Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις: Πανελλαδικά στην Αθήνα την Πέμπτη 8/2

1/2, Πανεκαπιδευτικό συλληλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει με καταλήψεις, κλιμακώνει με πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8/2 στις 12μ στα Προπύλαια και γίνεται μια γροθιά με το εργατικό κίνημα που το αγκαλιάζει με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΑΔΕΔΥ με απόφαση του γενικού της συμβουλίου μετατρέπει την ημέρα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου σε απεργιακή κινητοποίηση όλου του δημόσιου τομέα, κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Η ΠΟΣΔΕΠ, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, μπαίνει και αυτή στον αγώνα. Πραγματοποίησε συνέδριο το σαββατοκύριακο στην κατειλημμένη Φιλοσοφική και αποφάσισε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 8/2. Απαντάει μάλιστα στον απεργοσπαστικό εκβιασμό της κυβέρνησης για τις τηλεξεταστικές κηρύσσοντας καθημερινές στάσεις εργασίας «η οποία καλύπτει κάθε διδάσκοντα, σε κάθε Πανεπιστημιακό ίδρυμα όπου επιχειρείται η επιβολή εξεταστικών διαδικασιών». Ανάλογη απόφαση για 24ωρη απεργία στις 8/2 και «απεργία-αποχή από την επιτήρηση σε εξ αποστάσεως εξεταστική και διδασκαλία σε υπό κατάληψη σχολές» πήρε η γενική συνέλευση του ΣΕΡΕΤΕ (Ερευνητές στα ΑΕΙ).

Μια γεύση της σύνδεσης του φοιτητικού κινήματος με τις εργατικές μάχες δόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Την Πέμπτη 1/2 για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα χιλιάδες φοιτητές/ριες των κατειλημμένων σχολών, εκπαιδευτικοί, μαθητές/ριες, κι εργαζόμενοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας ενάντια στην καταστρατήγηση του Άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μαζί τους βάδισαν απεργοί των νοσοκομείων που λίγη ώρα πριν είχαν συγκεντρωθεί στο Υπουργείο Υγείας αναγκάζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη να δώσει παράταση των συμβάσεων στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. 

«Φοιτητές-εργατιά»

«Σήμερα με τη στάση εργασίας μας κερδίσαμε έξι μήνες παράταση για τις καθαρίστριες των νοσοκομείων. Σήμερα θα απολύανε πάνω από 110 καθαρίστριες στο Σωτηρία και τον Αγ. Σάββα, γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης, αυτός ο μεταφασίστας, θέλει να φέρει νύχτα τους εργολάβους. Δεν το επιτρέψαμε. Είμαστε από τη γενιά των καταλήψεων του 2006-07, οι παλιοί φοιτητές και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που κάνετε. Πάμε να τσακίσουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων» είπε απευθυνόμενος στα μπλοκ των καταλήψεων ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, για να απαντήσουν οι φοιτητές/ριες με το σύνθημα «Φοιτητές–Εργατιά–Μια φωνή και μια γροθιά».  

«Εδώ και ένα μήνα έχουμε προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολών μας και κάθε Πέμπτη γεμίζουμε τους δρόμους. Είναι πολύ καλή εξέλιξη ότι αυτό το κίνημα αρχίζει και συνδέεται με τους εργατικούς αγώνες, όπως κάνουμε σήμερα με τους απεργούς υγειονομικούς» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πάνος Φράγκος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος του συντονιστικού της κατειλημμένης σχολής του. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε, να μην μειωθεί η δράση, να κλιμακώσουμε μέχρι τη νίκη. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά αλλά, για να το πω απλά, νικάμε στο ημίχρονο. Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις καταλήψεις. Η κυβέρνηση μπορεί να λέει παραμύθια για “μειοψηφίες”, αλλά δεν μασάμε. Και δεν μασάμε γιατί δεν είμαστε μειοψηφίες. Οι συνελεύσεις είναι οι πιο μαζικές εδώ και χρόνια και η ΔΑΠ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ούτε το ένα τρίτο των ψήφων που στηρίζουν τα αγωνιστικά πλαίσια. Η κυβέρνηση και η νεολαία της στις σχολές είναι η πραγματική μειοψηφία. Το λένε και οι αριθμοί πλέον».

Η επίθεση της αστυνομίας με ξύλο και χημικά στο Σύνταγμα δεν κατάφερε να διαλύσει τη διαδήλωση, που συνέχισε μέχρι το Πολυτεχνείο όπου συνεδρίασε το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, καταλήγοντας μεταξύ άλλων σε απόφαση για νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και πολυήμερων καταλήψεων. Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα. 


Βόλος

Η πέμπτη εβδομάδα των καταλήψεων έχει ένα μεγάλο σταθμό, το πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητών/ριών και των απεργών του δημοσίου στις 8/2. 

