Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις: Ο δρόμος για τη νίκη

1 Φλεβάρη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ 12Μ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η κυβέρνηση τα έχει βρει σκούρα μπροστά στο κίνημα των καταλήψεων. Βρισκόμαστε πια στον πέμπτο γύρο συνελεύσεων, η πλειοψηφία των σχολών βρίσκονται σε κατάληψη και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει καταθέσει το νομοσχέδιο. Το φοιτητικό κίνημα ήδη παίζει τον ρόλο του πυροδότη, οι αγρότες συνεχίζουν τα μπλόκα, οι εργαζόμενοι στην Υγεία προχωράνε σε απεργίες και κερδίζουν ενάντια στις απολύσεις που ήθελε να προχωρήσει ο Άδωνης.

Η Ν.Δ είναι τρομοκρατημένη από τις κινητοποιήσεις και καταφεύγει στις συκοφαντίες, στις απειλές και στις απεργοσπαστικές απόπειρες. Στην αρχή προσπάθησε να σπάσει τις καταλήψεις, στέλνοντας τα ΜΑΤ στο ΕΜΠ. Το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτινάξει την οργή μας, να κλιμακωθούν οι συνελεύσεις και ο ένας σύλλογος μετά τον άλλο να προχωράει σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες καταλήψεις.

Αφού δεν κατάφεραν να αποκρύψουν τις κινητοποιήσεις όσο και αν το προσπάθησαν, σειρά πήραν τα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα και τα τηλεπαράθυρα να μιλούν για υποτιθέμενες μειοψηφίες που κάνουν καταλήψεις ενάντια στην σιωπηλή πλειοψηφία. Ούτε αυτό απέδωσε. Οι συνελεύσεις μαζικοποιήθηκαν ακόμα πιο πολύ και συνέτριψαν τα πλαίσια υπεράσπισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της αντικατάληψης που κατέβαζε η ΔΑΠ όπου μπορούσε να εμφανιστεί. Η συνέχεια είχε τις απειλές των δικαστηρίων και τους εισαγγελείς να διατάζουν κατεπείγουσες προκαταρκτικές εξετάσεις για να επιτεθούν ποινικά στις καταλήψεις. Το τελευταίο χαρτί είναι η ηλεκτρονική εξεταστική με απειλές προς τους συλλόγους ΔΕΠ και εξαναγκασμούς. Και αυτές οι επιθέσεις όμως βρίσκουν τις απαντήσεις τους. Οι καταλήψεις συνεχίζουν και οδηγούν την ΠΟΣΔΕΠ να κηρύξει απεργία μαζί με το πανελλαδικό συλλαλητήριο των καταλήψεων την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στις 12μ στα Προπύλαια. Το ψήφισμα που πέρασε στην ΠΟΣΔΕΠ παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο νομοσχέδιο και καλεί σε καθημερινές στάσεις εργασίας και κάλυψη στους καθηγητές που αρνούνται τις ηλεκτρονικές εξετάσεις.

Έχουμε την δύναμη να τους τσακίσουμε, δεν τους φοβόμαστε, αυτοί μας φοβούνται. Συνεχίζουμε με καταλήψεις, διαρκείας, οργανώνουμε τις συνελεύσεις και πλημμυρίζουμε την Αθήνα την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαζί με τους απεργούς στο δημόσιο, τους εργάτες της υγείας στα νοσοκομεία, τους απεργούς στα σχολεία, στους δήμους, παντού.

Εκεί βρίσκεται το κλειδί για τη νίκη. Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες, με καταλήψεις και απεργίες μέχρι τη νίκη. Οι δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονται στις συνελεύσεις και στις πορείες, να βρεθούν μαζί με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που δίνουν σκληρές μάχες όλο αυτό το διάστημα ενάντια στην ακρίβεια και την φτώχεια, ενάντια στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές.

Τώρα είναι η στιγμή για τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί. Οργανώνουμε τις σχολές μας και ταυτόχρονα ξεσηκώνουμε τους εργατικούς χώρους γύρω από τα πανεπιστήμια. Η εικόνα στο τελευταίο συλλαλητήριο, οι απεργοί από το Συντονιστικό των νοσοκομείων να ανακοινώνουν στα μπλοκ των καταλήψεων την υποχώρηση της κυβέρνησης να πάρει πίσω τις 6.000 απολύσεις συμβασιούχων στα νοσοκομεία που είχε ανακοινώσει, μπορούμε να την γενικεύσουμε με ένα κίνημα που όχι μόνο θα μπορέσει να σταματήσει την επίθεση στην παιδεία αλλά που μπορεί να την γκρεμίσει συνολικά.

Πολεμική απειλή

Η κυβέρνηση την ώρα που προσπαθεί να διαλύσει την Υγεία και την Παιδεία, προβάλλει σαν επιτυχία τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35. Την ώρα που δεν υπάρχουν λεφτά για να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και η υγεία, σκορπάει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς που κλιμακώνουν την πολεμική απειλή. Δηλαδή η εργατική τάξη και η νεολαία να δέχονται επιθέσεις για να γίνει η Ελλάδα ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Μέση Ανατολή. Οι καταλήψεις και οι απεργίες μας συνδέονται άμεσα με το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, οι σημαίες και το λευτεριά στην Παλαιστίνη ξεσηκώνουν τις συνελεύσεις και τις απεργίες. 

Μπροστά μας έχουμε την απεργία στις 28 Φλεβάρη στον ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη. Την μέρα που φάνηκε πεντακάθαρα πως οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν όπως δολοφόνησαν δεκάδες φοιτητές και όχι μόνο. Αμέσως μετά 8 Μάρτη ξανά απεργία με τις γυναίκες μπροστά ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού και του πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια. Ήδη απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ και δεκάδες φοιτητικές καταλήψεις έχουν πάρει αποφάσεις από μαζικές συνελεύσεις.

Αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε. Όχι μόνο για να τους γκρεμίσουμε αλλά για να δυναμώσουμε την στρατηγική πως η πραγματική ανατροπή δεν έρχεται με τις εκλογές αλλά με ένα κίνημα που μπορεί να επιβάλλει στους χώρους και στο δρόμο τα δίκια του. Για να ανοίξουμε συνολικά την προοπτική όχι μόνο για μια άλλη παιδεία αλλά για μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Για την επανάσταση και τον Σοσιαλισμό.

ΣΕΚ στις Σχολές