Πριν μια εβδομάδα συνεδρίασε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης και ήρθε η εγκύκλιος του Πιερρακάκη που έλεγε ότι όποια τμήματα θέλουν να κάνουν ηλεκτρονικές εξετάσεις λόγω καταλήψεων, μπορούν να το κάνουν. Μερικές μέρες μετά έρχεται ο πρύτανης και ανακοινώνει ότι θα γίνουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικές εξετάσεις, επικαλούμενος ταυτόχρονα τον πειθαρχικό κανονισμό. Απείλησε ουσιαστικά ότι όποιος τολμήσει και δεν κάνει εξετάσεις θα πάει στο πειθαρχικό, ενώ οι πρόεδροι των τμημάτων θα δίνουν αναφορά στον αντιπρύτανη και θα πάνε και οι ίδιοι στο πειθαρχικό αν δεν διώξουν αυτούς που δεν θα κάνουν εξετάσεις.
Την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος του τμήματός μας παραιτήθηκαν προκειμένου να μην εφαρμόσουν τις “διαταγές” του πρύτανη. Εμείς είχαμε ήδη καλέσει συνέλευση του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Μετά κι από όλα αυτά η συμμετοχή ήταν πολύ μαζική. Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε τόσο κόσμο σε γενική συνέλευση -ίσως από την εποχή της Διαμαντοπούλου πριν 12 χρόνια. Όλοι/ες συμφώνησαν ότι είναι απαράδεκτες οι κινήσεις της κυβέρνησης και της πρυτανικής αρχής και πρέπει να αντιδράσουμε. Αποφασίσαμε αποχή από την εξεταστική τις ημέρες της κατάληψης κι αν η γενική συνέλευση των φοιτητών τη Δευτέρα αποφασίσει τη συνέχιση της κατάληψης να συνεχίσουμε κι εμείς την αποχή.
Η ΠΟΣΔΕΠ στο συνέδριό της πήρε απόφαση να καλέσει σε απεργία την Πέμπτη 8/2 και ταυτόχρονα να κάνει στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα προκειμένου να είναι καλυμμένοι όλοι οι συνάδελφοι να απέχουν από τη διαδικασία της εξέτασης. Ταυτόχρονα εκατοντάδες πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα υπογράφουν κείμενο που τοποθετείται ενάντια στις κυβερνητικές κινήσεις, από διάφορες σχολές βγαίνουν διδάσκοντες -όπως στην Ιατρική του Παν.Κρήτης όπου περισσότεροι από 50 καθηγητές παίρνουν θέση ενάντια στις ηλεκτρονικές εξετάσεις κ.ο.κ.
Δύο πράγματα έχουν αναδειχθεί αναφορικά με τον κλάδο των πανεπιστημιακών. Ουσιαστικά αν όχι όλα, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ των δημόσιων πανεπιστημίων είναι ενάντια στην παράκαμψη του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη δημοκρατική διοίκηση των πανεπιστημίων. Είναι δρομολογημένη η εφαρμογή του νέου νόμου που επιτίθεται στο αυτοδιοίκητο και οι τωρινές κινήσεις είναι ένα δείγμα για το πως θέλουν να διοικούν τα ΑΕΙ. Με “αποφασίζουμε και διατάζουμε” και διώξεις για όποιον τολμάει να μην υπακούει.
Πολλοί συνάδελφοι καταλαβαίνουν ότι αν δεν πατήσουμε πόδι τώρα για να τους κόψουμε το βήχα, θα το βρούμε όλοι μπροστά μας. Προχωράμε μαζί με το κίνημα των φοιτητών. Πολλοί συνάδελφοι θυμούνται τη σύγκρουση του 2006 – 07 κι αναφέρονται σε αυτή σαν παράδειγμα και στις συνελεύσεις κλπ. Είναι εντυπωσιακό ότι έχει ξεδιπλωθεί ένα τέτοιο κίνημα καταλήψεων σε περίοδο εξεταστικής. Παρά τις κασάνδρες που προέβλεπαν ότι θα είναι άμαζο, δεν θα πετύχει κλπ, ένα μήνα μετά ο όγκος και η μαζικότητα αυτού του κινήματος δίνει κουράγιο κι έμπνευση σε όλο και περισσότερο κόσμο –όχι μόνο φοιτητές αλλά και διδάσκοντες– που μπαίνουν σε κίνηση με πίστη ότι μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση.
Κώστας Βλασσόπουλος,
επίκ. καθηγητής Ιστορικό-Αρχαιολογικό Παν. Κρήτης