Γράμματα και σχόλια
Κοινωνική Κατοικία, όχι Airbnb

28/1, Κινητοποίηση στο Μεταξουργείο. Φωτό: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Με σχεδόν 70 άτομα από τη γειτονιά του Μεταξουργείου αλλά και από άλλες γειτονιές πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Συνέλευση Συντονισμού γειτονιών που οργάνωσε η Επιτροπή Μαχαλά Μεταξουργείου την Κυριακή 4 Φλεβάρη με κεντρικό θέμα τη Στέγαση και τους Ελεύθερους Χώρους. 

Την συνέλευση άνοιξαν εκ μέρους της Επιτροπής ο Δημήτρης Κάσσης και η Μαρία Πετεινάκη με τα στοιχεία για την αδυναμία εύρεσης κατοικίας να συγκλονίζουν. Για παράδειγμα στην περιοχή του Κεραμεικού υπάρχουν πάνω από 350 διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (arbnb) αλλά λιγότερα από 40 για μακροχρόνια μίσθωση κατοικίας.

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν τόσο με παραδείγματα από άλλες γειτονιές όσο και από άλλες πόλεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ όλοι/ες μίλησαν για την ανάγκη συντονισμού στη δράση των διαφορετικών επιτροπών, συνελεύσεων και συλλογικοτήτων για τη συνολική διεκδίκηση του δικαιώματος στην Κατοικία.

Για την κατάργηση των airbnb και τη συνολική διεκδίκηση της κοινωνικής κατοικίας σαν αγαθό, μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία. Σε παραδείγματα από την Ολλανδία και για την ανάγκη για κινηματική δράση αναφέρθηκε η δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ που ζει στην γειτονιά.

Για την διεκδίκηση των άδειων διαμερισμάτων και κτηρίων καθώς και για την ανάγκη να μιλήσουμε για την εργατική, φοιτητική, προσφυγική κατοικία απλώνοντας την διεκδίκηση σε ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας μίλησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου πρώην δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

Η ανοιχτή συνέλευση αυτής της Κυριακής ήταν η δεύτερη δράση της Επιτροπής Μαχαλά Μεταξουργείου και ήρθε σαν συνέχεια της πολύ πετυχημένης «Κηδείας της γειτονιάς», της κινητοποίησης που οργανώθηκε την Κυριακή 28/1. «Κάτοικοι πάνω από τα κέρδη» και «Κατασκευαστικές πολιτικά γραφεία, κάνουν τη ζωή μας να μοιάζει με κηδεία» ήταν τα κεντρικά πανό της κινητοποίησης.

«Όχι τσίρκο τουριστικό στο Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό», «Ακρίβεια, εξώσεις, ενοίκια φωτιά, δεν θέλουμε να φύγουμε από τη γειτονιά», «Μέχρι το Μαξίμου να ακουστεί καλά: Οι κάτοικοι αντιστέκονται σ’ αυτό το μαχαλά», ήταν μερικά από τα συνθήματα. 

«Η Αθήνα ολοένα και μετατρέπεται σε μονοθεματικό τουριστικό πάρκο, βορά στην λαιμαργία της οικιστικής επένδυσης που βλέπει την κατοικία μόνο ως επενδυτικό προϊόν και καθόλου ως κοινωνικό αγαθό. Δίνουμε το παρόν σε τοπικές συνελεύσεις και υποστηρίζουμε πολιτικές που βάζουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς έναντι των ανεξέλεγκτων εμπορικών συμφερόντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Μαχαλά Μεταξουργείου. 

Κυριάκος Μπάνος