Εργατικό κίνημα
Η θέση των καλλιτεχνών είναι στο πλευρό των φοιτητών

2/2/2023, Παν-καλλιτεχνική απεργία και διαδήλωση στο Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τις μέρες που οι καλλιτέχνες έκαναν την "έφοδο στον ουρανό", καταλαμβάνοντας και τις δύο σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, ενώνοντας τις φωνές τους μαζί με τους αγωνιζόμενους/ες σπουδαστές/

στριες στις καταλήψεις και τις αποχές σε ολόκληρη την Ελλάδα ενάντια στο κατάπτυστο ΠΔ85. 

Από την επόμενη, κιόλας, μέρα το κύμα της κλιμάκωσης συμπαρέσυρε κινηματικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους της εργατικής τάξης που, είτε μέσα απο τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, είτε μέσα από νέες καταλήψεις και ψηφίσματα έδωσαν την στήριξή τους στον αγώνα των καλλιτεχνών.

Παρά τις προσπάθειες μεθόδευσης, τις κούφιες υποσχέσεις, τους εκφοβισμούς και τις απειλές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους θεσμικούς εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Θεάτρου, οι κινητοποιήσεις αποκτούσαν διαρκώς όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή και υποστήριξη. Αυτό αποδεικνύεται, εξίσου, από την, πρωτοφανή για τον κλάδο μας, διάρκεια του κινήματος από τον Δεκέμβρη ως τον Απρίλη.

Στο σωματείο μας οι καταληψίες σπουδαστές και σπουδάστριες διεκδίκησαν την παρουσία τους και τοποθετήθηκαν μεταφέροντας τον παλμό των ημερών, ταρακουνώντας τις συνελεύσεις, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε προσέλευση. Η συμμετοχή στις απεργίες που υπερψηφίστηκαν ήταν εντυπωσιακά μαζική σε όλους τους κλάδους των τεχνών.

Η κρατική δολοφονία στα Τέμπη βρήκε τους καλλιτέχνες πρωτοπόρους στον ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών να πλημμυρίζει την Αθήνα δηλώνοντας εμφατικά πως "οι ζωές μας μετράνε".

Ειδικά στις μέρες μας, όπου η κυβερνητική προπαγάνδα βγάζει όλο της το ταξικό μίσος εναντίον των φοιτητικών καταλήψεων, οι οποίες μάχονται ενάντια στην καταπάτηση του άρθρου 16, οφείλουμε να θυμόμαστε τον "καυτό χειμώνα" του 2023, να συνεχίσουμε και να μεγαλώσουμε την αγωνιστική κληρονομιά του.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι φοιτητές των πανεπιστημίων βρίσκονται στον δρόμο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν αρκούν οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης των σωματείων μας. Χρειάζεται να βγούμε μαζί τους στον αγώνα. Η θέση μας είναι δίπλα τους, στον δρόμο, στην κατάληψη, στην απεργία. Όχι για να επιστρέψουμε την αλληλεγγύη που εισπράξαμε την περίοδο των δικών μας κινητοποιήσεων, αλλά για να παλέψουμε μαζί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ζωής.

Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών