Εργατικό κίνημα
Αγρότες: Κοροϊδία ο «διάλογος» - Εμπρός για κλιμάκωση

Φωτό: Αλέξανδρος Σταματίου

Με μαζική συμμετοχή συνεχίζονταν για τρίτη εβδομάδα τα αγροτικά μπλόκα στις εθνικές οδούς και τα συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα. Απόλυτη κοροϊδία, όπως άλλωστε αναμενόταν, αποδείχτηκαν οι «καλές προθέσεις» και ο «διάλογος» της κυβέρνησης με τα όσα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη 13/2 στη συνάντηση με την 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων, την οποία ακολούθησε και δεύτερη με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας», δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατυκάμπου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, μετά τη συνάντηση. «Θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους στην Ελλάδα για το τι ειπώθηκε σήμερα, θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης».

Στη συνάντηση, ο Μητσοτάκης επανέλαβε το ποίημα για τα «περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια» προσθέτοντας με θράσος: «Ξέρετε ότι πολλοί κλάδοι πάντα έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κοινωνική δικαιοσύνη»! Απέναντι στο αίτημα για 7λεπτά/Kwh, οι υποσχέσεις για «φθηνότερο ρεύμα» ήταν τόσο μηδαμινές και δαιδαλώδεις όσο και οι αντίστοιχες στους «πολύχρωμους» λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και σκόπιμα επιλεκτικές μιας και αντιμετωπίζουν με καλύτερους όρους τη «συμβολαιακή γεωργία» καθώς και όσους μπορούν να πληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες οφειλές τους στη ΔΕΗ:  

Για τα πρώτα δύο χρόνια η κυβέρνηση υποσχέθηκε τις εξής σταθερές τιμές: «Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά/Kwh… Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά/Kwh... Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά/Kwh... Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά/Kwh». Ενώ για τα επόμενα 8 έτη (μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει) για το 1/3 -μόνο- «της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά/Kwh.  Για τα υπόλοιπα 2/3 οι κάτοχοι αγροτικού ρεύματος  δύνανται να προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά». 

Η κυβέρνηση κάνει επίσης τη «χάρη» στους αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, να μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Στην πραγματικότητα η χρηματοδότηση των μέτρων (από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) δεν καταλήγει στους αγρότες αλλά στη ΔΕΗ και στους υπόλοιπους παρόχους ενέργειας, τα κέρδη των οποίων ως γνωστό χωράνε μια χαρά στα «στενά δημοσιονομικά περιθώρια» της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο -που έχει ήδη αναγγείλει- θα γίνει τέλη Μαρτίου αντί το φθινόπωρο, δίνοντας αόριστες υποσχέσεις να δει μετά το 2025 πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ. 

Λιγότερο από το κόστος δύο F35 

Τα 200 εκατομμύρια των «κοστολογημένων παρεμβάσεων» του Μητσοτάκη για τους αγρότες (μέρος των οποίων θα καταλήξει στους παρόχους), είναι λιγότερα από το κόστος 2 F35 από τα 40 συνολικά που συμφώνησε να αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. 

Οι «παρεμβάσεις» απέχουν παρασάγγας από τα αιτήματα που έχει υποβάλει το συντονιστικό των αγροτών: θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ, να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση και βέβαια αποζημιώσεις για τους πληγέντες, αρκετοί από τους οποίους,  πέντε μήνες μετά την καταστροφή δεν έχουν εισπράξει ακόμη ούτε την προκαταβολή των 6.600 ευρώ για τις υπερπολλαπλάσιου κόστους ζημιές που υπέστησαν…

Η μόνη απάντηση στο διάλογο-κοροϊδία του Μητσοτάκη είναι η κλιμάκωση των μπλόκων και των διαδηλώσεων και ο αγωνιστικός συντονισμός με τις φοιτητικές καταλήψεις και τους εργαζόμενους στις πανεργατικές απεργίες στις 28/2 και 8/3, με τους υγειονομικούς που απεργούν στις 22/2. Να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση του Συντονιστικού των μπλόκων από την περασμένη εβδομάδα, για μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο-σεισμό στην Αθήνα, μαζί με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές.