Εργατικό κίνημα
Απεργία ΠΟΕΔΗΝ 22/2: Μονιμοποιήσεις, προσλήψεις και όχι απολύσεις και απογευματινά ιατρεία

Η πανυγειονομική απεργία που καλούν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ στις 22/2 έρχεται να ενώσει όλα τα μέτωπα του αγώνα που έχουν φουντώσει στα νοσοκομεία: για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και ΟΑΕΔ μαζί με την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά, ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και τη γενναία αύξηση μισθών, για να μην φέρουν ποτέ το νομοσχέδιο διάλυσης της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης και τέλος για να κλείσει μια και καλή ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, είτε με εργολάβους, είτε με ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, είτε με συνεργασίες κάθε είδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η απεργία στις 22/2 είναι ο μεγάλος σταθμός για να υπάρξει συνέχεια με απεργιακή κλιμάκωση, για να σώσουμε τα δημόσια νοσοκομεία και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και τις δολοφονικές πολιτικές της, μαζί με τους φοιτητές, τους αγρότες και τα υπόλοιπα κομμάτια της εργατικής τάξης που παλεύουν. 

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη. Στη Θεσσαλονίκη η ΕΝΙΘ καλεί συγκέντρωση στις 11πμ στην ΥΠΕ.


ΟΕΝΓΕ

Η κυβέρνηση προχωράει στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή με βασικό επιχείρημα ότι θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής. Πρόκειται για χοντροκομμένο ψέμα. Ούτε θα αποσυμφορήσει τη λίστα αναμονής, ούτε θα δώσει προτεραιότητα στον απλό κόσμο που χρυσοπληρώνει με τις εισφορές του το ΕΣΥ, που τελικά δεν πάνε εκεί, ούτε θα βοηθήσει στη δημόσια Υγεία. Ο Γεωργιάδης έχει εξαπολύσει και ένα σωρό συκοφαντίες ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς, λέγοντας ότι μετά το μεσημέρι καθόμαστε και δεν κάνουμε χειρουργεία και άλλα τέτοια. 

Ξεκινάμε από μια αφετηρία ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω της τραγικής υποστελέχωσης σε όλες τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσουν: από τις νοσηλεύτριες και τους αναισθησιολόγους μέχρι τις εργαλειοδότριες, τις καθαρίστριες, τους γιατρούς. Για τη μεγάλη λίστα αναμονής για μια απλή επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως για παράδειγμα να φτιάξεις μία κήλη ή να βγάλεις τη χολή σου, ο μόνος υπεύθυνος είναι η ίδια η κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να κάνει προσλήψεις.

Είναι χυδαίο να λέει το υπουργείο ότι “καθόμαστε”. Στην πλειοψηφία των ημερών οι συνάδελφοι αναγκάζονται λόγω του μεγάλου φόρτου να κάθονται πέραν του ωραρίου του για να βγάλουν χειρουργεία -όχι τα επείγοντα που έτσι κι αλλιώς είναι εκτός ωραρίου. Μιλάμε για το υπουργείο που έχει κάνει την κομπίνα της ενιαίας λίστας που ο καθένας μπορεί να επιλέγει, πράγμα κομμένο και ραμμένο για τους μεγαλοπαράγοντες που βρίσκουν “πελάτες”.

Είναι τραγικό να πληρώνεις χιλιάδες ευρώ για ένα χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο και να “νομιμοποιείται το φακελάκι”, όπως σκανδαλωδώς δήλωσε ο Άδωνις. Όσο για την αποσυμφόρηση που θα φέρουν τα απογευματινά, ισχύει το αντίστροφο. Θα επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία. Δεν κάνει κανείς ένα χειρουργείο και μετά πάει σπίτι του. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία και φροντίδα μετά, θα χρειαστεί κρεββάτι, μπορεί και διασωλήνωση. Η αποκατάσταση μπορεί να πάρει μέρες. Ποιο προσωπικό θα απασχολείται και με τον κόσμο που θα θέλει να συμμετάσχει στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία; Δεν θα είμαστε εμείς που δεν επιλέγουμε να κάνουμε απογευματινά; Επίσης, η λίστα αναμονής θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, γιατί ο χρόνος που γίνονται τα τακτικά δωρεάν χειρουργεία θα μειωθεί για να γίνονται τα απογευματινά.

