Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 20/2, Ρομάντσο 6.30μμ

18/3/23, Aθήνα. Διεθνής ημέρα ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού και ρατσισμού

Η πάλη ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό, είναι μια πάλη διαχρονική, επίμονη, συνεχής. Είναι ένας διαρκής αγώνας απέναντι στο άκρατο μίσος για τον άλλο, τον “διαφορετικό”, τον αδύναμο: τον κυνηγημένο πρόσφυγα που αναζητά μια νέα ασφαλή πατρίδα, τον εξαθλιωμένο μετανάστη που ψάχνει εναγωνίως μια χώρα όπου μπορεί να βρει δουλειά, τους δικούς μας νεαρούς Ρομά (και όχι μόνο) που πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες δολοφόνων αστυνομικών!

Τίποτε δεν πρέπει να εφησυχάζει τους δημοκρατικούς πολίτες, αφού το “αυγό του φιδιού” εκκολάπτεται ανά πάσα στιγμή, αν οι συνθήκες του το επιτρέψουν. H μάχη απέναντι στη μισαλλοδοξία, στην τύφλωση και στον φόβο που διασπείρεται καθημερινά και υποδαυλίζεται, δυστυχώς, από τις οθόνες των ΜΜΕ, σπέρνοντας διαρκώς το δηλητήριό τους, πρέπει να αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Παράλληλα, είναι ένας αγώνας για την ελευθερία, την αληθινή και όχι ψευδεπίγραφη δημοκρατία που στον βαθύ της πυρήνα εμπεριέχει ως κύριο χαρακτηριστικό, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα για τον συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από το χρώμα, το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία. Μια έγνοια, μ’ άλλα λόγια, για τα βάσανα του φτωχού κατατρεγμένου όπου γης, αυτού που η φωνή του δεν ακούγεται, πνίγεται και χάνεται μέσα στην σκόνη των καιρών. 

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες παράνομων απελάσεων, βίαιων επαναπροωθήσεων, αλλά και στυγερών εγκλημάτων, όπως αυτό του “ναυαγίου” της Πύλου, με τους εκατοντάδες νεκρούς, άντρες, γυναίκες, παιδιά. Σε μια χώρα, μάλιστα, που έζησε και γνώρισε κι αυτή -όχι στο τόσο μακρινό παρελθόν- τόσο το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς όσο κι αυτό της μαζικής μετανάστευσης και της ξενιτιάς, αφού κάθε σχεδόν ελληνική οικογένεια έχει κάποιο συγγενή στη Γερμανία, στην Αμερική, στην Αυστραλία… 

Όσο μένουμε απαθείς και δεχόμαστε να πνίγονται κατατρεγμένοι άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, όσο δεν αντιδρούμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε, στην πρωτοφανή γενοκτονία και εθνοκάθαρση που συντελείται από το φασιστικό καθεστώς του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, τόσο θα γινόμαστε κι εμείς συμμέτοχοι στα εγκλήματα -κατά της ανθρωπότητας- που διαπράττονται από τους φασίστες και τους ρατσιστές όλου του κόσμου.

Τάσης Παπαϊωάννου,
Αρχιτέκτων-ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

 

Στα πλαίσια του αγώνα που δίνουμε φοιτητές και φοιτήτριες ενάντια στις εξοντωτικές πολιτικές της κυβέρνησης έγινε παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας στη συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής Αθήνας, όπου επιζώντες του εγκλήματος της Πύλου μας κάλεσαν να στηρίξουμε τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και την ακροδεξιά. 

Μιλώντας για το έγκλημα που βίωσαν τέθηκε η ανάγκη για κοινή πάλη για ανοιχτά σύνορα για όλες και όλους ενάντια στην ρατσιστική πολιτική της ΝΔ που πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο και στο Αιγαίο. Έτσι έγινε σε όλους αντιληπτό ότι στην μάχη ενάντια στο θεσμικό ρατσισμό χρειάζεται η άμεση αντίδραση αλληλεγγύης των φοιτητών απέναντι στους πρόσφυγες. Ανοίγοντας το θέμα στην Φιλοσοφική η πρόθεση είναι να απλωθεί σε όλες τις σχολές και να συμμετέχουμε σαν φοιτητικό κίνημα στην οργάνωση της Διεθνούς Ημέρας Δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 16 Μάρτη, παίρνοντας μέρος στη συνέλευση δράσης την Τρίτη 20 Φλεβάρη.

Mαριάννα Σπυριδάκη,
φοιτήτρια Φιλοσοφική Αθήνας

 

O αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό δεν σταματά ποτέ. Την Χρυσή Αυγή την στείλαμε φυλακή. Όμως δεν εξαφανίστηκε ο φασισμός και ο ρατσισμός. 

Εμείς ακόμη και τώρα όταν βγαίνουμε να πουλήσουμε δύο-τρία τελάρα ψάρια έχουμε πρόβλημα, ιδιαίτερα στις λαϊκές αγορές στο Κερατσίνι και τη Νίκαια. Δεν ξεχνάω ότι η Χρυσή Αυγή έλεγε “θα κάνει κουμάντο” στις γειτονιές και θα διώξει τους ξένους.

Είμαστε τόσα χρόνια στην Ελλάδα και ακόμη δεν έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε, ούτε μια άδεια για να δουλεύουμε νόμιμα δεν μας έχουν δώσει. Και τώρα θα δίνουν άδεια μόνο αν βρεις εργοδότη να σου δώσει δουλειά η αν είσαι τρία χρόνια στην Ελλάδα και πάλι σου δώσει συμβόλαιο ένα αφεντικό.

Γι’ αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με όλους τους εργάτες για ίσα δικαιώματα, χαρτιά για όλους και να μην έχουνε οι φασίστες παρουσία πουθενά.

Το αντιφασιστικό κίνημα είναι η δύναμή μας και η διαδήλωση στις 16 Μάρτη χρειάζεται να τη φέρει στο δρόμο.

Αμπουζίντ Εμπάρακ, 
Αιγύπτιος αλιεργάτης, Κερατσίνι