Με συνέχιση των μπλόκων και κατέβασμα με τα τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη 20/2 σε ένα συλλαλητήριο-σεισμό στο Σύνταγμα, μαζί με εργαζόμενους και φοιτητές, απαντήσανε οι αγρότες στα ψίχουλα που τους υποσχέθηκε στο «διάλογο-κοροϊδία» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την περασμένη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση είναι σε πανικό και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μέσα σε μια μέρα το αρχικό «όχι στα τρακτέρ» του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ Χρυσοχοΐδη μετατράπηκε σε εκκλήσεις «τροχαίου» περιεχομένου «ανά 30 τρακτέρ να υπάρχει όχημα που θα μπορεί να διαχειριστεί τυχόν προβλήματα ή ζημίες» και σε συσκέψεις επί συσκέψεων της αστυνομίας για να «μη διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα»!
Ήδη από το πρωί της Δευτέρας τα τρακτέρ από τον Θεσσαλικό κάμπο κατέβαιναν οργανωμένα προς το Κάστρο στην Βοιωτία για να διανυκτερεύσουν εκεί και να ξεκινήσουν την Τρίτη το πρωί όλα μαζί για την Αθήνα. Μπαίνοντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ο κόσμος στα πεζοδρόμια τους υποδεχόταν με χειροκροτήματα, επευφημίες και υψωμένες γροθιές.
Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο κάλεσαν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων οι φοιτητικές καταλήψεις και μια σειρά από συνδικάτα εργαζομένων. Σε υποδοχή των αγροτικών μπλόκων στην Ομόνοια κάλεσε ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να διαδηλώσουμε στο πλευρό των αγροτών, μαζί με τις φοιτητικές καταλήψεις που θα βρίσκονται την Τρίτη το απόγευμα στους δρόμους της Αθήνας για να γίνουμε όλοι μαζί ένα φουσκωμένο ποτάμι που θα πνίξει την κυβέρνηση της φτώχειας, των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων, του πολέμου και των εξοπλισμών» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης.
Κοινός στόχος
«Ο αγώνας των αγροτών, των εργαζομένων στα νοσοκομεία που παλεύουν για προσλήψεις και αξιοπρεπή Δημόσια Υγεία, των απεργών στον ιδιωτικό τομέα, όπως στην Τeleperfromance που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, των φοιτητών που κάνουν καταλήψεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, έχουν μια κοινή αφετηρία και ένα κοινό στόχο: Την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΕΕ που βάζει τα κέρδη και τα συμφέροντα των καπιταλιστών πάνω από τις ανάγκες των πολλών. Οι νοσοκομειακοί που απεργούν ξανά στις 22 Φλεβάρη, οι πανεργατικές απεργίες στις 28 Φλεβάρη, ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη που βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξανά στις 8 Μάρτη τη Μέρα της Γυναίκας, μπορούν να γίνουν το κέντρο για μια απεργιακή κλιμάκωση που μαζί με τα αγροτικά μπλόκα και τις φοιτητικές καταλήψεις θα τσακίσει τη Νέα Δημοκρατία και τις άθλιες πολιτικές της».
Σε υποδοχή των αγροτών που κατεβαίνουν στην Αθήνα κάλεσε επίσης η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα. Με αίτημά του προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδάκης απεύθυνε πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για την υποδοχή και στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο δίκαιος αγώνας των αγροτών είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους, για να έχουμε φτηνή και υγιεινή διατροφή και όχι να πληρώνουμε πανάκριβα τα τρόφιμα την ώρα που οι παραγωγοί εισπράττουν εξευτελιστικές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και ζωής των ίδιων.
Αλλά η κυβέρνηση απειλεί με χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου την απαγόρευση και καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, με παρεμπόδιση της εισόδου των τρακτέρ στην Αθήνα και κινητοποίηση της αστυνομίας εναντίον τους. Η Αθήνα, πόλη της αντίστασης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης είναι ώρα να αγκαλιάσει τον δίκαιο αυτό αγώνα και να υποδεχτεί το συλλαλητήριο των αγροτών με τα τρακτέρ.
Ο Δήμαρχος της Αθήνας και το Δημοτικό Συμβούλιο με κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα 19/2/2024 χρειάζεται να αποφασίσουν την υποδοχή των αγροτών και τη στήριξη των αιτημάτων τους ενάντια στην κυβερνητική αδιαλλαξία και την κατασταλτική απειλή. Να κληθούν σε αυτό εκπρόσωποι των αγροτών. Θεωρούμε αυτονόητο την πρωτοβουλία αυτή όπως σε συνεννόηση με τους διοργανωτές δοθεί κάθε δυνατή στήριξη στο συλλαλητήριο για να βρεθεί η αγροτιά σε μια φιλόξενη για τους δημοκρατικούς αγώνες πλατεία Συντάγματος διαθέτοντας ο Δήμος Αθήνας αναγκαίες υποδομές για την παρουσία τους στο χώρο όπως εξέδρα, ρεύμα, φιλοξενία στο χώρο και την πόλη».
Σε ανακοίνωσή της και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «χαιρετίζει τις αποφάσεις συνέχισης του αγώνα με την κάθοδο στην Αθήνα που παίρνουν οι αγρότες στο ένα μετά το άλλο στα μπλόκα. Ο αγώνας τους για να παραμείνουν στην γη ενάντια στο ξεκλήρισμά τους που προωθούν οι νεοτσιφλικάδες καπιταλιστές της γης και της αγροτικής βιομηχανίας, με την στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, με όπλο την νέα ΚΑΠ και την "πράσινη συμφωνία της ΕΕ", το "Μητρώο Αγροτών" και το πανάκριβο κόστος παραγωγής, είναι συμφέρον όλου του λαού, του εργάτη και του μικρομεσαίου στην πόλη που στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας. Για αυτό η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους περνάει μέσα από την σύγκρουση με την πολιτική της ΝΔ και την συναίνεση, την ρήξη με την πολιτική της ΕΕ».
Mπλόκο στον Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις συνεχείς της ταλαντεύσεις της πάνω στην καταστολή των κινητοποιήσεων - την πρώτη μέρα να καταγγέλλει τους αγρότες για «υποκινούμενους» και να τους στέλνει τα ΜΑΤ και μετά να τους «γλείφει» ζητώντας διάλογο για να μη τους δώσει τελικά τίποτα.
Το αδιέξοδο αφορά δύο στρατηγικούς προσανατολισμούς της. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ -που χτυπάει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών ωφελώντας τους γνωστούς-άγνωστους, τη βιομηχανία τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, τους μεσάζοντες και τη μειοψηφία των μεγαλοπαραγωγών – στην οποία η πλειοψηφία των αγροτών αντιτίθεται. Και να εφαρμόσει ακέραια τη «δημοσιονομική της πολιτική» σε αντίθεση με τα όσα διεκδικούν τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών.
Το να υποχωρήσει, πέρα από το ότι θα αποτελεί πολιτική της ήττα, ανοίγει το δρόμο και σε άλλους να προχωρήσουν σε ανάλογες διεκδικήσεις. ‘Όπως απάντησε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στους αγρότες «αν δείτε τα πράγματα από τη δική μας πλευρά, θα αντιληφθείτε ότι πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν αιτήματα και προσδοκίες και κάθε απόφαση πρέπει να βλέπει το όλον».
Από την άλλη η δυναμική των κινητοποιήσεων των αγροτών που πατάει στη συσσωρευμένη αγανάκτηση αφενός για την αγροτική και συνολική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης αφετέρου για τις ψεύτικες υποσχέσεις για την αποκατάσταση μετά τις φετινές καταστροφές, δεν επιτρέπει εύκολα παζάρια με τις ηγεσίες, ιδιαίτερα όταν το πολύ που είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση είναι μισό ψίχουλο παραπάνω.
Ακόμη περισσότερο -ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που ακολούθησαν- η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αγροτικά μπλόκα, φοιτητικές καταλήψεις και δύο πανεργατικές απεργίες στις 28/2 και 8/3 Μάρτη.
Όλα αυτά απειλούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό «όλον». Απαντώντας στον Μητσοτάκη, «βλέποντας τα πράγματα από τη δική μας πλευρά», αυτή είναι η στιγμή για να μην κάνει κανείς ούτε βήμα πίσω. Με απεργιακή κλιμάκωση, αγρότες, εργάτες και φοιτητές, να στείλουμε στα τσακίδια τον ίδιον, την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.
Μέχρι το Ν. Δελχί!
Δεκάδες χιλιάδες αγρότες με τρακτέρ και φορτηγά αντιμετώπισαν άγρια αστυνομική καταστολή καθώς κινούνταν προς την πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί την περασμένη Τρίτη. Η «Πορεία προς το Δελχί», την οποία καλούν πάνω από 200 ενώσεις εργατών γης και αγροτών από το Παντζάμπ, τη Χαριάνα και άλλες Πολιτείες αναβιώνει μνήμες από τις 16μηνες διαμαρτυρίες των αγροτών πριν από δύο χρόνια.
Οι αγρότες ζητάνε νομικές εγγυήσεις για την ελάχιστη τιμή στήριξης, η οποία λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τα γεωργικά εισοδήματα και την απαλλαγή τους από τα χρέη -συγκεκριμένα, η ελάχιστη τιμή στήριξης να καθοριστεί τουλάχιστον 50% ψηλότερα από το κόστος παραγωγής. Τα χρέη που οφείλονται σε αποτυχίες των καλλιεργειών σημαίνουν ότι χιλιάδες Ινδοί αγρότες αυτοκτονούν κάθε χρόνο καθώς η γεωργική παραγωγή έχει μειωθεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της συρρίκνωσης των πηγών νερού που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Αγωνίζονται επίσης κατά της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι κυβερνήσεις των Πολιτειών της Ινδίας παρέχουν σήμερα επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες. Και απαιτούν αποζημίωση για τις δολοφονίες 750 αγροτών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2020-2021.
Διαμαρτυρίες
Οι διαδηλώσεις του 2020-2021 είχαν ανάγκασει τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ινδίας Μόντι, να καταργήσει τρεις νόμους που ευνοούσαν τις αγροτικές επιχειρήσεις και χρεοκόπησαν τους μικροκαλλιεργητές. Αλλά ο Μόντι στη συνέχεια αθέτησε κάποιες από τις δεσμεύσεις του μόλις οι διαμαρτυρίες καταλάγιασαν.
Καθώς ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας καλεί τους εργαζόμενους και τους μικροκαλλιεργητές να αψηφήσουν τις αρχές και να συνεχίσουν τον αγώνα, μεγαλώνει και η ανησυχία του Μόντι ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν το επίκεντρο για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εργατών, των αγροτών και των φτωχών της Ινδίας να ενωθούν σε ένα μαζικό κίνημα πέρα από θρησκείες, έθνη και κάστες. Σκίζοντας έτσι το ρατσιστικό χαρτί που χρησιμοποιεί συστηματικά η κυβέρνησή του.