Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταρρέει η συγκάλυψη του εγκλήματος στην Πύλο

Διέρρευσε την περασμένη Τετάρτη το Πόρισμα της Έρευνας του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex για το ναυάγιο της Πύλου. Αποτελεί κόλαφο για τους χειρισμούς και τις απόπειρες συγκάλυψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου: «Στο έγγραφο επιχειρείται η αποποίηση της ευθύνης του Frontex για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ωστόσο, στο κομμάτι που αφορά τις ελληνικές αρχές, το έγγραφο αποκαλύπτει την πολύωρη αδράνεια του Ελληνικού Λιμενικού, στον τομέα ευθύνης του οποίου ήταν η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με συνέπεια τη βύθιση του πλοίου με θύματα 600 περίπου νεκρούς στις 14/6/23 ανοιχτά της Πύλου. Το έγγραφο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η βύθιση να προήλθε από ρυμούλκηση του πλοίου των μεταναστών από το σκάφος του Λιμενικού, εκτιμώντας ότι οι μαρτυρίες των επιζώντων διακατέχονται από συνέπεια. Παραθέτουμε παρακάτω δική μας μετάφραση του υποκεφαλαίου που αφορά τις ενέργειες των ελληνικών αρχών. Περιληπτικά, το έγγραφο αναφέρει ότι: 

«Είναι άγνωστο γιατί οι ελληνικές αρχές δεν εκκίνησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά την λήψη του σήματος του Frontex. Tο Adriana έπλεε χωρίς κινητήρα για πολλές ώρες, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό των ελληνικών αρχών. Oι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης (SAR) και την εκκίνησαν μόνο όταν το Adriana ανατράπηκε, δηλαδή όταν ήταν πολύ αργά για να διασωθούν όλοι οι μετανάστες». 

Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex τονίζει επίσης ότι «οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έδωσαν πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήματα της έρευνας καθώς και ότι αναμένει να λάβει τα αποτελέσματα των δύο εν εξελίξει εθνικών δικαστικών διαδικασιών και της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη».

«Οι 600 πρόσφυγες πνίγηκαν από τους δολοφονικούς χειρισμούς του Λιμενικού, που υλοποιούσε τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Το “πάμε και όπου βγει” των Τεμπών έγινε “πάτε και όπου βγείτε” στην Πύλο. Έτσι, έκαναν επιχείρηση διάσωσης μετά το ναυάγιο, ενώ επί ώρες ολόκληρες είχαν ειδοποιηθεί και παρακολουθούσαν το Αdriana αλλά το κατεύθυναν να απομακρυνθεί προς την Ιταλία” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ. «Στο τέλος, το τράβηξαν με σχοινί οδηγώντας το σε θανάσιμο κλυδωνισμό, όπως μαρτυρούν επιβιώσαντες του ναυαγίου.  

Ένοχη

Όμως, σε καμία περίπτωση, η Frontex δε μπορεί να παριστάνει την αθώα περιστερά. Είναι εξίσου ένοχη σε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα στα σύνορα της ΕΕ-Φρούριο. Γιατί άραγε δεν προχώρησε η ίδια σε κήρυξη συναγερμού αφού οι ελληνικές αρχές αγνοούσαν τις εκκλήσεις της για αποστολή των εναέριων μέσων της για αυτοψίες; Το ναυάγιο ήταν αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των πολιτικών αποτροπής στη Μεσόγειο αντί για διάσωσης, με τη Frontex να έχει αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις διάσωσης και να διαθέτει αεροπλάνα και drones επιτήρησης και εντοπισμού. Όλα αυτά, βέβαια, είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό των σκαφών των προσφύγων και την παράδοσή τους, πότε στις δολοφονικές ορέξεις των επίσημων δυνάμεων Λιμενικού και Ακτοφυλακής μεσογειακών χωρών και πότε στις συμμορίες του Χαφτάρ της Λιβύης. Το Adriana ήταν ένα από τα ελάχιστα πλοιάρια προσφύγων που “κατάφερε” να αποπλεύσει την ώρα που στις Λιβυκές ακτές διεξάγονταν τεράστια επιχείρηση εντοπισμού χιλιάδων προσφύγων που ετοιμάζονταν να αποπλεύσουν για Ιταλία. 

Η συγκάλυψη του εγκλήματος της Πύλου βρίσκεται σε εξέλιξη με το Λιμενικό και τη Frontex να αναφέρονται σε συλλήψεις των 9 διακινητών, στους οποίους πάνε να φορτώσουν το πιο αποτρόπαιο έγκλημα της πολιτικής των κλειστών συνόρων της ΕΕ με πρωταγωνιστή την ελληνική κυβέρνηση και το Λιμενικό και συνένοχο την Frontex.  

Σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ

Καλούμε το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στη συγκάλυψη και αυτής της μαζικής δολοφονίας πλάι στο έγκλημα των Τεμπών. 

Να απαιτήσουμε τη στήριξη των επιβιωσάντων και των 9 διωκόμενων προσφύγων ώστε να μη γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι στο ρατσιστικό έγκλημα. Να αγωνιστούμε για ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες και τερματισμό των πολιτικών αποτροπής που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο της Ευρώπης φρούριο. Να στηρίξουμε τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 16 Μάρτη, με συλλαλητήριο, στην Ομόνοια, 3μμ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ που καλεί σε Συνέλευση δράσης την Τρίτη 20 Φλεβάρη, 6.30μμ, στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ με συμμετοχή των επιβιωσάντων και των συγγενών των θυμάτων της Πύλου αλλά και αντιρατσιστών ακτιβιστών από την Γερμανία και τη Γαλλία που κινούνται για τις 16Μ.