Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τη Χάγης στις 26 Γενάρη ήταν μια ήττα σε ιδεολογικό επίπεδο για το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που του κάνουν πλάτες. Αυτό υποστηρίζει στο τελευταίο άρθρο του στην εφημερίδα Socialist Worker, o Άλεξ Καλίνικος. Σχολιάζοντας την απόφαση γράφει ανάμεσα σε άλλα:
«Οι νόμοι που θεσπίζονται από κράτη είναι γνήσιες "εντολές", επειδή αυτά τα κράτη μπορούν να τους επιβάλλουν. Αλλά δεν υπάρχει καμία διεθνής κυβέρνηση ικανή να συντάσσει και να επιβάλλει νόμους. Όπως υποστηρίζει ο Πέρυ Άντερσον, το διεθνές δίκαιο είναι "γνώμη, ... αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε ιδεολογία. Εκεί, ως ιδεολογική δύναμη, στην υπηρεσία του ηγεμόνα (δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών) και των συμμάχων του, αποτελεί ένα τρομερό εργαλείο εξουσίας". Έτσι "οι πόλεμοι που διεξάγονται από τις φιλελεύθερες δυνάμεις που κυριαρχούν στο σύστημα ονομάζονται ανιδιοτελείς ενέργειες που υποστηρίζονται από το διεθνές δίκαιο. Οι πόλεμοι που διεξάγονταν από οποιονδήποτε άλλον ονομάζονται εγκληματικές επιχειρήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, αυτό το σταθερό μοτίβο διακόπηκε. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο συνήθως αντηχεί με συνέπεια τα Δυτικά συμφέροντα, αποφάνθηκε ότι το Ισραήλ έχει να απαντήσει στις κατηγορίες της γενοκτονίας που του καταλογίζει η Νότια Αφρική. Το δικαστήριο το διέταξε επίσης να περιορίσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα και να υποβάλλει τακτικές εκθέσεις προόδου.
Αλλά αυτό δεν αλλάζει τη σημασία της κρίσης του δικαστηρίου σε επίπεδο "γνώμης". Η μακροχρόνια προσπάθεια του Ισραήλ και των συμμάχων του να εργαλειοποιήσουν το Ολοκαύτωμα για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις που διέπραξε το Ισραήλ δήθεν σε αυτοάμυνα, δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα. Η απροκάλυπτη σφαγή που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα και η γενοκτονική γλώσσα που χρησιμοποιείται από υπουργούς και στρατιώτες, ανάγκασε το ΔΔΔ σε αυτήν την απόφαση. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως ιδεολογία, το διεθνές δίκαιο πρέπει να διατηρεί έναν ελάχιστο βαθμό συνέπειας.
Η ακροδεξιά στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε εκ νέου την γενοκτονική πρόθεσή της, συμμετέχοντας σε μια διάσκεψη το περασμένο Σαββατοκύριακο για τον σχεδιασμό του εποικισμού μιας Γάζας μετά την εκκαθάρισή της από τους Παλαιστίνιους.
Μπορούν να ηττηθούν μόνο από έναν παγκόσμιο αγώνα. Και αυτός ο αγώνας πήρε ώθηση στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα».
Τους οδηγούν σε εξόντωση
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, “πόνεσε” το κράτος του Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που το θεώρησαν σαν μια εντός έδρας ήττα. Αυτό φάνηκε αμέσως και από τις δηλώσεις και κυρίως από τις πράξεις τους την επόμενη μέρα.
Το Ισραήλ απάντησε με τον τρόπο που ξέρει. Όπως κατήγγειλε το Euro-Med Human Rights Monitor τις πρώτες 48 ώρες μετά την απόφαση ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 373 Παλαιστίνιους, τραυμάτισε άλλους 643, έβαλε στο στόχαστρο νοσοκομεία, κατέστρεψε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα κοντά στον φράχτη με τη Γάζα, σκότωσε Παλαιστίνιους που περίμεναν φορτηγά με βοήθεια, επέτρεψε την είσοδο μόνο σε 87 φορτηγά με βοήθεια, λιγότερο από το μισό πριν από τις αποφάσεις του ΔΔΔ». Στο μεταξύ στην Ιερουσαλήμ, πραγματοποιήθηκε «Διάσκεψη για την επιστροφή στη Γάζα» με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου και βουλευτών που παρουσίασε ένα σχέδιο για την επανίδρυση και προσθήκη συνολικά 21 εποικισμών εκεί όπου βρίσκονται οι πρόσφατα κατεστραμμένες παλαιστινιακές κοινότητες.
Και με μια πράξη που θα τις γράψει στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας, δώδεκα κυβερνήσεις (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, Ελβετίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Αυστρίας) με πρωτοβουλία των ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες.
Η απόφασή τους να σταματήσουν την χρηματοδότηση στην UNRWA (από την αρωγή της οποίας, ακόμη και πριν από τον πόλεμο, εξαρτιόνταν σύμφωνα με τον γγ του ΟΗΕ Γκουτέρες, 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, το 87% του πληθυσμού της αποκλεισμένης Γάζας) έρχεται ακριβώς πάνω στη στιγμή που ο λαός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος, πέρα από τις βόμβες που έχουν ξεπαστρέψει το 1,5% του πληθυσμού, με το φάσμα της πείνας, της έλλειψης φαρμάκων, της αστεγίας, του χειμώνα και της έλλειψης πόσιμου νερού λόγω του αποκλεισμού και της στρατιωτικής κατοχής.
