Περιβάλλον
Βοιωτία: Η ενεργειακή βόμβα της Ελλάδας

Το μεγαλύτερο κέντρο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη πρόκειται να εγκατασταθεί στην Ελλοπία της Βοιωτίας, μόλις 163 μέτρα μακριά από τα σπίτια του χωριού!

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί Κέντρο Υπερύψηλής Τάσης με 6 Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) συνολικής ισχύος 496,60 MW στις θέσεις «Ραθαριά 1 – 6» τη, και Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης, στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας και Μάνδρας - Ειδυλίας» . Τα έργα θα γίνουν από την εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΑΤ».

Γιατί στην Ελλοπία;

Φυσικά, για την εγκατάσταση του πάρκου αυτού, φαίνεται πως δεν επιλέχτηκε τυχαία ο συγκεκριμένος τόπος. Η Βοιωτία, χωρίς αμφιβολία, έχει κορεστεί εδώ και χρόνια από τις ΑΠΕ. Ανεμογεννήτριες, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, γεμίζουν συνεχώς τις  βουνοπλαγιές των χωριών μας και σε λίγο, πλωτά φωτοβολταϊκά συνολικής έκτασης 7000 στρεμμάτων θα πνίξουν και τον Κορινθιακό Κόλπο. Με την τοποθέτηση των μπαταριών, σίγουρο θα είναι πως αυτές οι ξαφνικές εμφανίσεις των ΑΠΕ θα πολλαπλασιαστούν. 

Οι κίνδυνοι

Η εγκατάσταση αυτή, δεν αφορά μόνο το χωριό της Ελλοπίας αλλά όλο τον νομό και τις γύρω περιοχές. Ένα κέντρο υπερύψηλής τάσης θα εγκατασταθεί μέσα στα σπίτια μας, μία γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης θα διασχίζει δεκάδες χωριά. Με μηδενικό όφελος για την τοπική κοινωνία πάρα μόνο ανυπολόγιστους κινδύνους. 

Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, ενέχουν υψηλό κίνδυνο θερμικής διαφυγής που οδηγεί σε πυρκαγιά. Οι ενδεχόμενες διαρροές υγρών χημικών στοιχείων, επηρεάζουν την τοπική ποιότητα του εδάφους και του νερού, επιδρώντας στο τοπικό οικοσύστημα και φυσικά τις αγροτικές καλλιέργειες. Παράλληλα, η παρουσία συστημάτων ψύξης, μετασχηματιστών και άλλου ηλεκτρικού εξοπλισμού μπορεί να συμβάλει σε έναν συνεχή θόρυβο ενώ υπάρχουν και ανησυχίες σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα εκπέμπει το έργο και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία των κατοίκων. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι, καθιστούν αδύνατη την διαβίωση στα χωριά γύρω από τις αποθήκες ενέργειας. 

Το 2023 καταμετρήθηκαν 13 περιπτώσεις επικίνδυνων συμβάντων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, με την πλειοψηφία αυτών να αφορά φωτιές, όπως αναφέρει η βάση δεδομένων συμβάντων αποτυχίας BESS. Συγκεκριμένα σε εγκατάσταση μπαταριών στην Γαλλία προκλήθηκε έκρηξη που είχε σαν επακόλουθο πυρκαγιά στην γύρω περιοχή με κόστος πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Στην Κίνα, ξέσπασε φωτιά σε μία από τις μπαταρίες της εγκατάστασης πριν καν να τεθεί σε λειτουργία, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις βλέπουμε και σε ΗΠΑ και Αυστραλία και φυσικά και σε εγκαταστάσεις πολύ μικρότερης ισχύος από την εν λόγω. 

Η ετοιμότητα των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε ένα συμβάν τέτοιου μεγέθους είναι ελλιπής. Η διάθεση σχεδίων για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η  εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού και ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ανύπαρκτα.  Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το σημείο τοποθέτησης του έργου, το οποίο είναι πλήρως ακατάλληλο και επισφαλές, λόγω της εγγύτητάς του με το χωριό, την δασική έκταση που το περιβάλλει καθώς και την επικινδυνότητα για σεισμό της περιοχής. Υπενθυμίζουμε πως η Θήβα βρίσκεται στην Ζώνη Γ (Επικίνδυνη) για εμφάνιση σεισμού με βάση τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000. 

Η τοπική κοινωνία αντιδρά

Το έργο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως 28/12.23, με τους κατοίκους να το μαθαίνουν μόλις μερικές μέρες πριν την λήξη της.  Το προηγούμενο εκλεγμένο τοπικό συμβούλιο της Ελλοπίας, εν αγνοία των κατοίκων και χωρίς να υπολογίζει του ενδεχόμενους κινδύνους, ελαφρά τη καρδία, ψήφισε και γνωμοδότησε θετικά για το έργο. 

Το γεγονός αυτό έφερε έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους. Συστάθηκε η Επιτροπή Κατοίκων Ελλοπίας, μέσω της οποίας έχουν ασκηθεί  πιέσεις προς τις τοπικές αρχές. Πάνω από 450 υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λίγες μέρες από τους κατοίκους. Μετά την σύσταση του νεοεκλεγμένου τοπικού συμβουλίου, συγκλήθηκε εκ νέου τοπικό συμβούλιο παρουσία πλήθους κατοίκων και το έργο καταψηφίσθηκε. Αναμένεται η αρνητική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Έχουν γίνει συζητήσεις με νομικούς και ειδικούς για θέματα περιβάλλοντος, με σκοπό την αποτροπή του έργου αυτού. Δημιουργήθηκε και ομάδα στο Facebook με το όνομα «ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΟΠΙΑ» όπου ανακοινώνονται άμεσα όλα τα νέα. 

Όχι, δεν το επιτρέπουμε, συνεχίζουμε δυναμικά τις (αντί)δράσεις μας!

Βαγγέλης Μαργέτης,
μηχανικός αυτοκινήτων, 
Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου, 
νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό