Διεθνή
Aργεντινή: Απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην επίθεση Μιλέι

Απεργοί στους δρόμους της Αργεντινής. Το πανό γράφει: «Όχι στην ‘προσαρμογή’ του Μιλέι. Στο τέλος, (για τον Μιλέι) ‘κάστα’ είναι ο λαός». Φωτό: Juan Mabromata/AFP

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η 12ωρη απεργία στην Αργεντινή την περασμένη βδομάδα, το εργατικό κίνημα οργανώνει τα επόμενα βήματά του. Το μεγάλο κρατούμενο είναι ότι ο οδοστρωτήρας που έβαλε μπρος ο ακροδεξιός πρόεδρος, Χαβιέρ Μιλέι, δεν έπιασε στον ύπνο κανέναν. Η απεργία απλώθηκε παντού και η αστυνομία δεν τόλμησε να κάνει πράξη τις υπερεξουσίες που της πρόσφερε ο Μιλέι με διατάγματα με το που πήρε την εξουσία. 

Η δυναμικότητα του κινήματος προκαλεί ανατροπή στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Τα δικαστήρια έβγαλαν παράνομα τα διατάγματα του Μιλέι που ανέτρεπαν μέσα σε μία νύχτα ολόκληρο το εργασιακό καθεστώς της χώρας. Το πολυνομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή αναγκάστηκε να το διαπραγματευτεί με την επίσημη Δεξιά στο Κοινοβούλιο (ο Μιλέι έχει πολύ λίγους βουλευτές) και τελικά απέσυρε ό,τι αφορούσε στο φορολογικό ενώ προσάρμοσε άλλα κομμάτια. Οι αντιπαραθέσεις τον ανάγκασαν τελικά να περιμένει την περασμένη Παρασκευή αντί για την Πέμπτη για να πάρει την έγκριση της Βουλής. 

Αυτό σήμανε ότι οι κινητοποιήσεις απλώθηκαν και αυτές σε ένα ολόκληρο τριήμερο. Μαζί με την απεργία οργανώνονται συνελεύσεις στις γειτονιές αλλά και συνελεύσεις από τα κάτω σε εργατικούς χώρους που δέχονται άμεση επίθεση. Οι συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες δηλώνουν ότι πήραν το μήνυμα από την τεράστια συμμετοχή στην απεργία και προτείνουν ένα άμεσο πλάνο δράσης στους εργατικούς χώρους. Οι πιέσεις των μεγάλων σωματείων από διάφορα σημεία της χώρας μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε μια καινούργια απεργία, αυτή τη φορά 24ωρη ή 48ωρη. 

Οι εφημερίδες λένε πως ο Μιλέι θα επιχειρήσει να φέρει με νόμο αυτή τη φορά την επίθεση στα εργασιακά που του μπλόκαραν τα δικαστήρια και υπολογίζεται ότι την 1η του Μάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελος του Μιλέι. Προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυναμική που του έδωσε η εκλογική νίκη μετά τις εκλογές στις οποίες εμφανίστηκε ως σωτήρας από το πουθενα. Όμως τώρα όλο και περισσότερος κόσμος βλέπει πως πρόκειται για μια κυβέρνηση που βασικό μέλημα έχει να του καταργήσει όλα τα δικαιώματα και να τον κάνει φτωχότερο. Ενώ ο Μιλέι που εμφανιζόταν ως “τιμωρός της κάστας των πολιτικών” περνάει τις μέρες του κάνοντας παζάρια με τη γνωστή Δεξιά και τους πιο σιχαμένους εκπροσώπους της. 

Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους τη μέρα της γενικής απεργίας στις 24 Γενάρη, σύμφωνα με τα συνδικάτα, σημαίνει μια τεράστια δύναμη που μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια σε κάθε σημείο της χώρας και να παρασύρει όλο τον θυμωμένο κόσμο, ακόμη και αυτόν που έφτασε να ψηφίσει τον Μιλέι.