Εργατικό κίνημα
Αγρότες: Κλιμακώνουν τα μπλόκα

3/2, Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο αγροτών στην Agrotica. Φωτό: Η Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, με μπλόκα στις εθνικές οδούς, συγκεντρώσεις και συλλαλητήριο στην Αθήνα. Από την περασμένη Πέμπτη κομβόι από τρακτέρ από την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία παρέλαυναν κορνάροντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να πάνε στην έκθεση Agrotica ενώ το Σάββατο 3/2  πραγματοποιήθηκε μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο και πορεία στο χώρο της ΔΕΘ όπου γινόταν η έκθεση.

«Στη συγκέντρωση στην πάνω πύλη της ΔΕΘ έδωσαν το παρόν πλήθος αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, ενώ μαζί τους βρέθηκαν εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι που βρίσκονται σε καταλήψεις» μας μεταφέρει ο Ευκλείδης Μακρόγλου από την Θεσσαλονίκη. «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στήριξε την κινητοποίηση με πανό και μοιράζοντας μαζικά την προκήρυξή της για την ανάγκη συντονισμού των αγώνων των αγροτών, των εργατών και των φοιτητών για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της ΕΕ και του κέρδους. Στο μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των φοιτητικών συλλόγων κυριάρχησε το σύνθημα “αγρότες-εργάτες-φοιτητές, με μέτωπο νικάμε τους καπιταλιστές”. Ακολούθησε πορεία μέσα από τη ΔΕΘ που ολοκληρώθηκε στη νότια πύλη της, με τους αγρότες να στέλνουν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα».

«O κόσμος στηρίζει τους αγρότες γιατί είναι και αυτός στην ίδια μοίρα. Και αγρότης να μην είσαι, και να μην το έχει στην κουλτούρα του, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι κινητοποιήσεις είναι αναγκαίες» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος, γγ του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καρδίτσας. «Στην περιοχή βιώσαμε μέσα σε τρία χρόνια τις καταστροφές του “Ιανού”, μετά την πανδημία, και τελευταία τις καταστροφές του “Ντάνιελ”. Ενώ υπάρχει ακόμη κόσμος που δεν έχει αποζημιωθεί -χθες μίλαγα με ένα παιδί που καταστράφηκε το μαγαζί του- η κυβέρνηση λέει ότι όλα προχωράνε καλώς. 

Συνέλευση

Εμείς σαν μελισσοκόμοι Καρδίτσας πήραμε με απόφαση γενικής συνέλευσης να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις. Αύριο έχουμε ένα συντονιστικό των μελισσοκόμων από καμιά 30ρια συλλόγους για να δούμε πως θα πλαισιώσουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή με την ανάδειξη των δικών μας προβλημάτων, το χρωστάμε στους αγρότες που βγήκαν μπροστά. Ο αγώνας μας είναι κοινός, αγρότες, μελισσοκόμοι, αλιείς, κτηνοτρόφοι, μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε. 

Ζητάμε να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού. Μεγαλέμποροι φέρνουν φιλτραρισμένο μέλι με ένα ευρώ το κιλό από το εξωτερικό -ρίχνοντας έτσι και τις τιμές- το αναμειγνύουν με μια μικρή ποσότητα μελιού με ντόπια γύρη, και το πουλάνε σαν εγχώριο. Ενώ από τον παραγωγό παίρνουν το μέλι από 2,80 μέχρι 4 ευρώ το κιλό, αυτό καταλήγει μετά από αυτή τη διαδικασία να πουληθεί στο ράφι σε υπερδιπλάσια τιμή. Εμείς θέλουμε να μπορούμε να ζούμε από το επάγγελμά μας αλλά πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να εγκαταλείπουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Διεκδικούμε μια σειρά από φοροαπαλλαγές προκειμένου να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Γιατί να έχουν οι εφοπλιστές και να μην έχουν οι μελισσοκόμοι που πληρώνουμε από την τσέπη μας τα πάντα;».

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη να «αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα υπέρ των αγροτών» και την κυβέρνηση να απαιτεί «να ανοίξουν οι δρόμοι» για να μπει σε διάλογο, την Τρίτη 6/2 συνεδρίαζε στη Νίκαια το συντονιστικό των αγροτικών συλλόγων για να αποφασίσει τη συνέχεια,. Που δεν μπορεί να είναι άλλη παρά αγωνιστική κλιμάκωση και συντονισμός με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές.