Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις: Τίποτα δεν μας σταματά

8/2, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

12/2, Μπλοκάρισμα της τηλεξεταστικής στο ΕΚΠΑ. Φωτό: ΣΕΚ στις Σχολές

 

8/2, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως απέδειξαν μέρα-μέρα την περασμένη εβδομάδα, οι φοιτητές/ριες και οι εργαζόμενοι/ες που πλαισίωσαν τον αγώνα.

Ήταν η πέμπτη εβδομάδα φοιτητικών καταλήψεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολών συνέχιζαν να τελούν υπό κατάληψη μετά και τις νέες μαζικές γενικές συνελεύσεις της Δευτέρας και της Τρίτης.  Η τρομοκρατία της κυβέρνησης με την εισβολή των μπάτσων στη Νομική της Κομοτηνής έπεσε στο κενό. Το ίδιο και ο εκβιασμός για την απεργοσπαστική πραγματοποίηση τηλεξεταστικών και τηλεμαθημάτων, καθώς τα σωματεία των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις για να τις μπλοκάρουν. Από το συντονιστικό των καταλήψεων της Πέμπτης 1/8 είχε ανακοινωθεί ότι η διαδήλωση στις 8/2 θα είναι πανελλαδική. Εκτός όμως του πανελλαδικού χαρακτήρα του συλλαλητηρίου, το κίνημα θα έκανε ένα ακόμα μεγάλο βήμα μπροστά. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας, ενώ σε 24ωρη απεργία κατέβηκε η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και το σωματείο των ερευνητών (ΣΕΡΕΤΕ). Η απεργιακή κινητοποίηση αγκάλιασε τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων κάνοντας πράξη το σύνθημα «Φοιτητές – Εργατικά – Μια φωνή και μια γροθιά». 

Η φράση που ακουγόταν την παραμονή της διαδήλωσης ήταν μία: «Θα βουλιάξει η Αθήνα». Πράγματι. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8/2, θύμιζε ένα τεράστιο ορμητικό ποτάμι, σίγουρα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο της εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια. Στις συζητήσεις την ώρα της συγκέντρωσης πολλοί γύρναγαν στο 2006 για να βρουν αντιστοιχίες. Άλλοι μίλαγαν για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση μετά τις μεγαλειώδεις απεργίες, πριν ένα χρόνο, για το έγκλημα στα Τέμπη.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές/ριες από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, πανεπιστημιακοί κι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υγειονομικοί, μαθητές/ριες, εργαζόμενοι του ευρύτερου δημοσίου, εργάτες και σπουδαστές του χώρου των Τεχνών, δικηγόροι και πλήθος κόσμου γέμισαν για ώρες το κέντρο της Αθήνας. Το παρών έδωσε η ΚΕΕΡΦΑ με πανό που διεκδικεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς πρόσφυγες της Πύλου και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης με σύνθημα «Με απεργίες και καταλήψεις θα νικήσουμε». Όταν η κεφαλή της πορείας επέστρεφε στα Προπύλαια απ’ όπου ξεκίνησε η διαδήλωση, ακόμα βάδιζαν μπλοκ στη Σταδίου και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος. 

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων συνεδρίασε μετά το τέλος της διαδήλωσης στην κατειλημμένη Νομική Σχολή. Εκεί, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο προαύλιο με περισσότερους από 2.000 φοιτητές/ριες, οι αγωνιστές/

ριες από τις καταλήψεις για ώρες έπαιρναν το λόγο, δηλώνοντας αποφασισμένοι για τη συνέχεια.

«Το σημερινό συλλαλητήριο μαζί με τους εργαζόμενους ήταν η καλύτερη απάντηση στον Πιερρακάκη που τόλμησε να ανακοινώσει το νομοσχέδιο. Χρειάζεται να μπούμε σε μια νέα φάση με ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση. Να συνεχίσουμε τις καταλήψεις, να μπλοκάρουμε μαζί με τους καθηγητές τις τηλεξεταστικές, αλλά και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να ενώσουμε το φοιτητικό κίνημα, με τις εργατικές απεργίες και τους αγρότες» είπε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Ζιάκας από την κατάληψης της Χωροταξίας στο Βόλο. «Συνεχίζουμε με νέες αποφάσεις για καταλήψεις και συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 15/2. Στις 28 Φλεβάρη παραλύει η χώρα στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, το ίδιο και στις 8 Μάρτη την παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Να συντονιστούμε με τους εργάτες και τους αγρότες. Να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις. Οι καταλήψεις να κάνουν εξορμήσεις για να συνδεθούν μαζί τους. Στο Βόλο το κάναμε και θα το εντείνουμε. Η απάντηση στην κυβέρνηση πρέπει να δοθεί από όλους».

«Παλεύουμε ενωμένοι» 

«Παλεύουμε ενωμένοι/ες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας κι ενάντια σε μια κυβέρνηση που φοβάται αυτή την ένωση» είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων, στο χαιρετισμό της στο Συντονιστικό των Καταλήψεων. «Δίνουν λεφτά για τις φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, προσπαθούν να στήσουν στρατηγείο πολέμου στη Λάρισα. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι θέλουμε λεφτά για τις ανάγκες μας, για τις σχολές, για τα νοσοκομεία. Στήνουμε το δικό μας στρατηγείο, εργατικό και φοιτητικό που θα ρίξει αυτή την κυβέρνηση κι αυτό το σύστημα. Έχουμε τη δύναμη. Την Πέμπτη 22 Φλεβάρη απεργούμε στα νοσοκομεία. Σήμερα, όπως και την περασμένη Πέμπτη ενωθήκαμε. Θα το κάνουμε ξανά και στις 22/2 και στις 8 Μάρτη. Να συνεχίσουν οι καταλήψεις, όπως πρέπει να συνεχίσουν και οι απεργίες μας».

Στην απόφασή του το Πανελλαδικό Συντονιστικό καλεί σε νέες γενικές συνελεύσεις και σε  αποφάσεις για συνέχεια των καταλήψεων και σε νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/2, σε στήριξη του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των αγροτών στην Αθήνα όταν πραγματοποιηθεί και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 28/2.

Σε συνέχεια των καταλήψεων και απεργιακή κλιμάκωση καλεί το ΣΕΚ στις Σχολές για την οριστική ήττα της κυβέρνησης:

«Είπαμε ότι θα βουλιάξουμε την Αθήνα και το κάναμε! Με αυτή την έμπνευση και την δύναμη συνεχίζουμε! Η κυβέρνηση δημοσίευσε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το έχει ανεβάσει για διαβούλευση! Ο δικός μας διάλογος γίνεται στους δρόμους, στα τεράστια συλλαλητήρια, στις μαζικές γενικές συνελεύσεις, στις αποφάσεις των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, των ερευνητών, των διοικητικών, των συλλόγων ΔΕΠ

Δεν θα περάσει. Αυτός ο νόμος θα ανατραπεί! Αυτή είναι η απόφαση μας και έτσι θα συνεχίσουμε!

Οργανώνουμε αυτό το ποτάμι να γυρίσει ξανά στις συνελεύσεις και στις σχολές για να αποφασίσουμε καταλήψεις πενθήμερες ξανά παντού! Προχωράμε σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/2 στις 12μ στα Προπύλαια και σε όλες τις πόλεις.

Οργανώνουμε επισκέψεις των συντονιστικών σε σχολεία, σε νοσοκομεία για την απεργία στις 22 Φλεβάρη που θα βρεθούμε ξανα στους δρόμους μαζί με τους εργάτες και εργάτριες της Yγείας! Οργανώνουμε τα μπλοκαρίσματα των σέρβερ ενάντια στην ταυτοποίηση, καμία εξεταστική να μην πραγματοποιηθεί.  

Συνδεόμαστε με τους αγρότες που ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα!

Κοινός αγώνας, εργάτες-αγρότες-φοιτητές ενάντια σε κυβέρνηση και καπιταλιστές!

Οργανώνουμε τη σύγκρουση με τον σεξισμό και την απεργιακή 8 Μάρτη, σταθμό στην σύγκρουση με την κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί! Ήδη αρκετοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις και τις απλώνουμε παντού. Ένα χρόνο μετά την μεγαλύτερη απεργία που έγινε στις 8 του Μάρτη, ξεσηκώνουμε τις σχολές μας ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, με συζητήσεις και εκδηλώσεις, στις συνελεύσεις και την συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία! Θα επιβάλλουμε το δίκιο μας με όπλο την κατάληψη και την απεργία».

H συνέχεια ήταν άμεση. Το βράδυ του Σαββάτου 10/2 τα Προπύλαια γέμισαν ξανά από χιλιάδες φοιτητές/ριες στη μεγάλη συναυλία που οργάνωσαν οι καταλήψεις. 

Η Δευτέρα 12/2 ξεκίνησε με ένα χαρακτηριστικό δείγμα της δύναμης που έχει η σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα. Η απεργοσπαστική διαδικασία των τηλεξεταστικών στο ΕΚΠΑ ματαιώθηκε όταν το σωματείο των διοικητικών κήρυξε στάση εργασίας και με τη στήριξη των φοιτητικών συλλόγων του πανεπιστημίου μπλόκαραν το σύστημα στο KΛΕΙΔΙ, το κέντρο ελέγχου απ’ όπου γίνεται η διαδικασία. «Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και είμαστε ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο. «Στο ΕΚΠΑ έχουμε την εμπειρία των αγώνων. Τους νικήσαμε το 2013, με την απεργία διαρκείας των διοικητικών. Τους νικήσαμε ξανά όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα το 2022 που εμποδίσαμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Θα τους νικήσουμε και τώρα».

Τη συνέχεια των καταλήψεων αποφάσιζαν οι γενικές συνελεύσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 12/2, γεμίζοντας για έκτη βδομάδα τα αμφιθέατρα.

Στέλιος Μιχαηλίδης


Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καταστρέψουν όχι μόνο τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και τη μέση εκπαίδευση. 

Με την παράκαμψη του άρθρου 16 που δρομολογούν, ανοίγουν συνολικότερα το δρόμο για το ξεπούλημα της δημόσιας εκπαίδευσης και κάθε τι δημόσιου θα μπορούσαμε να πούμε. Η κοινωνία πρέπει να σταθεί δίπλα στο φοιτητικό κίνημα. Είναι απαραίτητο. Γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ. Όλοι στο δρόμο να στηρίξουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. 

Πέτρος Στάμου
ιδ. Υπάλληλος

 

Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θέλουμε ένα πραγματικά δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο. Καλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα, το υποχρηματοδοτημένο, που πρέπει να βρεις λεφτά για να συντηρηθεί η σχολή, το εργαστήριο κλπ. Με προσλήψεις περισσότερων μελών ΔΕΠ, συνολικά περισσότερου προσωπικού, για να παρέχει στους φοιτητές/ριες την εκπαίδευση που έχουν ανάγκη. 

Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι καθηγητών που θέλει να ανατραπεί η κατάσταση. Όχι μόνο ως αναφορά τη διεκδίκηση μεγαλύτερων δαπανών στη δημόσια Παιδεία αλλά για να μπορεί το Πανεπιστήμιο να εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες. Πρέπει και μπορεί να το κάνει. Η έρευνά του να είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών κι όχι του κέρδους. Σήμερα είμαστε σε 24ωρη απεργία και θα ήθελα να προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας με έναν ακόμα πιο μαζικό σύλλογο. Το πηγαίνουμε προς τα εκεί.

Βαγγέλης Χριστοφόρου
καθηγητής ΕΜΠ

 

Ο φοιτητικός σύλλογος της Χωροταξίας στηρίζει τον αγώνα. Κατεβήκαμε μαζικά με λεωφορεία από το Βόλο. Πάμε δυνατά να κερδίσουμε τη μάχη. 

Οι εκβιασμοί της κυβέρνησης δεν περνάνε. Μας πιέζουν με την εξεταστική αλλά δεν μασάμε. Οι καθηγητές στηρίζουν τον αγώνα κι αυτό είναι μια πολύ καλή απάντηση. Στο Βόλο όλες οι διαδηλώσεις έχουν κόσμο και παλμό, οι συνελεύσεις είναι μαζικές, γίνονται πολλές εξορμήσεις στην πόλη για να κερδίσουμε την υποστήριξη όλου του κόσμου. Κάναμε εξόρμηση σε σχολεία, στους λιμενεργάτες και σε πολλά άλλα σημεία. Συνδέουμε τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Τα συνθήματα ενάντια στη γενοκτονία και για λευτεριά στον Παλαιστινιακό λαό δεν λείπουν από πουθενά. Αξιοσημείωτο επίσης ότι έχουμε τη συμπαράσταση των αγωνιζόμενων αγροτών και εργατικών σωματείων. Ήρθαν μίλησαν στο συντονιστικό και δήλωσαν τη στήριξή τους. 

Λεωνίδας Μαργαρίτης, Αλεξάνδρα Ζονιά
κατάληψη Χωροταξίας Βόλου

 

Είναι πολύ μεγάλη η διαδήλωση κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Να ενωθεί η Παιδεία και η Υγεία, να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί παρότι μας είπαν την 1η Φλεβάρη ότι θα πάρουμε παράταση των συμβάσεων, η διοικήτρια του νοσοκομείου έτρεξε να κάνει τις απολύσεις. Δεν το βάζουμε κάτω. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε. Και για να μείνουμε τώρα στη δουλειά, αλλά και για να κερδίσουμε τη μονιμοποίηση. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουμε δουλέψει την περίοδο του κόβιντ και το μόνο που καταφέρνει με τα κόλπα της η διοίκηση και η κυβέρνηση είναι να μας πεισμώνει. Είμαστε όλες ενωμένες. Δεν έχει κάνει καμία πίσω. Πιστεύω ότι θα νικήσουμε.

Χρύσα Κουζή
απεργός καθαρίστρια στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας

 

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί είμαστε όλοι ενωμένοι. Όλο το εργατικό κίνημα να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο που βάζει για άλλη μια φορά στο στόχαστρο την Παιδεία και την πρόσβαση των παιδιών μας στα πανεπιστήμια. Δεν θα περάσει. 

Ο κόσμος τους έχει καταλάβει. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει τα πάντα. Θα μας βρουν στους δρόμους όπως το κάνουμε εδώ και πέντε εβδομάδες. Η σημερινή διαδήλωση δείχνει τη μαζικότητα του κινήματος. Το μπλοκ των εκπαιδευτικών είναι πολύ μεγάλο. Ούτως ή άλλως ήταν ήδη σε εξέλιξη ο αγώνας μας ενάντια στην αξιολόγηση και τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Ο κόσμος θέλει να δώσει τη μάχη γι’ αυτό και σε κάθε στάση εργασίας που κηρύσσει η ομοσπονδία εμείς βγάζουμε πρόσθετη στάση εργασίας για να απεργούμε όλη την ημέρα. Διεκδικούμε απεργία διαρκείας. Αυτό θέλουν όλοι οι ΣΕΠΕ, ακόμα κι αν οι ηγεσίες δεν το ακούν πάντα. 

Άννα Καρλαύτη
πρόεδρος ΣΕΠΕ “Αθηνά”

 

Η ιδιωτικοποίηση είναι η μεγαλύτερη βλακεία που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν. Δεν έχει καμία λογική. Η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό. 

Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί να πληρώνει για να σπουδάσει. Παλεύουμε τόσες εβδομάδες και θα συνεχίσουμε. Κάθε Πέμπτη οι μαθητές/ριες φεύγουν από τα σχολεία για να κατέβουν στις διαδηλώσεις. Τις περισσότερες φορές κατεβαίνουν και οι καθηγητές μας, γεγονός πολύ σπουδαίο. 

Μαριλού, Ίρις
Μουσικό σχολείο Αθήνας