Αντιπολεμικό κίνημα
STOP στα F35: ΟΧΙ στο Στρατηγείο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

29/10/23, Πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Βαθαίνει επικίνδυνα, όλο και περισσότερο, η ελληνική συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Μετά το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που έγινε στις Βρυξέλλες, ο Δένδιας ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα προσέφερε το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά», καθώς επίσης ότι «έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης» και ότι «αυτή η προσφορά έγινε θετικά δεκτή».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρκείται στη συμμετοχή με την φρεγάτα Ύδρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά θέλει να βάλει την Ελλάδα στο κέντρο τους, διεκδικώντας να έχει και την πρωτοκαθεδρία στην διοίκησή της. Η επιχείρηση της ΕΕ υπό το όνομα «Ασπίδες» θα αποτελείται από τουλάχιστον τρεις φρεγάτες, μια ελληνικη, μια γαλλική και μια ιταλική και θα συνεργάζεται με τη νατοϊκή επιχείρηση Prosperity Guardian που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή. Η τελική σύνθεση της δύναμης αναμένεται να εγκριθεί στις 19 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις, η ΕΕ και η κυβέρνηση προσπαθούν να παρουσιάσουν την επιχείρηση ως «αμυντικού χαρακτήρα», ότι η αποστολή τους θα είναι να συνοδεύουν πλοία που περνάνε την Ερυθρά. Πρόκειται για ανέκδοτο. Ήδη εδώ κι εβδομάδες οι ΗΠΑ και η Βρετανία βομβαρδίζουν ασταμάτητα την πολύπαθη Υεμένη γιατί οι Χούθι δεν αφήνουν να περνάνε πλοία που εξυπηρετούν ισραηλινά συμφέροντα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, την ίδια ώρα που κάνουν πλάτες στο Ισραήλ να προχωράει σε γενοκτονικη επιχείρηση στην Γάζα. 

Χωρίς προσχήματα 

Είναι μια επιχείρηση στήριξης στο Ισραήλ και ταυτόχρονα επίδειξης δύναμης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ότι οι στόλοι τους μπορούν να σουλατσάρουν, να ελέγχουν και να βομβαρδίζουν σε όλο τον πλανήτη, όπου και όποτε θέλουν. Η ευρωπαϊκή «αμυντική» αποστολή θα συνεργάζεται με τις νατοϊκές δυνάμεις που ήδη βομβαρδίζουν χωρίς προσχήματα στην Υεμένη, στην Συρία και στο Ιράκ σε ένα πόλεμο που απλώνεται επικίνδυνα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Τα περί «αμυντικών» επιχειρήσεων το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ταυτίζουν ακόμη περισσότερο αυτές τις «αμυντικές» επιχειρήσεις με τον πόλεμο «αυτοάμυνας» του Ισραήλ που εξοντώνει γυναικόπαιδα στην Γάζα.   

Το πως εννοεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις «αμυντικές» επιχειρήσεις, φάνηκε ξεδιάντροπα από αυτά που είπε ο Δένδιας το περασμένο σαββατοκύριακο στη Λάρισα –όπου εδρεύει το στρατηγείο- μιλώντας σε δικό του κοινό σε εκδήλωση της τοπικής ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ: «Αυτά τα χρόνια μας επέτρεψαν κάτι μοναδικό από το 1947, να μεγαλώσουμε τον χώρο της εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την υπογραφή μου μεγάλωσε»! Τα «κυριαρχικά δικαιώματα» του ελληνικού καπιταλισμού ξεπερνάνε το Αιγαίο και απλώνονται πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Ακόμη πιο προκλητικά ο Δένδιας –την ώρα που χιλιάδες αγρότες στο θεσσαλικό κάμπο και σε όλη την Ελλάδα είναι σε ξεσηκωμό ενάντια στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους έχει αφήσει αβοήθητους απέναντι στις συνέπειες των πλημμυρών και της ακρίβειας- πήγε στη Λάρισα για να πανηγυρίσει τα εξοπλιστικά πακέτα που συμφώνησε η κυβέρνηση και να ανακοινώσει καινούργια. 

