Εργατικό κίνημα
Υγειονομικοί ΟΑΕΔ: Πάρτε πίσω τις απολύσεις

12/2, Απεργιακή κινητοποίηση υγειονομικών στο Υπ. Εργασίας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Εκατοντάδες υγειονομικοί με σύμβαση ΟΑΕΔ μαζί με συναδέλφους τους και τα σωματεία τους συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 12/2 στο υπουργείο Εργασίας για να απαιτήσουν την παραμονή τους στη δουλειά. Στάση εργασίας για τους ΟΑΕΔ είχε κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία την επέκτειναν για όλο το προσωπικό. Τις τελευταίες μέρες έχουν απολυθεί πάνω από 300 εργαζόμενοι από το πρόγραμμα των 4.000 ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία, καθώς το υπουργείο Εργασίας “σέρνει” για μήνες την παράτασή τους.. 

Με πανό συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Γεννηματάς, Αττικό, Έλενα Βενιζέλου, Μεταξάς και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Μαζί τους βρέθηκαν και οι ΣΟΧ του Αγίου Σάββα με το πανό του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, που λίγη ώρα νωρίτερα είχαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τις δικές τους απολύσεις.

Μετά από τη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με το υπουργείο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ότι δεσμεύτηκαν για άμεση ανανέωση της σύμβασης των 4.000 συμβασιούχων ΟΑΕΔ, ενώ γι' αυτούς που ήδη απολύθηκαν θα προβλεφθεί μέριμνα για να μην υπάρχει διακοπή της σύμβασης, κι αν χρειαστεί θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Για τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ 55-67 συστήθηκε ειδικό πρόγραμμα για να παραμείνουν για άλλα δύο χρόνια και ότι μέσα σε μια βδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επίσης, ότι για τις μισθολογικές αδικίες θα γίνει συζήτηση με το υπουργείο μετά από έναν μήνα. Την επόμενη μέρα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επαναπρόσληψη των υγειονομικών συμβασιούχων του ΟΑΕΔ. 

Όπως τονίζει το Συντονιστικό Νοσοκομείων, η ΠΟΕΔΗΝ «όταν έρχεται η ώρα του απεργιακού ξεσηκωμού τότε βγάζει στάσεις εργασίας μόνο για τους ΣΟΧ ή μόνο για τους ΟΑΕΔ ή μόνο για τους επικουρικούς αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους και διασπώντας τον αγώνα. Ευθύνες υπάρχουν και σε άλλες παρατάξεις της ΠΟΕΔΗΝ που αφήνουν να περάσει η σαλαμοποίηση του αγώνα. Κοντράρουν συνέχεια την πρόταση για απεργία διαρκείας και αφήνουν εξελίξεις και απολύσεις να τρέχουν. Στον δρόμο για τις 22 Φλεβάρη, την μεγάλη απεργία στα νοσοκομεία θα χρειαστεί ξανά και ξανά να βρισκόμαστε στο πόδι με συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, επιτροπές αγώνα, στο δρόμο που έχει χαράξει το σωματείο του Αγίου Σάββα».


Πάνω από 50 άτομα από το Αττικόν συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Συμβασιούχοι ΟΑΕΔ του νοσοκομείου έκαναν δηλώσεις στην ΕΑ: 

