Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Φραγμός στις επιθέσεις Γεωργιάδη

1/2, Το μπλοκ του Συντονιστικού Νοσοκομείων ενώνεται με τις φοιτητικές καταλήψεις.

Με μία νίκη έκλεισε η απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου την 1η Φλεβάρη. Αναγκάστηκε ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να ανακοινώσει στην ΠΟΕΔΗΝ ότι όλοι οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) θα παραμείνουν μέχρι τον Ιούνη στη δουλειά και δεν θα απολυθούν τον Μάρτη όπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες. Και αυτό ισχύει και για τις καθαρίστριες του Άγιου Σάββα, του Σωτηρία, του Καραμανδάνειου και του νοσοκομείου της Λάρισας, των οποίων οι διοικήσεις το πρωί εκείνης της ημέρας έστελναν στους εργαζόμενους τις απολύσεις τους με μέιλ. 

Οι αναθέσεις σε εργολάβους όμως δεν ακυρώθηκαν, οι απολύσεις δεν έχουν ανακληθεί ακόμα, γι' αυτό ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη μονιμοποίησή τους, μέχρι να φύγουν όλοι οι εργολάβοι και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η πανελλαδική πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Φλεβάρη. 

Η συγκέντρωση στη 1/2 στο υπουργείο Υγείας ήταν πολύ μαζική και οργισμένη, με δεκάδες πανό σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων της Αθήνας, της Πάτρας και του Αγ. Νικολάου Κρήτης. Εκεί βρέθηκαν μαζικά οι καθαρίστριες του Αγίου Σάββα, του νοσοκομείου που η απεργία διαρκείας των καθαριστριών για εννιά συνεχόμενες μέρες έδωσε τον τόνο σε όλα τα νοσοκομεία και καθόρισε τη δυναμική της κινητοποίησης. 

Ο υπουργός Υγείας των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων τόλμησε να ανεβεί στο βήμα της συγκέντρωσης για να μιλήσει, αλλά τον έδιωξαν οι απεργοί με φωνές και γιουχαρίσματα. Στη συνέχεια μέσα σε εκρηκτικό κλίμα τον λόγο πήραν συνδικαλιστές/τριες και καθαρίστριες, που έστειλαν το μήνυμα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μέχρι τη νίκη. 

Μετά την ανακοίνωση για την παράταση των συμβάσεων, το Συντονιστικό Νοσοκομείων με τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Έλενα Βενιζέλου και Γεννηματάς πραγματοποίησαν πορεία για να συναντηθούν με τους χιλιάδες φοιτητές που διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας. Με συνθήματα, όπως “Φοιτητές-Εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά” ενώθηκαν με τις φοιτητικές καταλήψεις στην Πανεπιστημίου και βάδισαν μαζί, ξεσηκώνοντας τους φοιτητές.


Οι εργολάβοι είναι κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος εις βάρος όλου του κόσμου και για μας. 

Μαζί μας είναι όλοι. Στο Αγία Όλγα υπάρχουν ΣΟΧ στη φύλαξη και τη σίτιση, τουλάχιστον 50 άτομα. Έχουμε σταματήσει δυο και τρεις φορές την προσπάθεια να μπουν εργολάβοι. Χρειάζεται να αντιδράσουμε, να μάθουν άπαντες γιατί είναι σκάνδαλο οι εργολάβοι. Θέλουμε να δουλεύουμε με αξιοπρεπή μισθό για να μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. 

Θανάσης Πάνου, 
συμβασιούχος στη φύλαξη του νοσοκομείο Αγία Όλγα

Ήρθαμε σήμερα από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου της Κρήτης για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους συναδέλφους μας στην Αθήνα με το αίτημα να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Είναι πραγματικά πολύ άδικο να τους απολύσουν γιατί δουλεύουν τόσα χρόνια στα νοσοκομεία, όπως μία συναδέλφισσά μας που ανέβηκε για την κινητοποίηση, η οποία δουλεύει από το 2007 στο νοσοκομείο. 

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός κινείται στην αντίθετη λογική, λέει ότι οι εργολάβοι είναι πιο φτηνοί -που δεν ισχύει-, ενώ οι συνθήκες εργασίας στους εργολάβους είναι πολύ χειρότερες. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί η μάχη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εντάσσεται στη συνολικότερη μάχη ενάντια στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, με τα απογευματινά χειρουργεία και τη δυνατότητα να δουλεύουν και ιδιώτες γιατροί.

Γιώργος Μανουσάκης, 
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Αγ. Νικολάου Κρήτης

1/2, Υπ. Υγείας. Φωτό: Μάνος Νικολάου 

 

Ο Άδωνις είπε ότι οι εργολάβοι κοστίζουν λιγότερο και ότι εμείς οι καθαρίστριες μπορούμε να δουλέψουμε σε ξενοδοχεία. Να μας πει πόσα παίρνει αυτός τον μήνα και να μας βρει και τα ξενοδοχεία που θα δουλέψουμε. Να πάει σπίτι του! 

Εμείς δουλεύουμε 18 χρόνια στο νοσοκομείο, είμαστε όλες γυναίκες πάνω από 50 χρονών, θέλουμε λίγα χρόνια για τη σύνταξη. Δύσκολα κάποιος θα μας πάρει για δουλειά. Αλλά τους νοιάζουν μόνο οι μίζες. Μας έδωσαν παράταση για να δουλεύουμε την περίοδο του κόβιντ. Θα παρακαλάμε να έρθει πανδημία για να μας κρατήσουν στη δουλειά; Αν δεν είμαστε εμείς, ούτε χειρουργεία, ούτε επείγοντα μπορούν να λειτουργήσουν.

Από την Πάτρα ήρθαμε στην κινητοποίηση δύο πούλμαν από τα δύο νοσοκομεία. Συνολικά είμαστε 160 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση, χωρίς να μετράμε τους ΟΑΕΔ και τους επικουρικούς. Όσο περνάει από το χέρι μας εργολάβοι δεν θα μπουν στο νοσοκομείο.

Γαλάτεια Πουλιάση, Πηνελόπη Τσεπελίκα, 
συμβασιούχες καθαρίστριες σε νοσοκομεία της Πάτρας