Δεν είναι απλά μια διπλωματική υποστήριξη στην επιχείρηση γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στην Γάζα. Το μόνο πράγμα που είχε απομείνει σαν «φύλλο συκής» στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους που στηρίζουν οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά το Ισραήλ, ήταν το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», «ανθρωπιστική βοήθεια». Με αυτή τους την απόφαση σφίγγουν ακόμη περισσότερο την θηλιά κατευθείαν στο λαιμό των βομβαρδιζόμενων και λιμοκτονούντων κατοίκων της Γάζας.
Ακόμη πιο ξεδιάντροπο κάνει το έγκλημά τους το γεγονός ότι αυτή τους η απόφαση πατάει σε καταγγελίες του Ισραήλ ότι… 12 Παλαιστίνιοι που εργάζονται στην UNRWA στην Γάζα (σε ένα σύνολο 13.000 από τους οποίους πλέον μόνο 3000 παραμένουν ενεργοί) συμμετείχαν ή υποστήριξαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Από τις αρχές του πολέμου ο ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει πάνω από 150 εργαζόμενους στην UNRWA στην Γάζα! Αλλά οι ζωές των εργαζόμενων στον ΟΗΕ, που οι ιμπεριαλιστές επικαλούνται κάθε φορά που θέλουν να δώσουν «ηθικό βάρος» στις επεμβάσεις τους, δεν μετράνε, αν τις κάνει το κράτος του Ισραήλ. Ήδη στο ισραηλινό κοινοβούλιο από τις αρχές Γενάρη, ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν τον Π.Ο.Υ. και την UNRWA «βιτρίνα» της Χαμάς, εκτοξεύοντας απειλές: «Θα είναι αδύνατο να κερδίσουμε τον πόλεμο αν δεν καταστρέψουμε τη UNRWA και αυτή η καταστροφή πρέπει να ξεκινήσει αμέσως».
«Διαβουλεύσεις»
Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην CIA, την Μοσάντ και εκπροσώπους του Κατάρ και της Αιγύπτου –τις οποίες ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «εποικοδομητικές»– κατέληξαν σε μια πρόταση προσωρινής «παύσης» των μαχών και ανταλλαγής ομήρων προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του Ισραήλ, που το Κατάρ ανέλαβε να μεταφέρει στην Χαμάς. Σύμφωνα με τον υπ.Εξ των ΗΠΑ Μπλίνκεν πρόκειται για μια «ισχυρή πρόταση», η πρώτη φάση της οποίας περιλαμβάνει παύση των μαχών για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση περίπου 40 ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων, με στόχο στις επόμενες δύο φάσεις, που ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί, να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.
Ο στόχος του Νετανιάχου είναι προφανής, να εκτονώσει στο εσωτερικό του Ισραήλ την πολιτική κρίση φέρνοντας πίσω κάποιους ή όλους τους ομήρους και μετά να συνεχίσει ανενόχλητος την επιχείρηση εθνοκάθαρσης στην Γάζα. Με την στήριξη του Μπάιντεν, καθώς όπως δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Πελόζι απαντώντας σε διαδηλωτές στις ΗΠΑ, «η έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι το μήνυμα του Πούτιν»! Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γκάλαντ «η μάχη εναντίον της Χαμάς θα συνεχιστεί για μήνες» ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα «πολύ σύντομα θα αναλάβουν δράση στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο» –στο έδαφος του οποίου συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Ενώ στην Συρία σε μια ακόμη ισραηλινή επίθεση με ρουκέτες στην Δαμασκό δολοφονήθηκε «ένας αριθμός Ιρανών συμβούλων και άμαχοι».
O Χανίγιε από το Κατάρ δήλωσε ότι η Χαμάς παρέλαβε και μελετά την πρόταση αλλά ήδη με ανακοινώσεις τους η Χαμάς, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και άλλες οργανώσεις έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και να αποσυρθεί από τη Λωρίδα πριν από οποιαδήποτε ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Παρά την ένταση των επιθέσεων ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καταφέρει να κάμψει την παλαιστινιακή αντίσταση ούτε στην κεντρική Γάζα, ούτε στη Νότια, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει και βομβαρδίζει ανηλεώς την Χαν Γιούνις, ούτε στην βόρεια Γάζα όπου όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι μαχητές της έχουν επιστρέψει στην περιοχή, κινητοποιούνται εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων και ανοικοδομούν ένα σύστημα διακυβέρνησης. Η αντίσταση συνεχίζεται και στην «μη εμπόλεμη» Δυτική Όχθη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει κλιμακώσει τις κατεδαφίσεις συνοικιών και τις δολοφονικές επιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτές τριών Παλαιστινίων που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο στην πόλη Τζενίν από πράκτορες που τους πυροβόλησαν με σιγαστήρα…
Το Ισραήλ κλιμακώνει τον πόλεμο και μαζί τους το ίδιο κάνουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους –και όχι μόνο στην Υεμένη. Με αφορμή την επίθεση με drone σε αμερικανική βάση στα σύνορα Συρίας, Ιορδανίας, Ιράκ (παρά το γεγονός ότι το Ιράν διαψεύσει ότι έχει σχέση με την επίθεση και η Ιορδανία ότι η επίθεση έγινε στο έδαφός της) από την οποία σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιώτες ο Μπάιντεν δήλωσε:
«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θ’ αναλάβουμε δράση και θ’ απαντήσουμε στις επιθέσεις κατά των δυνάμεών μας». Το είδος της δράσης και το μέγεθος της κλιμάκωσης που θα επιδιώξουν εναντίον του Ιράν θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.