Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που έγινε στις 2 Φλεβάρη στην Πάτρα αποφάσισε ένα πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει 3ωρη στάση εργασίας για όλο τον δημόσιο τομέα στις 8/2, ημέρα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των φοιτητικών καταλήψεων, 24ωρη απεργία στις 28/2, στον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και στάση εργασίας στις 8 Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών. Επίσης, ψηφίστηκε η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση στο Δημόσιο, η στήριξη της απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2 και των αγροτικών κινητοποιήσεων. Τέλος, αποφασίστηκε ότι η ΑΔΕΔΥ προχωράει σε απεργία όταν κατέβει για ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
«Το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ ήταν μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία γιατί από τη μία είχαμε να κερδίσουμε ότι η ΑΔΕΔΥ θα στηρίξει τα πολλά μέτωπα που έχουν ανοίξει στην κόντρα με την κυβέρνηση και από την άλλη είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που δεν είχε αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει ο Χρίστος Αργύρης, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ με τις Παρεμβάσεις και ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς. «Ως Παρεμβάσεις προτείναμε καταρχήν ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων μέσα στον Φλεβάρη που πατούσε πάνω στην ανάγκη να νικήσουν οι αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και του ΕΣΥ. Δεν μπορεί ο Άδωνις να απολύει τις καθαρίστριες στον Άγιο Σάββα και τα υπόλοιπα νοσοκομεία και να μην ξεσηκωνόμαστε όλοι πανδημοσιοϋπαλληλικά. Αντίστοιχα, δεν γίνεται να μην είμαστε με τους φοιτητές στον δρόμο την ώρα που πάνε να φέρουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με τα ψέματα περί μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.
Οργή
Γι' αυτό προτείναμε απεργία στις 8/2 με τους φοιτητές και στις 22/2 με τους υγειονομικούς στην πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και γενική πανεργατική απεργία όποτε τολμήσουν να καταθέσουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Και απεργία στις 8 Μάρτη, τη μέρα της Γυναίκας και ακριβώς έναν χρόνο από την πανεργατική εξέγερση των εκατομμυρίων, που η οργή για τα Τέμπη ενώθηκε με την οργή για τη σεξιστική καταπίεση.
Η ΔΑΚΕ (ΝΔ) δήλωσε πως είναι υπέρ των μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων με επιχειρήματα χειρότερα και από της κυβέρνησης. Απέρριψαν την απεργία στις 28/2, με το επιχείρημα ότι είναι μέρα πένθους και όχι απεργίας. Αντίστοιχα, ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΟΚ) και ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) είπαν ότι είναι ανήθικο που ζητάμε απεργία για τα Τέμπη με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αυξήσεις στους μισθούς και ότι πρέπει να περιορίζεται στη μνήμη των νεκρών και να πληρώσουν οι ένοχοι, τίποτα παραπάνω. Είναι λάθος εκτίμηση, γιατί η εργατική τάξη ξέρει να κάνει τις συνδέσεις του εγκλήματος στα Τέμπη με την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών. Αρχικά μίλησαν μόνο για μία απεργία μέσα στον Μάρτιο.
Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) είχε έρθει αποφασισμένη μονάχα για απεργία στις 28/2 για τα Τέμπη, έχοντας και αποφάσεις Εργατικών Κέντρων. Δέχτηκαν σφοδρή κριτική από εμάς, γιατί αγνοεί όλα αυτά που συμβαίνουν στα υπόλοιπα μέτωπα. Άφησαν τον κρατικό προϋπολογισμό τον Δεκέμβρη χωρίς να προτείνουν απεργία και μια σειρά κλαδικές μάχες χωρίς συμπαράσταση. Απαντήσαμε ότι προφανώς πρέπει να γίνει και τότε απεργία, αλλά και ότι ο Φλεβάρης πρέπει να είναι μήνας κλιμάκωσης και γενικών απεργιών με όλους τους παραπάνω σταθμούς, που θα κορυφωθούν στις 8 Μάρτη.
Έπαιξε ρόλο η παρουσία της Αργυρής Ερωτοκρίτου, εκ μέρους της Γραμματείας Ισότητας των Γυναικών της ΑΔΕΔΥ, που πήρε τον λόγο για να θυμίσει τι σήμαινε η περσινή 8 Μάρτη, γιατί και φέτος πρέπει να είναι απεργία και ότι η απελευθέρωση των γυναικών είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναφερθούν στις 8/3 όχι μόνο οι δικές μας δυνάμεις των Παρεμβάσεων, αλλά και άλλοι/ες ομιλητές/ριες. Με τις μάχες που δώσαμε μέσα στο Συμβούλιο, κατέληξε και το πρόγραμμα δράσης της ΑΔΕΔΥ».