Ανάμεσα στα «δώρα», παλιά τανκς και πλοία,  που η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει για να αγοράσει τα F-35 από τις ΗΠΑ έναντι 8,6 δισ. δολαρίων, συζητιέται να είναι και «αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού σε καύσιμα» των ελληνικών μαχητικών (!) που αποδεικνύουν πόσο αμυντικά είναι τα σχέδια των ελληνικών επιτελείων. Ενώ ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε, ετοιμάζει «συμπαραγωγή» με τις ΗΠΑ 7 φρεγατών κλάσης Constellation στην Ελλάδα» και αγορά νέων «επιπρόσθετων συστημάτων» για τις παλιές αμερικάνικες κορβέτες που κατά τα άλλα μας δίνουν «δωρεάν» οι ΗΠΑ. Στο τέλος βέβαια πρόσθεσε με νόημα ότι «ο δημοσιονομικός μας χώρος είναι για μας ‘ιερό Ευαγγέλιο’, τι αντέχει η χώρα»… Μη τυχόν και δοθεί «λάθος μήνυμα», ότι θα περισσέψει κάνα φράγκο για την Παιδεία, την Υγεία, την εργατιά, την αγροτιά.  

Το βάθεμα της συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα νέα οπλικά συστήματα που τη συνοδεύουν, στρέφονται ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής αλλά και ενάντια στην εργατική τάξη της Ελλάδας. Αυτοί είναι που καλούνται σήμερα να πληρώσουν τις εξοπλιστικές σπατάλες και αύριο τα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια της κυβέρνησης. Ήταν χαρακτηριστικά από αυτή την άποψη αυτά που είπε ο Δένδιας από την Λάρισα –εν μέσω υποτίθεται «θετικού κλίματος» στα ελληνοτουρκικά ότι «η Τουρκία μεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, δεν έχει όμως κατά κεραία αλλάξει θέσεις... τίποτα δεν μας διασφαλίζει. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». Ο Δένδιας θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει μαγκιά, τώρα που μετά την Αλεξανδρούπολη και την Σούδα και η Λάρισα θα γίνει «κόμβος» των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι λίγο-πολύ ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος. 

Πολεμοκαπηλεία

Η πολεμοκαπηλεία αναβλύζει από όλους τους πόρους της κυβέρνησης. Αναδεικνύεται από την επιχείρηση «ανύψωσης του ηθικού» και «αναβάθμισης» του «έμψυχου» υλικού του ελληνικού στρατού. Οι παραιτήσεις στελεχών στην φρεγάτα Ύδρα που ετοιμάζεται για την Ερυθρά, είχε σαν αποτέλεσμα ο Δένδιας να προαναγγείλει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει «επανεξέταση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας» με στόχο να φτάσει τα 60 ευρώ τη μέρα αντί των 17,60 ευρώ που λάμβανε μέχρι τώρα -προκειμένου να συμμετέχουν τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού στα πολεμικά σχέδια. 

Επιπλέον, προκειμένου να καταστείλει νωρίς τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του στρατεύματος, ο Ελληνικός Στρατός άσκησε δίωξη στον δόκιμο έφεδρο αξιωματικό (ΠΖ) Κ. Κεσόπουλο γιατί δήλωσε δημόσια την εναντίωση στην αποστολή της Φρεγάτας στην Ερυθρά. 

«Πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις να εξελιχθούν γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλες και υπαρκτές απειλές.Έχουμε τρεις πολέμους γύρω μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο» είπε ο Δένδιας προαναγγέλλοντας νέο μοντέλο καθολικής στράτευσης των ανδρών στο «μοντέλο της Φινλανδίας» με τους στρατεύσιμους να «τίθενται σε εφεδρεία μέχρι την ηλικία των 50 ή 60 ετών» ενώ «κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής τους στην εφεδρεία, θα είναι υπόχρεοι ενεργοποίησης για πέντε τύπους υπηρεσίας υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις ανανέωσης για μέγιστο χρονικό διάστημα 40, 75 ή 100 ημερών...».

Το εργατικό και νεολαιϊστικο κίνημα πρέπει να υψώσει φράγμα ενάντια στην πολεμοκαπηλεία της ΝΔ απαιτώντας καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να κλείσουν οι βάσεις, να σταματήσουν τώρα οι εξοπλιστικές σπατάλες και να διατεθούν τα λεφτά για τις ανάγκες του λαού. Και να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όλα τα πολεμικά σχέδια που δεν προετοιμάζουν «για το χειρότερο» αλλά προετοιμάζουν  το «χειρότερο».