Στον Ευαγγελισμό η διοίκηση πήρε την απόφαση να συγχωνεύσει τις τέσσερις χειρουργικές κλινικές σε δύο. Είναι μια τεράστια επίθεση που έχει ξεσηκώσει τους πάντες για το τι θα σημάνει αυτό για τις οργανικές μας θέσεις, αν θα γίνουν απολύσεις, μείωση των ειδικευόμενων και προφανώς μείωση των χειρουργείων. Το σωματείο εργαζομένων κάλεσε σύσκεψη όλου του χειρουργικού τομέα την Παρασκευή 9/2 και η συζήτηση θα συνεχιστεί στη συνέλευση των γιατρών στις 16/2. Την ίδια μέρα στη 1.30μμ στον Ευαγγελισμό θα γίνει η συνέντευξη Τύπου της ΟΕΝΓΕ με αφορμή τις συγχωνεύσεις των χειρουργικών κλινικών. Έχουμε την εμπειρία και μέσα στα μνημονιακά χρόνια από την προηγούμενη θητεία του Άδωνι στο Υπουργείο Υγείας το 2012-2014, που είχαν περάσει συγχωνεύσεις κλινικών και με νόμο και με οργανογράμματα, αλλά στην πράξη επιβάλαμε ότι δεν πέρασε σε πολλά σημεία. 

Η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, έχει τοποθετηθεί πολύ καθαρά ότι είναι ενάντια στην απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία. Θέλουμε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργούν όπως πρέπει και ο κόσμος να είναι υγιής. Και αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο. Η δημόσια Υγεία δεν είναι μόνο τα χειρουργεία, αλλά από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι την Τριτοβάθμια. Γι' αυτό διεκδικούμε διπλασιασμό του προσωπικού και του μισθού μας και όλα τα υπόλοιπα αιτήματα που βάζουμε από την 48ωρη απεργία και μετά. 

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ την Τετάρτη 7/2 πήραμε απόφαση ότι συμμετέχουμε με 24ωρη απεργία στις 22/2 μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ και στις 28/2 στην πανεργατική απεργία. Από τη μεριά μας ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προφανώς στηρίξαμε την απεργία στις 22/2, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση και προτείναμε τριήμερη απεργία στις 27, 28 και 29 Φλεβάρη, απεργιακή κινητοποίηση για τις 8 Μάρτη και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για πενθήμερη απεργία μέσα στον Μάρτη ανάλογα τις εξελίξεις. Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ) που στηρίχτηκε και από τη ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) ήταν αυτή που υπερψηφίστηκε με 10 ψήφους, ενώ η δική μας πρόταση, που τη στήριξε το Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 8 ψήφους. Η Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) στήριξε μόνο του την πρότασή του που ήταν μόνο για πενθήμερη μέσα στο Μάρτη.

Μπροστά μας έχουμε έναν ολόκληρο κύκλο συνελεύσεων των γιατρών μέσα στα νοσοκομεία. 

Αργυρή Ερωτοκρίτου, 
γιατρός στον Ευαγγελισμό, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ

Αγ. Σάββας

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου στην καθαριότητα των νοσοκομείων Αγ. Σάββα και Σωτηρία με καθημερινές συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας. Απαιτούν να τηρηθεί η υπόσχεση που έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ΠΟΕΔΗΝ τη μέρα της απεργίας 1/2 ότι μαζί με τους ΣΟΧ που πήραν παράταση μέχρι τον Ιούνη, θα επιστρέψουν στη δουλειά και όσες/οι απολύθηκαν εκείνη την ημέρα στον Αγ. Σάββα, το Σωτηρία, το Καραμανδάνειο και το Γενικό Λάρισας. 

«Είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους μαζί με συναδέλφους από Σωτηρία και σε συνέλευσεις στο νοσοκομείο για να δούμε πώς προχωράμε», δηλώνει στην ΕΑ ο Σπύρος Βασιλείου, ΣΟΧ στον Άγιο Σάββα και αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. «Τη Δευτέρα το πρωί στο υπουργείο Υγείας, ο Γεωργιάδης για άλλη μια φορά μας είπε ότι θα έχουμε απάντηση το βράδυ, αλλά τίποτα. Αυτό που μας είπε είναι να του δώσουμε ονόματα και τηλέφωνα εργαζομένων για να μεσολαβήσει να τους πάρει ο εργολάβος. Είναι ντίλερ των εργολάβων, όχι υπουργός Υγείας. Τις πρώτες μέρες μιλούσε για νομοθετική ρύθμιση και τώρα ξανάκανε κολωτούμπα, λέγοντάς μας τη μια ότι είμαστε απολυμένοι και την άλλη ότι ακόμα το ψάχνουν. Δεν θα του περάσει! 

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση παρά μόνο στους αγώνες μας. Συνεχίζουμε τις επικοινωνίες για συντονισμό με ΣΟΧ από άλλα νοσοκομεία, συμμετείχαμε στην κινητοποίηση των συμβασιούχων ΟΑΕΔ, διαδηλώσαμε την Πέμπτη 8/2 μαζί με τους φοιτητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε και γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στον Άγιο Σάββα για να οργανώσουμε την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2 και την πανεργατική στις 8/3».