Αντιπολεμικό κίνημα
«Οι κυβερνήσεις αγκαλιάζουν τον Νετανιάχου Ο κόσμος αγκαλιάζει τον Παλαιστινιακό λαό»

27/1, Αθήνα. Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Λευτεριά στην Παλαιστίνη, καμιά ελληνική εμπλοκή, καμιά φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, να σταματήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει πλάτες στο κράτος του Ισραήλ και την επιχείρηση γενοκτονίας που κάνει στην Γάζα!  Αυτά ήταν τα μηνύματα που έστειλαν χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνοντας το Σάββατο 27/1 στο κέντρο της Αθήνας στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, που ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε με πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία. 

«Ευχαριστώ όλα τα σωματεία και τους πολιτικούς φορείς που βρίσκονται σήμερα εδώ. Η παρουσία σας δίνει δύναμη στους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη. Η χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου απέδειξε ξεκάθαρα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει γενοκτονία. Συνεχίζουμε τον αγώνα απαιτώντας από κάθε κυβέρνηση να πάρει υπόψη της αυτήν την απόφαση και να σταματήσει να στηρίζει το σιωνιστικό κράτος και τα εγκλήματα πολέμου» τόνισε ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε μιλώντας εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας στη συγκέντρωση ενώ το λόγο πήραν για χαιρετισμούς εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων.

Στην κορυφή της πορείας που ακολούθησε μπήκε μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία ενώ τον τόνο στα συνθήματα έδιναν με τα κρουστά τους οι Quilombo. «Στηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό, όπως και στο παρελθόν έχουμε στηρίξει πολλές δράσεις αλληλεγγύης, αντιρατσιστικά συλλαλητήρια, και ήρθαμε σήμερα εδώ για να προσφέρουμε και εμείς κάτι σε αυτόν τον αγώνα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Στέφανος Κόρακας από τους Quilombo.  

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη είναι το μήνυμα που στέλνουμε από τη σημερινή διαδήλωση. Και βλέπουμε ευτυχώς ότι όλος ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και διεθνώς και στην Ελλάδα, άσχετα από το πόσο κάποιοι μπορεί να συμμετέχουν πιο ενεργά και κάποιοι άλλοι λιγότερο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενοκτονία και καλούμαστε να πάρουμε θέση» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δείχνει ότι η παλαιστινιακή αντίσταση καταφέρνει να διεμβολίσει ακόμη και τους διεθνείς θεσμούς. Αναγκάστηκαν να βγάλουν μια απόφαση που λέει ότι το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ κάνει γενοκτονικές πράξεις στην Παλαιστίνη. Δείχνει ότι το κίνημα που βγαίνει στους δρόμους σε όλο τον πλανήτη παίζει ρόλο και οι Παλαιστίνιοι που παλεύουν έχουν ένα ισχυρό σύμμαχο, τις χιλιάδες που διαδηλώνουν ξανά σήμερα στην Αθήνα» μας λέει ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος. 

Μαζική ήταν η παρουσία από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη, κάτω από τα πανό των φοιτητικών συλλόγων. «Είμαστε σε κατάληψη εδώ και τρεις εβδομάδες και είμαστε και εδώ σήμερα να διαδηλώσουμε για την Παλαιστίνη» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Μαριάννα, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σύστημα που την ίδια στιγμή που σφαγιάζει ανθρώπους στην Γάζα, σφαγιάζει τη δημόσια Παιδεία προχωρώντας σε ιδιωτικά ΑΕΙ και περικόπτοντας τα κονδύλια για την Παιδεία, ενώ δίνει δις ευρώ για εξοπλισμούς. Στις συνελεύσεις το θέμα της αλληλεγγύης έχει ανοίξει και χθες είχαμε και εκδήλωση της κατάληψης για την Παλαιστίνη». 

«Την Πέμπτη συμμετείχα στην πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μαζί με τους συμμαθητές μου. Εκεί ενημερώθηκα για τη σημερινή πορεία και αποφάσισα να κατέβω για να σταματήσουν να σκοτώνουν παιδιά στην Γάζα», μας λέει η Ελισάβετ, μαθήτρια στο 9ο Γυμνάσιο Πειραιά.

Σωματεία

Το παρών στο συλλαλητήριο έδωσαν και σωματεία των εκπαιδευτικών, αναμεσά τους ο ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, ο ΣΕΠΕ  Ρόζα Ιμβριώτη, η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ο ΣΕΠΕ Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, ο ΣΕΠΕ Σεφέρης. «Πήραμε απόφαση σαν σύλλογος εκπαιδευτικών να είμαστε και σήμερα εδώ και σε κάθε διαδήλωση, γιατί η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στρέφεται εναντίον όλων των λαών και του παλαιστινιακού και του ελληνικού. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε μπροστά στην αγώνα για να υπερασπίσουμε το δίκιο των παιδιών και στην Γάζα και εδώ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Δήμητρα Τάσσου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης με τα πανό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Μετάλλου, το Συνδικάτο Επισιτισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στη Νόκια και άλλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η Αριστερή Συσπείρωση, η Νέα Αριστερά, η Αλληλεγγύη για όλους, η ΟΚΔΕ, η Παρέμβαση, η Λαϊκή Ενότητα, η ΔΕΑ, το ΜέΡα25, το ΜΛ ΚΚΕ, η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η ΑΡΑΝ-Κ Σχέδιο κ.α. 

«Είναι μεγάλη ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να εκφράσουμε δυναμικά την αλληλεγγύη μας στο δρόμο και στους χώρους δουλειάς ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει το κράτος του Ισραήλ», μας λέει ο Αντώνης Φώσκολος, εργαζόμενος στο ΥΠΠΟ. «Ήδη στην Ακρόπολη και σε άλλους χώρους έχουν γίνει σχετικές εξορμήσεις και η αποδοχή των συναδέλφων είναι μεγάλη». 

«Σήμερα όλος αυτός ο λαός ακυρώνει αυτά που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και τις αγκαλιές της με τον Ισραήλ. Ο Μητσοτάκης αγκαλιάζει τον Νετανιάχου αλλά ο ελληνικός λαός αγκαλιάζει τον παλαιστινιακό λαό, το δίκαιο, την ελευθερία» δήλωσε ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.