Οργανώνουμε το κατέβασμά μας στην Αθήνα για αυτή την ημέρα σταθμό και όλη την προηγούμενη βδομάδα στα συντονιστικά των καταλήψεων του Βόλου πήραμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Εξορμήσαμε σε σχολεία και στο λιμάνι για να τους κερδίσουμε όλους στη μάχη. Τη Δευτέρα κάναμε μία πλούσια συζήτηση για το Μάη του ‘68 που έδωσε το μήνυμα ότι πρέπει να περάσουμε "από τα αδύναμα χέρια των φοιτητών στα δυνατά χέρια των εργατών". Το πανελλαδικό συλλαλητήριο είναι αφετηρία σε αυτήν την διαδικασία που πρέπει να κλιμακωθεί με δύο πανεργατικές απεργίες στις 28 Φλεβάρη και στις 8 Μάρτη.

Τάσος Τσιούνης, 
μεταπτυχιακός φοιτητής, Βόλος

Ιατρική Αθήνας

Έχουμε μπει αισίως στην 5η εβδομάδα μαζικότατων γενικών συνελεύσεων, καταλήψεων και κινητοποιήσεων, με την Ιατρική να βρίσκεται εδώ και 2 εβδομάδες σε κατάληψη έπειτα από την πολύ μαζική γενική συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας όπου 275 άτομα υπερψήφισαν το αγωνιστικό πλαίσιο. 

Η ΔΑΠ επιστράτευσε παράνομες συνελεύσεις και βγήκε στα κανάλια για να ανοίξει τη σχολή. Αλλά δεν της περνάει. Συνεχίζουμε τον αγώνα κρατώντας ζωντανή την κατάληψή μας με δράσεις, όπως προβολές και συζητήσεις για την Παλαιστίνη, εκδήλωση με αγωνιστές του ’06 -‘07, παρέμβαση και συμπαράσταση στους απεργούς του Αγίου Σάββα συνδέοντας το εργατικό με το φοιτητικό κίνημα. Συνεχίζουμε τον αγώνα επιδιώκοντας και επόμενες εβδομάδες καταλήψεων, συμμετοχή του συλλόγου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, κλιμακώνοντας τις δράσεις μας.

Κλεοπάτρα Γεωργιάδη,
μέλος του Συντονιστικού κατάληψης Ιατρικής

Δραματικές Σχολές

Με πανό και συνθήματα συμπαράστασης στο κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σπουδαστές/ριες των δραματικών σχολών πραγματοποίησαν συγκέντρωση και παρέμβαση στην παράσταση του Βασιλιά Ληρ στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο κτίριο Τσίλλερ. 

Η κινητοποίηση έγινε το βράδυ της Κυριακής 4/2, όπου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την κατάληψη του Τσίλλερ κατά τη διάρκεια του Κινήματος των Καλλιτεχνών στην αρχή της περσινής χρονιάς.


Πέρυσι τέτοια εποχή είδαμε στην πράξη τι σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Ο σιδηρόδρομος από δημόσιος έσπασε σε χίλια κομμάτια, υποβαθμίστηκε ακραία, ξεπουλήθηκε και καταλήξαμε σε ένα κρατικό έγκλημα με 57 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους φοιτητές/ριες. 

Η συζήτηση στους φοιτητικούς συλλόγους είναι αυτή ακριβώς. Ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να σημαίνουν ακόμα και μαζικές δολοφονίες. Καλούμαστε λοιπόν να αντισταθούμε στις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν αφορούν μόνο την Παιδεία, αλλά απλώνεται σε όλα τα πεδία, από τη δημόσια Υγεία μέχρι τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.  

Η απάντηση των φοιτητικών συλλόγων είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή με μαζικές γενικές συνελεύσεις που αποφασίζουν καταλήψεις εδώ και έναν μήνα. Διεκδικούμε την έμπρακτη υποστήριξή σας. Πέρα από τις ανακοινώσεις χρειάζεται και η απεργία. Το 2006–07 η ΠΟΣΔΕΠ είχε στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα με απεργία διαρκείας. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει και τώρα. Να κλιμακώσουμε μαζί. 

Έτσι ώστε όταν ανοίξουν ξανά οι σχολές, όχι μόνο να μην έχει περάσει το νομοσχέδιο του Πιερρακάκη, αλλά να είμαστε σε σχολές που δεν είναι υποχρηματοδοτούμενες (το ότι έχει τέτοιο κρύο στη Φιλοσοφική που γίνεται το συνέδριο δεν είναι λόγω της κατάληψης, έτσι είναι γενικά), να έχουμε συγγράμματα, σίτιση, εστίες που θα ζούμε με αξιοπρέπεια. Να διεκδικήσουμε πολλά παραπάνω από αυτά που έχουμε τώρα. 

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας για όλο το δημόσιο στις 8/2 και καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, συνεχίζει με 24ωρη απεργία στις 28/2 και στάση εργασίας στις 8 Μάρτη. 

Καλούμε να συζητήσετε και να αποφασίσετε κι εσείς απεργίες στο πλευρό των φοιτητών. Από τη στιγμή μάλιστα που απ’ ότι φαίνεται είναι ομόφωνη η θέση σας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η απεργία είναι η πιο έμπρακτη στήριξη σε αυτή τη μάχη. Εμείς στις διαδηλώσεις φωνάζουμε δυνατά «Φοιτητές – Εργατιά – Μια φωνή και μια γροθιά». Εμπρός να το κάνουμε πράξη μαζί.

Αθανασία Συμψηρή, 
φοιτήτρια, μέλος της Κατάληψης Φιλοσοφικής Αθήνας,
χαιρετισμός στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