Η Άποψή μας
Δύναμη για την ανατροπή

8/2, Αθήνα. Πανελλαδικό συλλαλητήριο φοιτητικών καταλήψεων. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η συνέχιση, η κλιμάκωση και η σύνδεση των αγώνων, των φοιτητικών καταλήψεων, των εργατικών απεργιών και των αγροτικών μπλόκων, μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στα στενά. Ακόμα και μέσα στη Βουλή φαίνεται η αδυναμία του Μητσοτάκη να ελέγχει τις εξελίξεις με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διασπασμένους. Πολύ περισσότερο φαίνεται αυτή η αδυναμία στους δρόμους με το κύμα των κινητοποιήσεων που ξεδιπλώνεται.

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί κάθε συνέλευση αυτή τη στιγμή, είτε στα αμφιθέατρα των σχολών, είτε στα εργατικά σωματεία, είτε στους συλλόγους των αγροτών.

Μια πρώτη απάντηση έχει να κάνει με τη συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων. Δεν είναι ώρα για αναστολή και διαπραγματεύσεις με στόχο να αποσπάσουμε κάποιες υποχωρήσεις από τον ένα ή τον άλλο υπουργό ή από τον πρωθυπουργό. Το γκρέμισμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε που τσακίζει τους αγρότες δεν θα έρθει με ραντεβού με τον Μητσοτάκη. Οι φοιτητικές καταλήψεις δεν παλεύουν για να επιβληθεί Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και στα ιδιωτικά «πανεπιστήμια», αλλά για την κατάργησή της και στα δημόσια ΑΕΙ. Οι ήρωες της Υγείας απεργούν για να σώσουν τα Νοσοκομεία από τις ιδιωτικοποιήσεις και τους συμβασιούχους από τις απολύσεις.

Συντονισμός

Χέρι με χέρι με αυτή τη δυναμική των αγώνων προχωράει η σύνδεση και ο συντονισμός τους. Ο αγώνας στις Σχολές και στα Νοσοκομεία, παραδείγματος χάρη, είναι κοινός γιατί αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση από τα ίδια καπιταλιστικά συμφέροντα και την κυβέρνηση που τα υπηρετεί. Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο CVC ήταν και είναι πρωταγωνιστής στο πλιάτσικο της Υγείας. To CVC Capital έχει στην κατοχή του 6 μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ και το Creta InterClinic, ενώ προχώρησε στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα με σκοπό να χτίσει μία γέφυρα μεταξύ ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής Υγείας. 

Τώρα θέλει να αποκτήσει και δική του Ιατρική Σχολή. “Όταν αλλάξει το άρθρο 16 και επιτραπεί η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο όμιλός μας θα ιδρύσει την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι, όποτε δοθεί το πράσινο φως. Έχουμε την τεχνογνωσία και θα δημιουργήσουμε μια πανεπιστημιακή σχολή πρότυπο” δήλωνε ο Γ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ήδη υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία ιδιωτικής πανεπιστημιακής ιατρικής σχολής στην Αθήνα, στον χώρο μάλιστα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που έχουν υπογράψει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και το CVC. 

Η Εργατική Αλληλεγγύη προειδοποιούσε για όλα αυτά πριν ακόμα ξεκινήσουν οι καταλήψεις (https://ergatiki.gr/article.php?id=

27870). Τώρα προχωράμε πέρα από τις προειδοποιήσεις, πάμε για να οργανώσουμε τον κοινό αγώνα ώστε να φτάσουμε στην ανατροπή όλων των επιθέσεων και της κυβέρνησης που παραπαίει καθώς προσπαθεί να τις περάσει κόντρα στο μεγαλύτερο αγωνιστικό κύμα. 

Έχουμε κρίσιμα βήματα μπροστά μας. Στις 22 Φλεβάρη απεργούν τα Νοσοκομεία και διαδηλώνουν πανελλαδικά στην Αθήνα. Θα είναι μια μέρα ενότητας των καταλήψεων με τους απεργούς της Υγείας, μια μέρα ζωντανής απόδειξης για το σύνθημα «Φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Και στις 8 Μάρτη, στην Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών, κλιμακώνουμε πανεργατικά ενάντια στην κυβέρνηση που δολοφονεί και με τον σεξισμό και με τις ιδιωτικοποιήσεις και με τον πόλεμο. Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!