Στις εκλογές για το νέο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αττικό ψήφισαν 1113 (1027 στις προηγούμενες εκλογές) με τα εξής αποτελέσματα (σε παρένθεση οι προηγούμενες): ΑΣΥ (ΠΑΜΕ) 434 (317) 4 (4) έδρες, ΑΕΚ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) 379 (248+31) 4 (3) έδρες και ΓΑΛΕΡΑ 281 (375) 3 (4) έδρες.
«Οι εκλογές στο Αττικόν έγιναν μετά από τρεισήμισι χρόνια με κυβέρνηση της ΝΔ και μετά την πανδημία», δηλώνει η Θένια Ασλανίδη, γιατρός στο Αττικό και υποψήφια με τη “Γαλέρα”. «Ειδικά τον τελευταίο χρόνο ξέσπασαν πολλές απεργιακές μάχες στα νοσοκομεία, είτε για τις ελλείψεις σε προσωπικό, είτε για τις εξοντωτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους αλλά και για τους ασθενείς. Έτσι καταφέραμε κάποιες νίκες ενάντια στο σχέδιο της πλήρους διάλυσης για το ΕΣΥ.
Παρ' όλα αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά για τις δυνάμεις της “Γαλέρα”, η οποία τον Οκτώβρη του 2020 ήταν πρώτη δύναμη. Γιατί μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν αρκεί να έχεις σωστή και ριζοσπαστική γραμμή. Υπήρχε πρόβλημα στην εξωστρέφεια, δηλαδή στο να βγει το σχήμα να μιλήσει με τους συναδέλφους και να τους οργανώσει. Έλειψαν οι πρωτοβουλίες που θα έδιναν στον κόσμο τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει ακόμα παραπέρα τους αγώνες του. Δεν ήταν τεχνικό το πρόβλημα, αλλά πολιτικό. Υπήρξε ζήτημα υποτίμησης σε κάποιες στιγμές για το αν μπορούν να κλιμακωθούν οι αγώνες και να πετύχουν.
Το πολιτικό αυτό κενό δεν μένει ποτέ ακάλυπτο. Η ΑΕΚ, η παράταξη του Πλαγιαννάκου που είναι ΠΑΣΟΚ και αυτή τη φορά κατέβηκε μαζί με τη ΔΑΚΕ (ΝΔ), προσπάθησε να το καλύψει, παρουσιάζοντας την παράταξή του ανεξάρτητη και χωρίς κόμματα, που δήθεν δίνει τις μάχες για όλους, και ταυτόχρονα τάζοντας και ανταλλάγματα. Έτσι κατάφερε να ξανασυγκροτηθεί, ενώ ήταν σε τάση αποδυνάμωσης τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, ήταν χλιαρή η αντιμετώπιση της “Γαλέρα” απέναντι στους σεχταρισμούς του ΠΑΜΕ, ενώ κάποιες φορές έφτασε και να υποκύπτει σε αυτή τη λογική. Για παράδειγμα, μια στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ μπορεί να ερχόταν σε δεύτερη μοίρα, την ίδια ώρα που καλούσε σε μια απογευματινή συγκέντρωση που οργάνωνε το ΠΑΜΕ. Η 48ωρη απεργία τον Νοέμβρη απέδειξε ότι κερδίζουμε τους συναδέλφους όταν βγαίνουμε απεργιακά και όχι με συμβολικά απογευματινά συλλαλητήρια.
Όλα αυτά τα συζητάμε και τα διορθώνουμε. Ήδη φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα με την επιτυχημένη στάση εργασίας τη Δευτέρα. Κινηθήκαμε με τους ΟΑΕΔ και είχαμε καλή συμμετοχή στη συγκέντρωση. Έτσι χρειάζεται να συνεχίσουμε, να κλιμακώσουμε για να νικήσουμε με επόμενο μεγάλο σταθμό την απεργία στις 22/2 και με κορύφωση την πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη».