Εργατικό κίνημα
Οργανώνουμε την Πανεργατική 8 Μάρτη

Φέτος η απεργία στις 8 Μάρτη έχει στο κέντρο της τις γυναίκες συμβασιούχες. Αυτές που στελεχώνουν τις υπηρεσίες που έχουμε καθημερινά ανάγκη όλες και όλοι μας. Αυτές που έχουν τα πιο χαμηλά, τα πιο σκληρά και βασικά όμως πόστα. Αυτές που απολύονται πρώτες, δεν έχουν αρκετά ένσημα, σπουδάζουν στα 40 τους χρόνια και ζουν στην απόλυτη επισφάλεια. 

Στα νοσοκομεία είναι οι καθαρίστριες, οι τραυματιοφορίνες, οι νοσηλεύτριες. Αυτές οι γυναίκες χρησιμοποιούν το σώμα τους και η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει χρόνια νοσήματα σε χέρια, γόνατα και σπονδυλική στήλη. Δεν έχουν περιθώρια για αναρρωτικές, ούτε να αλλάξουν πόστα, μπορεί να κάνουν δεύτερες δουλειές και ταυτόχρονα να έχουν ολόκληρη τη φροντίδα της λειτουργίας μιας οικόγενειας. Αυτή η αδιάκοπη κούραση μαζί με τα ψυχικά νοσήματα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο τροφοδότησής τους.

Όμως, είναι οι ίδιες που έχουν βάλει στόχο να ξεπαστρέψουν τον Άδωνι και κάθε κουστουμάτο διοικητή που τους στερεί τα αυτονόητα. Την αποφασιστικότητα με την οποία παλεύουν κάθε λεπτό την μετατρέπουν σε συλλογική δύναμη ανατροπής. Οι καθαρίστριες στον Άγιο Σάββα βρίσκονται σε αγώνα διαρκείας ξεσηκώνοντας όλα τα νοσοκομεία ενάντια στους εργολάβους και μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς διεκδικούν το δικαίωμα στην μόνιμη εργασία και να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση. Όταν απεργεί η καθαριότητα τα χειρουργεία σταματούν. Αυτές έχουν και τη δύναμη να μην εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τα απογευματινά χειρουργεία.

Παντού σε όλους τους χώρους δουλειάς, τις κατειλλημένες σχολές, τα σχολεία, γυναίκες και άντρες μαζί πιάνουμε το νήμα από την περσινή οργισμένη 8 Μάρτη για τους νεκρούς των διαλυμένων σιδηροδρόμων και μαζί με τις Παλαιστίνιες που παλεύουν ενάντια στα ισραηλινά πυρά απεργούμε και διαδηλώνουμε για δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, ενάντια στον σεξισμό και τον πόλεμο, για την ανατροπή αυτής της δολοφονικής κυβέρνησης.

Ζαννέτα Λυσικάτου,
ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ

 

Στην ΠΕΙΦΑΣΥΝ όλο το τελευταίο διάστημα αγωνιζόμαστε ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας! Παλεύουμε ενάντια στην απόλυση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου, διεκδικούμε αυξήσεις και συλλογική σύμβαση εργασίας! 

Μια μάχη σκληρή που βήμα βήμα την κερδίζουμε με την συμπαράσταση που δεχόμαστε από εκατοντάδες σωματεία! Την ίδια στιγμή οι γυναίκες εργαζόμενες στην ΠΕΙΦΑΣΥΝ παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες, διεκδικούμε την ισότητα ενάντια στις διακρίσεις και την καταπίεση. Για αυτό τον λόγο θα συμμετέχουμε όλες και όλοι μαζί στην απεργία στις 8 του Μάρτη και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που οργανώνει η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη στον Πειραιά και στη Νίκαια! Ενωμένες ενωμένοι μπορούμε να νικάμε!

Κατερίνα Κανάκη, 
μέλος σωματείου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

 

Είμαστε σήμερα [13/2] εδώ, στο μαζικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, για μια δυναμική απάντηση ενάντια σε όλα όσα έχουμε από τα μνημόνια και μετά οι συνταξιούχοι υποστεί. Οι μειώσεις των συντάξεων, η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα νομοθετήματα των κυβερνήσεων υπέρ των τραπεζών που για παράδειγμα σε μας από την Εθνική σήμαιναν το κόψιμο του ΛΕΠΕΤΕ, όλες οι επιθέσεις, έχουν κάνει τη ζωή μας αφόρητη. Για τις γυναίκες συνταξιούχες αυτή η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή.

Έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι είμαστε μέρος ενός ευρύτερου κινήματος που παλεύει σε όλα τα μέτωπα. Γι’ αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε σε όλα τα κινηματικά ραντεβού. Στο πλευρό των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την παράκαμψη του άρθρου 16, στο πλευρό των νοσοκομειακών για να μην διαλυθεί και ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ,  στο πλευρό των αγροτών για να κερδίσουν όσα διεκδικούν. Η απεργία στην Υγεία στις 22 Φλεβάρη, η πανεργατική στις 28 Φλεβάρη είναι σταθμοί που πρέπει να δώσουμε το παρών με μεγάλη κορύφωση την πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη για την απελευθέρωση των γυναικών. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε βήμα, κομμάτι ενός μεγάλου κινήματος που θα φέρει ανατροπές.

Ιωάννα Παυλοπούλου,
συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας

 

Στις κατειλημμένες σχολές της Φιλοσοφικής και της Ιατρικής Αθήνας συνεχίσαμε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη τις εκδηλώσεις για την απεργία την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών. Είχε προηγηθεί η πολύ επιτυχημένη συζήτηση που οργάνωσαν από κοινού τα συντονιστικά των καταλήψεων της ΣΔΟΚΕ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, όπου όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής. Στόχος μας ως Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη είναι να μην λείπει καμία σχολή από αυτή τη μάχη.

Στη Φιλοσοφική την εκδήλωση άνοιξε η Λίλιαν Μπουρίτη, ψυχολόγος και μέλος της Κίνησης. Η συμμετοχή φοιτητών/

ριών από την τελευταία γενική συνέλευση έκανε τη συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα με ερωτήσεις και τοποθετήσεις για τη σημασία που έχει να συνδέουμε τη μάχη ενάντια στη σεξιστική καταπίεση και όλες τις πολιτικές μάχες με τον αγώνα που δίνουμε αυτή τη στιγμή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Και έδωσε μεγάλη ώθηση στην προσπάθειά μας, καθώς αποφασίσαμε ότι θα παλέψουμε μαζί στη γενική συνέλευση της επόμενης μέρας για να περάσει το ψήφισμα συμμετοχής στις 8 Μάρτη. Σε αυτό βοήθησαν τόσο η εισήγηση όσο και οι παρεμβάσεις για τις ρίζες του σεξισμού και πώς τον παλεύουμε -σαν γυναίκες ή συλλογικά σαν εργατική τάξη και νεολαία με τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς μας συλλόγους μπροστά.

Στη συνέχεια μαζί με την Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχο ΟΑΕΔ και δημοτική σύμβουλο Νίκαιας-Ρέντη, ανοίξαμε τη συζήτηση στην Ιατρική. Και εκεί συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες της σχολής που μας έχουν γνωρίσει από την παρέμβασή μας στις γενικές τους συνελεύσεις και έχουν εκτιμήσει τόσο το ρόλο μας στο να κερδηθεί η κατάληψη όσο και το γεγονός ότι ανοίγουμε και συνδέουμε όλες τις μάχες. Έτσι μπόρεσαν οι ίδιοι/ες να αναφερθούν σε περιστατικά σεξιστικών επιθέσεων που έχουν γίνει στη σχολή, αυτό να οδηγήσει στην εκδήλωση και εκεί να γίνει πολύ πλούσια συζήτηση για το πώς απαντάμε, για το ποιος είναι ο ρόλος των φοιτητικών μας συλλόγων, γιατί πρέπει να αποτελούν το χώρο όπου τέτοια περιστατικά καταγγέλλονται, αναδεικνύονται και παλεύονται. Και στην Ιατρική θα διεκδικήσουμε απόφαση συμμετοχής στις 8 Μάρτη με πανό και μπλοκ. Συνεχίζουμε δυνατά για μια μεγάλη απεργία και διαδήλωση με τις όλες φοιτητικές καταλήψεις παρούσες.

Πηνελόπη Τρομπέτα,
φοιτήτρια Φιλοσοφικής