξέσπασμα του φοιτητικού κινήματος το 2006, το σύνθημα “οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες”» μας λέει η Αλεξάνδρα Σιαφάκα, φοιτήτρια του τμήματος την περίοδο των καταλήψεων τότε, που συμμετείχε στην εκδήλωση. «Τότε στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρχε η εργατική κατάληψη των Λιπασμάτων. Είχαμε παρέμβαση εκεί και είχαμε πάρει μεγάλη έμπνευση για να ξεκινήσουμε κατάληψη στη Δημοσιογραφία. Είχε σημασία επίσης ο κοινός αγώνας με τους απεργούς της ΠΟΣΔΕΠ. Μιλήσαμε επίσης και για τη σημασία του εργατικού ελέγχου στα ΜΜΕ (και όχι μόνο), με βασικό παράδειγμα την κατάληψη και την αυτοδιαχείριση της ΕΡΤ. Το γεγονός ότι ήταν ομιλητής και αγωνιστής δημοσιογράφος από την ΕΡΤ3 μας έδωσε τη δυνατότητα να απευθύνουμε κάλεσμα συντονισμού του φοιτητικού κινήματος με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3. Είναι η καλύτερη στιγμή να πάμε σε κοινό αγώνα, τώρα που η κυβέρνηση επιτίθεται και στην ΕΡΤ3 -ουσιαστικά πάει να την κλείσει».  

Την ίδια μέρα στη Φιλοσοφική Αθήνας έγινε εκδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με καλεσμένους ομιλητές/ρια τη Μιρέϊ Αλ Σαΐντ από την Παλαιστινιακή Παροικία, τον Γιάννη Σηφακάκη από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και τον Σωτήρη Λαπιέρη από το BDS Greece. «Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς, 114 μέρες μετά την εκκίνηση αυτής της γενοκτονίας να βλέπουμε τη νεολαία στην Ελλάδα να παραμένει ενεργή και να αναλαμβάνει δράση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μιρέι Αλ Σαΐντ. «Η Φιλοσοφική σχολή εν μέσω κατάληψης μάς κάλεσε να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί και τους τρόπους που μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει. Έχει ιδιαίτερη αξία την ώρα που τα παιδιά αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους με κατάληψη, να μας συμπεριλαμβάνουν σε αυτή και να κάνουν δράσεις μαζί μας για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».

Στο Βόλο «συνεχίσαμε για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις με πολλές σχολές υπό κατάληψη» σημειώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Ζιάκας από την κατάληψη του τμήματος Χωροταξίας. «Διαδηλώσαμε την Πέμπτη 25/1 ενάντια στο νομοσχέδιο και το Σάββατο 27/1 για την Παλαιστίνη, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε την προσπάθεια να πολιτικοποιήσουμε τις καταλήψεις και να συνδέσουμε το φοιτητικό κίνημα με τις υπόλοιπες μάχες. Χαρακτηριστικές δύο εκδηλώσεις που οργανώσαμε στις οποίες ο κόσμος είχε ενεργή συμμετοχή και έδειξε τη διάθεσή του να παλέψει: η μία για Λευτεριά στην Παλαιστίνη, την ημέρα που έβγαλε την απόφαση το δικαστήριο της Χάγης, η άλλη τη Δευτέρα 29/1, ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση».


Συλλαλητήρια Πέμπτη 1/2

Αθήνα 12μ Προπύλαια
Θεσσαλονίκη 12μ Καμάρα
Βόλος 12μ Θόλος
Πάτρα 12.30μμ πλ. Γεωργίου
Ηράκλειο 12μ πλ. Ελευθερίας
Χανιά 11πμ δημοτική αγορά
Γιάννενα 12μ Περιφέρεια
Ξάνθη 12μ κεντρική πλατεία

Εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές με θέμα
«Για ποια αριστερά παλεύουμε»

ΠΑΔΑ 1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/2 
αμφιθέατρο φυσικής 1μμ
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας, εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη
 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 5/2  1μμ
Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης
 
ΝΟΜΙΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 5/2  4μμ
Ομιλητής: Κώστας Πίττας