«Είμαι με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55-67 στο Αττικό και θέλω τέσσερα χρόνια για να πάρω σύνταξη. Ποιος θα με πάρει στη δουλειά στα 60 μου, αν με απολύσουν; Εμείς για να εκπαιδευτούμε χρειαστήκαμε τουλάχιστον τρεις μήνες. Φανταστείτε τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί, ειδικά στα Επείγοντα, μέχρι να έρθουν άλλοι, αν έρθουν, και μέχρι να εκπαιδευτούν. Προσωπικό δεν υπάρχει. Οι υπάρχοντες τραυματιοφορείς ήδη δεν επαρκούν. Πρέπει να μας κρατήσουν και να φέρουν κι άλλους τόσους για να βγει η δουλειά», μας είπε η Βάσω Τζίφα. «Μπήκαμε το 2017 και τώρα μας απολύουν. Είμαι πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά και αν χάσω τη δουλειά μου δεν ξέρω πώς θα επιβιώσουμε. Στηρίξαμε το ΕΣΥ τόσα χρόνια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς επίδομα ανθυγιεινού, χωρίς αύξηση μισθού. 620 ευρώ είναι ο μισθός του τραυματιοφορέα συμβασιούχου ΟΑΕΔ. Οι συμβασιούχοι κρατάμε όρθια τα νοσοκομεία με διπλοβάρδιες που είναι και παράνομες. Στους 50 τραυματιοφορείς του Αττικόν, 40 είμαστε συμβασιούχοι, ενώ θα έπρεπε συνολικά να είμαστε το λιγότερο 100 άτομα για να βγει η δουλειά», τόνισε ο Νίκος Ορφανός. Η Ιωάννα Κοτελίδα, αιμολήπτρια, πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο μας βγάζουν την ψυχή σταγόνα-σταγόνα. Στην ΕΡΓΑΝΗ είμαστε δηλωμένοι άτεκνοι. Μας χρωστούν τα λεφτά για τα παιδιά μας. Πλήρης ομηρεία και εκμετάλλευση, τόσα χρόνια με τα ίδια λεφτά, χωρίς να ανεβαίνουμε κλιμάκια. Σε όλα τα τμήματα υπάρχουν συμβασιούχοι ΟΑΕΔ, από διοικητικούς και νοσηλευτές μέχρι τραυματιοφορείς και στα πλυντήρια».


Μας έλεγαν ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις μας για έναν χρόνο ακόμα, ότι όλοι είχαν συμφωνήσει σε αυτό, υπουργείο και ΔΥΠΑ, και ότι είχε υπολογιστεί και στον προϋπολογισμό. Αλλά αποδεικνύεται ότι ήταν μόνο λόγια και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι “κόλλησε” αυτή η διαδικασία. Είναι εμπαιγμός. Με τον “ξαφνικό θάνατο” των απολύσεων άσκησαν βία, γιατί δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας. Ήδη απολύθηκαν συνάδελφοι που είχαν οφειλόμενα ρεπό, τα οποία δούλεψαν και δεν έχουν πάρει ούτε τα λεφτά για αυτά τα δεδουλευμένα. Δεν ενημέρωσαν ώστε να μην προλάβουμε να ξεσηκωθούμε και να κινητοποιηθούμε.

Εδώ και εφτά χρόνια ανανεώνεται η σύμβασή μας, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μονιμοποιηθούμε. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ζητάμε μόνιμη και σταθερή εργασία. Τα νοσοκομεία είναι τραγικά υποστελεχωμένα. Στα επείγοντα που δουλεύω έρχονται νοσηλευτές από άλλες κλινικές για να καλύψουν τις βάρδιες. Συνολικά στο Γεννηματάς είμαστε 40 συμβασιούχοι ΟΑΕΔ. Είναι επικίνδυνο να φύγει και αυτό το κομμάτι από το νοσοκομείο μας, αντίστοιχα και πανελλαδικά. Είμαστε έμπειρο προσωπικό και στο τεχνικό κομμάτι και στην επικοινωνία με τον ασθενή που είναι πολύτιμη. 

Οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, επειδή είμαστε σε πρόγραμμα, δεν έχουμε πάρει καν τις αυξήσεις που μας υποσχέθηκαν και δουλεύουμε σε μια τόσο δύσκολη δουλειά για μισθό χαμηλότερο από του ανειδίκευτου εργάτη. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να διαλύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας για να ενισχύσει τους ιδιώτες, όπως κάνουν και στην Παιδεία και παντού. Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό, να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν γίνει. Στο Γεννηματάς με πρωτοβουλία της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, το Σωματείο κάλεσε στη σημερινή κινητοποίηση με στάση εργασίας για όλο το προσωπικό, όχι μόνο για τους ΟΑΕΔ. Μαζικοποιούμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μπροστά και στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2.

Βασιλική Κανέλου, 
βοηθός θαλάμου ΤΕΠ ΓΝΑ Γεννηματάς